Scandal in stramtoarea Ormuz: Iranul anunta ca testeaza rachete in golful Persic

Autor: Ana Ilie
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 19:05
2828 citiri
Scandal in stramtoarea Ormuz: Iranul anunta ca testeaza rachete in golful Persic

In plin schimb de replici belicoase cu SUA, pe tema blocarii stramtorii Ormuz, o cale vitala de transport a titeiului, Iranul a anuntat, vineri, ca va testa o racheta cu raza lunga de actiune in golful Persic.

"Sambata dimineata, marina iraniana va testa cateva din rachetele sale cu raza lunga de actiune in goful Persic", a anuntat adjunctul comandantului marinei iraniene, comandantul Mahmoud Moussavi, potrivit Haaretz.

Testarea rachetelor face parte din exercitiile militare intreprinse de Iran in golful Persic si, potrivit lui Moussavi, faza principala este pregatirea marinei pentru confruntarea cu dusmanul, intr-o situatie similara razboiului.

Nave militare americane au traversat Stramtoarea Ormuz, sfidand Iranul

Manevrele iraniene au fost umbrite de un schimb de replici cu SUA, pe tema amenintarii iranienilor ca vor bloca accesul in stramtoarea Ormuz, din golf, prin care trece 40% din titeiul lumii.

Scanteia care a declansat scandalul a fost remarca vicepresedintelui iranian, Mohammd-Reza Rahimi, potrivit caruia "daca tarile occidentale impun sanctiuni petrolului iranian, atunci Iranul nu va pemite niciunei picaturi de petrol sa treaca prin stramtoarea Ormuz". Comandantul marinei iraniene, amiralul Habibollah Sayari, a explicat ca Iranului i-ar fi atat de usor sa inchida stramtoarea "ca si cand ar bea un pahar cu apa".

La randul sau, marina americana a spus ca nu va accepta nicio intrerupere din partea iranienilor a traficului de titei prin Ormuz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât de puternică este armata israeliană?
Cât de puternică este armata israeliană?
Israelul a anunțat un răspuns la atacurile cu drone și rachete ale Iranului. Acesta ar putea duce la extinderea și intensificarea confruntărilor militare. Cât de pregătit este Israelul...
Iranul susține că a avertizat SUA înainte de atacul cu drone asupra Israelului. ”Nu căutăm o escaladare a tensiunii în regiune”
Iranul susține că a avertizat SUA înainte de atacul cu drone asupra Israelului. ”Nu căutăm o escaladare a tensiunii în regiune”
Ministrul de Externe iranian Hossein Amir-Abdollahian a reiterat joi, la New York, că ţara sa a avertizat Statele Unite că va ataca Israelul ca răzbunare pentru bombardarea consulatului iranian...
#Iran, #Iran SUA, #Iran SUA stramtoarea Ormuz , #Iran