Seful Pentagonului: Iranul ar putea avea bomba nucleara peste un an

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 09:03
2719 citiri
Seful Pentagonului: Iranul ar putea avea bomba nucleara peste un an

Iranul si-ar putea dezvolta bomba atomica intr-un an si ar putea detine mijloace de transport pentru ea in trei ani, a declarat seful Pentagonului duminica, subliniind inca o data efortul SUA de a opri activitatea nucleara a Teheranului.

"Statele Unite nu doresc ca Iranul sa dezvolte bomba atomica", a declarat Leon Panetta in cadrul unui interviu acordat CBS, preluat de AFP.

"Este clar ca avem un scop comun cu Israelul", a spus Panetta, care a adaugat ca oficialii americani sunt decisi sa actioneze in orice fel pentru a opri planurile Iranului de a-si dezvolta bomba nucleara.

Intrebat daca printre actiunile posibile se afla si un atac militar, Panetta a raspuns ca "in nici un caz".

Intr-un raport dat publicitatii la sfarsitul anului trecut, Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a exprimat "serioase ingrijorari" in ceea ce priveste programul nuclear iranian, bazandu-se pe informatii "credibile" conform carora Teheranul lucreaza la fabricarea armei atomice.

De atunci, ingrijorarea internationala in legatura cu programul nucelar al Iranului a continuat sa creasca. Recent, Uniunea Europeana a decis impunerea unui embargou petrolier gradual fara precedent contra Iranului, ca parte a sanctiunilor legate de programul nuclear al acestei tari.

Noile masuri includ un embargou imediat asupra noilor contracte de comert cu petrol brut si produse petroliere. Contractele in desfasurare vor continua pana la 1 iulie.

Cea mai mare parte a petrolului iranian este exportat insa catre Asia, motiv pentru care UE si SUA incearca sa convinga tarile asiatice, precum India, sa-si reduca importurile de petrol provenind din Iran, astfel incat presiunile internationale contra Teheranului sa fie mai eficiente.

Uniunea Europeana a decis deja inghetarea activelor bancare pentru 433 de companii si 113 persoane fizice din Iran si a impus restrictii impotriva exporturilor anumitor produse iraniene catre UE.

Citeste si:
Marcel Ciolacu: ”Mult hulitul PSD a dovedit maturitate politică”. Mesajul transmis lui Klaus Iohannis, după alianța cu PNL
Marcel Ciolacu: ”Mult hulitul PSD a dovedit maturitate politică”. Mesajul transmis lui Klaus Iohannis, după alianța cu PNL
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 5 decembrie, că partidul pe care îl conduce a dat dovadă de maturitate politică întrând cu PNL la guvernare. ”Sper ca pe acest...
Irina Tănase, despre despărțirea de Liviu Dragnea: ”Nu avea cum să mă prindă cu fostul iubit”
Irina Tănase, despre despărțirea de Liviu Dragnea: ”Nu avea cum să mă prindă cu fostul iubit”
Legătura sentimentală dintre Liviu Dragnea (59 de ani) și Irina Tănase (28 de ani) traversează o perioadă de criză după ce fostul politician s-a simțit înșelat cu fostul iubit al...