Siria si Coreea de Nord au ajutat Iranul in programul nuclear

Sambata, 21 Iunie 2008, ora 14:45
1337 citiri
Siria si Coreea de Nord au ajutat Iranul in programul nuclear

Siria si Coreea de Nord au ajutat Iranul sa-si dezvolte programul nuclear construind o instalatie nucleara in Siria, pe care Israelul a distrus-o in septembrie 2007.

Presedintele sirian Bashar al-Assad examineaza in prezent posibilitatea de a-si retrage sprijinul pentru programul iranian, anunta AFP, citand revista germana Der Spiegel.

Al-Kibar, vizat de un raid al aviatiei israeliene cu sprijin american in septembrie, urma sa initieze un proiect militar comun al Siriei, Coreei de Nord si Iranului, un reactor nuclear militar.

Phenianul urma sa ajute specialistii iranieni sa progreseze in programul nuclear, impartasindu-le informatii suplimentare.

Al-Kibar urma sa gazduiascaprovizoriu instalatia pentru Iran, care vroia sa dezvolte acolo bomba nucleara, pana cand ar fi putut sa lucreze in acest sens pe propriul teritoriu.

Proiectul ar fi fost discutat in timpul vizitei presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad in Siria, in 2006.

La zece luni de la distrugerea instalatiei de la Al-Kibar de catre Israel pe fondul acuzatiilor de construire a unui reactor nuclear cu ajutorul Coreei de Nord, Agentia Internationalapentru Energie Atomica a anuntat ca trimite experti in Siria pentru a ancheta acest caz.

Documente si fotografii detaliate furnizate in aprilie de Washington AIEA sprijina aceste suspiciuni, dar Siria a respins acuzatiile calificandu-le drept "ridicole".

Iranul si Siria, ambele semnatare ale Tratatului de Neproliferare Nucleara, au semnat la sfarsitul lunii mai un memorandum de cooperare militarapentru apararea "independentei si integritatii" lor teritoriale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce se știe despre atacul Israelului asupra Iranului. Cât de aproape au fost loviturile de siturile nucleare
Ce se știe despre atacul Israelului asupra Iranului. Cât de aproape au fost loviturile de siturile nucleare
Israelul a desfăşurat vineri, 19 aprilie, o operaţiune militară de represalii împotriva Iranului, pe fondul tensiunilor tot mai mari din Orientul Mijlociu care ameninţă să împingă...
Cum a fost pedepsit un fotbalist de națională din Iran pentru că a îmbrățișat o femeie VIDEO
Cum a fost pedepsit un fotbalist de națională din Iran pentru că a îmbrățișat o femeie VIDEO
Portarul internaţional Hossein Hosseini a fost suspendat timp de un meci de către Federaţia Iraniană de Fotbal pentru că a luat în braţe o suporteriţă în timpul unui meci din campionat,...
#Siria, #Coreea de Nord, #Iran, #program nuclear, #Bashar al Assad , #Iran