Stramtoarea Ormuz, bomba cu ceas - cat poate creste pretul petrolului?

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 15:59
5449 citiri
Stramtoarea Ormuz, bomba cu ceas - cat poate creste pretul petrolului?

Pretul petrolului a sarit cu 8% saptamana trecuta, dupa ce vicepresedintele iranian Mohamad Reza Rahimi a amenintat ca va inchide stramtoarea Ormuz daca restul lumii va impune sanctiuni exporturilor cu petrol ale Iranului.

Cum Uniunea Europeana a anuntat, joi, ca va merge inainte cu sanctiunile, la cateva zile dupa SUA, blocand importurile de petrol iranian, merita examinate consecintele acestor actiuni asupra pretului petrolului.

Desi sunt multe motive pentru care observatorii cred ca Iranul blufeaza, depinzand prea mult de veniturile din exportul de petrol, nu trebuie exclus faptul ca blocarea stramtorii Ormuz ar pune in pericol tranzitul a 20% din titeiul din intreaga lume, scrie Forbes.

Economistul Ed Hirs a estimat ca pierderea zilnica a 10 milioane de barili de titei produs in Orientul Mijlociu va conduce, pe termen scurt, la cresterea pretului la 413 dolari per baril, luand in considerare cat de greu le este consumatorilor sa treaca la alti combustibili.

Acest soc este suficient pentru a impinge economia americana inapoi in recesiune. Economistul Kevin Kliesen sustine ca o astfel de crestere brusca a pretului la petrol, daca se mentine, creste sansele unei recesiuni cu 50% in primul an si 90% dupa trei ani.

Cei care analizeaza criza financiara din SUA din 2008 identifica cresterea cu 55% a pretului petrolului ca precedand declinul in activitatea economica.

O crestere cu 50% a pretului benzinei inseamna 70 de miliarde de dolari pe an platiti de consumatorii americani. Nicio alta problema nu determina daune economice atat de mari - nici macar caderea pietei imobiliare, care a determinat doar jumatate din contractia PIB-ului in primele trei trimestre din 2008 - restul este pus, de unii economisti, pe seama cresterii bruste a pretului petrolului.

Un studiu al FMI releva ca o crestere permanenta cu 5% a pretului petrolului reduce cresterea PIB-ului pe plan mondial cu 0,25% in primii patru ani.

Potrivit statisticilor, 14 petroliere trec zilnic prin stramtoarea Ormuz, cea mai importanta cale de tranzit pentru titei. Tocmai acest punct vital pentru aprovizionarea cu hidrocarburi a lumii a devenit cel mai recent front de lupta verbala, deocamdata, intre Iran si SUA.

Iranul a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca a testat o racheta cu raza medie de actiune in golful Persic, in cadrul exercitiilor militare a caror faza principala este pregatirea marinei pentru confruntarea cu dusmanul, intr-o situatie similara razboiului.

Anterior, iranienii amenintasera ce vor bloca stramtoarea Ormuz, daca tarile occidentale ii afecteaza comertul cu petrol.

Scanteia care a declansat scandalul a fost remarca vicepresedintelui iranian, Mohammd-Reza Rahimi, potrivit caruia "daca tarile occidentale impun sanctiuni petrolului iranian, atunci Iranul nu va pemite niciunei picaturi de petrol sa treaca prin stramtoarea Ormuz".

Comandantul marinei iraniene, amiralul Habibollah Sayari, a explicat ca Iranului i-ar fi atat de usor sa inchida stramtoarea "ca si cand ar bea un pahar cu apa".

La randul sau, marina americana a spus ca nu va accepta nicio intrerupere din partea iranienilor a traficului de titei prin Ormuz, ba chiar a si trimis, sfidator, cateva nave militare prin stramtoare.

Presedintele american, Barack Obama, a semnat, sambata trecuta, legea care impune sanctiuni institutiilor financiare care au schimburi cu banca centrala iraniana, permitand totusi cateva exceptii, pentru a proteja pietele de energie.

Sanctiunile vizeaza atat bancile private, cat si cele controlate de guvern si vor intra in vigoare dupa doua-sase luni cat dureaza avertismentul, in functie de tranzactiile efectuate in aceasta perioada.

Un reprezentant al administratiei Obama a explicat ca intentia guvernului american este de a "implementa aceasta lege intr-o maniera etapizata, pentru a evita repercursiunile pe piata petrolului si pentru a ne asigura ca doar Iranul are de suferit, nu si restul lumii".

Banca centrala a Iranului este principalul organism care gestioneaza veniturile din petrol ale regimului de la Teheran, asa ca sanctiunile americane ar putea lovi sursa de bani a conducerii iraniene.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Iran SUA, #Iran SUA stramtoarea Ormuz, #pret petrol Iran Ormuz, #Iran blocaj stramtoarea Ormuz , #Iran