SUA au publicat imagini din satelit care ar dovedi ca Iranul a atacat instalatiile petroliere din Arabia Saudita

Luni, 16 Septembrie 2019, ora 13:50
11880 citiri
SUA au publicat imagini din satelit care ar dovedi ca Iranul a atacat instalatiile petroliere din Arabia Saudita

Statele Unite ale Americii au facut publice imagini din satelit care arata ca Iranul se afla in spatele atacului de sambata asupra principalelor instalatii petroliere saudite.

Teheranul evident neaga implicarea in atacurile aeriene, care au fost revendicate de rebelii Houthi din Yemen, sustinuti de Iran.

Insa oficiali americani care au dorit sa isi pastreze anonimatul au spus ca "directia si amploarea atacurilor pun la indoiala implicarea rebelilor Houthi".

Incidentul a redus aprovizionarea globala cu petrol cu 5%, iar preturile au explodat, relateaza BBC.

Operatiunea a fost condamnata de SUA, secretarul de stat Mike Pompeo acuzand Iranul ca a lansat un atac fara precedent impotriva aprovizionarii energetice mondiale.

Intr-un tweet, presedintele Donald Trump nu a acuzat direct Iranul, dar a sugerat posibile actiuni militare odata ce se va cunoaste autorul.

Un oficial american a spus ca exista 19 puncte de impact asupra tintelor, atacurile venind dintr-o directie vest-nord-vest - nu a teritoriului controlat de Houthi in Yemen, care se afla la sud-vestul instalatiilor petroliere din Arabia Saudita.

Oficialii sustin ca acest lucru poate sugera situri de lansare in nordul Iranului sau Irakului.

O imagine in prim plan a tancurilor deteriorate de la uzina de prelucrare Abqaiq parea sa arate puncte de impact in partea de vest.

Irakul a negat ca atacurile au fost lansate de pe teritoriul sau.

Oficiali citati de New York Times au precizat ca e posibil sa fi fost desfasurate atat drone, cat si rachete de croaziera, dar ca nu toate au ajuns la tintele lor: instalatiile de la Abqaiq si Khurais.

ABC a citat un inalt oficial american care a spus ca Trump "este pe deplin constient de faptul ca Iranul este responsabil" de atac.

In Marea Britanie, ministrul de Externe, Dominic Raab, a afirmat ca inca nu este clar cine este responsabil de atac, pe care il catalogheaza drept o "incalcare a dreptului international".

Doua instalatii petroliere ale gigantului saudit Aramco au fost vizate de un atac cu drona sambata dimineata devreme, atacul fiind revendicat, in cursul zilei, de rebelii yemeniti Houthi.

Acesta este al treilea atac de acest gen in ultimele cinci luni impotriva infrastructurilor gigantului petrolier.

Atacul a determinat intreruperea productiei a 5,7 milioane de barili de titei zilnic, circa 50% din productia totala a Aramco, cu efecte imediate pe piata mondiala.

Iata aici detalii: Atacul cu drone asupra a doua instalatii petroliere - SUA acuza Iranul, Arabia Saudita spune ca poate si vrea sa riposteze. Efecte la nivel mondial

Citeste si:
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
În ultimele luni scena politică din România a devenit înghesuită cu numeroase noi partide care vor la alegerile din 2024 să detroneze PSD și PNL în opțiunile electoratului. Cu toate astea,...
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, duminică, la premierea echipelor finaliste ale unui concurs sportiv desfăşurat între şcolile bucureştene, că dezvoltarea sportului de...
Comentarii