SUA avertizeaza: Iranul va ataca daca va fi lovit de Israel

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 20:16
6335 citiri
SUA avertizeaza: Iranul va ataca daca va fi lovit de Israel
Foto: Daily News

Oficialii americani sunt de parere ca Iranul va riposta, in eventualitatea in care va fi atacat de Israel, din cauza programului sau nuclear.

Mai mult, oficialii cred ca Iranul se va razbuna nu numai prin lansarea de rachete catre Israel, dar si prin atacuri in stil terorist asupra civililor si militarilor americani din strainatate, relateaza New York Times.

In vreme ce represalii impotriva Israelului ar fi aproape sigure, evaluarile americanilor arata ca Iranul ar putea incerca sa atace si tinte americane, astfel incat sa nu dea Statelor Unite o justificare pentru luarea de masuri militare care ar putea paraliza definitiv programul nuclear al Teheranului.

"Daca Iranul va fi atacat, va reactiona fara dubiu. Dar acea reactie va fi calculata in masura capacitatilor sale. Iranul nu va aprinde Orientul Mijlociu. 40 de rachete asupra Tel Avivului este un lucru dragut? Nu. Dar este mai bine decat un Iran nuclear", a comentat un fost oficial israelian.

Potrivit analistilor si oficialilor militari americani, printre tintele iraniene s-ar numara infrastructura petroliera din Golful Persic, dar si trupele americane din Afganistan, unde Iranul a fost acuzat ca livreaza explozibili fortelor insurgente locale.

Atat oficialii americani, cat si cei israelieni, care au discutat potentialele ramificatii ale unui atac al Israelului, cred ca ultimul lucru pe care l-ar dori Iranul ar fi un razboi la scara larga pe teritoriul sau.

Totodata, ei au avertizat ca este imposibil de stiut ce gandeste conducerea de la Teheran. Ei considera ca nu se poate prezice in ce mod natiunile si liderii lor vor reactiona in toiul unui conflict.

Toate concluziile asupra modului in care iranienii vor reactiona fata de un atac vor ajuta sa se determine daca Israelul va lansa vreun atac si care va fi pozitia americana daca acest lucru se va intampla.

Oficialii israelieni declarasera ca nu vor avertiza SUA in situatia in care se decid sa lanseze un atac surpriza asupra locatiilor iraniene unde se dezvolta programul nuclear.

Israelul nu va avertiza SUA in scenariul atacarii Iranului

Un ofiter de informatii american a declarat, marti, ca Israelul nu va oferi informatii concludente aliatilor americani cu privire la atac, tocmai pentru ca americanii sa nu fie considerati responsabili pentru incapacitatea de a opri acest atac potential.

Planurile Iranului după un aparent atac israelian asupra unei baze aeriene. „O manevră de diversiune”
Planurile Iranului după un aparent atac israelian asupra unei baze aeriene. „O manevră de diversiune”
Iranul nu are planuri să răspundă la un aparent atac israelian asupra unei baze aeriene din centrul Iranului, a declarat luni, 22 aprilie, un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#avertizari SUA, #iran israel, #Israel atac Iran, #Iran atac Israel , #Iran