Sute de documente apartinand serviciilor iraniene de informatii dezvaluie "vasta influenta" a Iranului in Irak

Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 17:58
3891 citiri
Sute de documente apartinand serviciilor iraniene de informatii dezvaluie "vasta influenta" a Iranului in Irak
Foto: Arhiva Pixabay.com

Sute de documente apartinand serviciilor iraniene de informatii au fost divulgate si dezvaluie "vasta influenta" a Iranului in Irak, unde manifestantii denunta de mai multe saptamani incompetenta liderilor lor si amestecul, afirma ei, al Teheranului in afacerile interne ale tarii lor, relateaza AFP.

Cotidianul american The New York Times (NYT) si site-ul de investigatie The Intercept scriu luni ca au examinat aproximativ 700 de pagini de rapoarte scrise - majoritatea din 2014 si 2015 - de catre Ministerul iranian al Informatiilor si trimise de catre o sursa anonima a The Intercept.

Sursa a precizat ca vrea "sa arate lumii ceea ce face Iranul in tara (sa),Irakul".

"Aceste divulgari fara precedent dezvaluie vasta influenta a Iranului in Irak, detaliind ani de munca meticuloasa ai spionilor iranieni in vederea cooptarii liderilor tarii, platirea unor agenti irakieni (...) si infiltrarea tutuorr aspectelor vietii politice, economice si religioase in Irak", potrivit NYT.

Documentele subliniaza "rolul unic al generalului (Qassem) Soleimani", comandantul Fortei Al-Qods din cadrul Gardienilor revolutiei, armata ideologica a Iramului, insarcinat cu operatiunile externe.

Acest general se duce cu regularitate in Irak, unde a prezidat in ultimele saptamani reuniuni la Bagdad si Najaf, in sud, pentru a convinge partidele politice sa-l sustina pe premierul Adel Abdel Mahdi, a carui plecare este ceruta de strada, au declarat surse politice pentru AFP.

Continutul documentelor reflecta de asemenea sentimente exprimate de numerosi irakieni care participa la manifestatii fara precedent in Irak, o tara majoritar siita, ca Iranul.

ELECTRICITATE SI GAZE NATURALE

"Iranul intervine in tara noastra", si-a exprimat indignarea luni o manifestanta in varsta de aproximativ 60 de ani, la Bagdad.

Manifestanta si-a exprimat bucuria fata de faptul ca Iranul este de asemenea teatrul unor manifestatii, de vineri, dupa o crestere a pretului benzinei la pompa. "Scanteia care a inceput in Irak a atins Iranul".

Irakienii continua sa ia cu asalt strazile in Bagdad si in mai multe alte orase, pentru a cere plecarea liderilor lor, pe care-o denunta drept corupti. Scolile si birourile guvernamentale ramaneau inchise la Kut, Najaf, Diwaniya si Nassiriya, in sudul siit, unde vecinul iranian este foarte denuntat.

Peste 330 de persoane, maoritatea manifestanti, au fost ucise de la inceputul contestarii, la 1 octombrie.

Iranul si Irakul lui Saddam Hussein, doua tari petroliere, s-au infruntat intr-un razboi din 1980 in 1988.

Teheranul a devenit un aliat cu greutate al Irakului, mai ales in ultimii ani, dupa aproape un deceniu de dominatie a Statelor Unite, care au invadat tara in 2003, antrenand caderea regimului lui Saddam Hussein.

Iranul intretine relatii stranse cu numerosi politicieni irakieni si a ajutat la formarea puternicilor paramilitari din cadrul Hash al-Shaabi, care au contrinuit la infrangerea gruparii jihadiste Statul Islamic (SI).

El este totodata un partener comercial major, care vinde electricitate si gaze naturale Irakului.

Teheranul a recurs la vaste operatiuni de informatii pentru a mentine aceste legaturi stranse, potrivit NYT si Intercept.

"ALE VOASTRE"

"Cea mai mare prioritate", potrivit NYT, "era mentinerea Irakului ca si client (...) si asigurarea faptului ca factiunile loiale Teheranului raman la putere".

Intr-unul dintre documentele divulgate, premierul Adel Abdel Mahdi este prezentat, de altfel, ca avand "o relatie speciala" cu Teheranul, pe cand era ministru al petrolului, in 2014.

Biroul premierului a declarat pentru AFP ca nu are "niciun comentariu" de facut cu privire la acest scandal.

Potrivit NYT si The Intercept, fostii premieri irakieni Haider al-Abadi si Ibrahim al-Jaafari, dar si fostul presedinte al parlamentului Salim al-Jabouri au avut contacte cu serviciile secrete iraniene.

Tot potrivit NYT, Teheranul a putut sa aiba un acces mai mare la institutii irakiene dupa retragerea trupelor americane din Irak in 2011, o retragere care i-a lasat "fara loc de munca" pe informatorii irakieni ai Agentiei Centrale americane de Informatii (CIA).

Acesti informatori s-au indreptat atunci catre Iran, oferind informatii despre operatiuni CIA in Irak, in schimbul unor sume de bani, potrivit aceleiasi surse.

NYT si The Intercept prezinta o intalnire, in 2014, dintre un ofiter din cadrul serviciilor irakiene de informatii si un omolog iranian, in orasul irakian Kerbala.

Oficialul irakian a declarat ca seful sau, generalul Hatem al-Makssoussi, i-a cerut sa transmita urmatorul mesaj Iranului: "considerati toate informatiile irakiene ca ale voastre".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#influenta Iran Irak, #documente servicii Iran Irak , #Iran