Tensiuni razboinice intre Israel si Iran - cate minute mai sunt pana la catastrofa?

Luni, 05 Martie 2012, ora 23:47
7200 citiri
Tensiuni razboinice intre Israel si Iran - cate minute mai sunt pana la catastrofa?
Foto: Arhiva

Razboi intre Israel si Iran - acest scenariu sperie intreaga lume si deja nu mai pare a fi o utopie. Acele ceasornicului arata, cam demult, ora 12 fara 5 minute. Inseamna ca, pana la catastrofa, raman minute numarate?

In lumea politica, timpul este variabil. Acesta poate fi intins, oprit, iar acele ceasornicului pot fi mutate, prin rotatie, in orice directie. In diplomatie aceste exercitii se fac cu scopul de a castiga timp, iar pe timpul razboiului pentru a nu pierde vreme, scriu jurnalistii de la Deutsche Welle.

Cu toate acestea, dupa lunga disputa nucleara dintre Iran si Occident, dupa toate negocierile, inspectiile si amenintarile cu o lovitura militara, va fi greu sa ne orientam in timp. Un lucru insa pare sigur: acele ceasornicului arata 12 fara 5 minute, si asta cam de multisor. Altfel spus, problema ridicata de programul nuclear al Teheranului arata ca timpul nu mai are rabdare, vremea s-a oprit.

Lectiile istoriei

Situatia s-ar putea schimba astazi (05.03.2012), cand prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu merge sa se intalneasca cu presedintele american, Barack Obama. Chiar inainte de debutul intalnirilor de la Washington, discutiile au fost catalogate ca fiind istorice, locul unde se va decide problema razboiului sau a pacii.

Poate ni se va parea un pic exagerat, dar in spatele tuturor acestor lucruri sta un fapt destul de alarmant: in conflictul nuclear cu Iranul nu mai exista o prima linie clara, totul reducandu-se la un triunghi Iran-Israel-SUA, continua textul sursei citate.

In cadrul discutiilor de la Washington, decizia pentru razboi sau pace va depinde de argumentele fiecarei parti. Presedintele Obama are o dubla dilema: acesta nu vrea un razboi cu Iranul, dar nici nu-si doreste sa vada bomba atomica in mana acestei tari. In cel mai rau caz, cele doua lucruri s-ar putea dovedi incompatibile, iar presedintele american sa fie nevoit sa ia o decizie drastica.

Cu siguranta, Obama constientizeaza amenintarea iraniana, izvorata din ambitiile mulahilor manati de dorinta de a domina regiunea. Din fericire, insa, actualul presedinte american nu se numeste George W. Bush si nici nu se erijeaza intr-o forta superioara capabila sa rescrie istoria. Obama si-a facut lectiile si stie ca un razboi, mai ales acum, pe fondul ranilor inca neinchise dupa episoadele Afganistan si Irak, ar fi un gest deplasat, atat din partea lui, cat si a Americii.

Pe de alta parte, Obama este constient si de alte doua lucruri importante: cu o populatie de 70 de milioane de locuitori, Iranul ar fi un adversar mult mai redutabil pentru SUA decat debusolatii talibani si haituitul Saddam Hussein.

Totodata, un razboi cu Iranul ar conduce la explozia preturilor petrolului si o incetinire a cresterii economiei globale. Acest lucru ar ingropa si sansele sale la un nou mandat de presedinte, in cadrul alegerilor din aceasta toamna.

Insa prudenta nu este un atribut al premierului israelian Netanyahu. Nici nu e o stare primordiala pentru el in acest moment. El sustine cu tarie ca va opri Teheranul sa puna mana pe bomba atomica, indiferent cat ar costa acest lucru poporul israelian.

Argumentele sale: Israelul nu va permite o astfel de amenintare in apropierea granitelor tarii sale, nici un al doilea Holocaust, de aceasta data nuclear. Si mai nerabdator este ministrul Aparari din Israel, Ehud Barak, pentru care acele ceasornicului mai au putin si se apropie de ora limita.

De aceea, la Washington, Netanyahu va incerca sa convinga SUA sa sprijine cursul actiunilor Israelului, oprind Iranul, si, de ce nu, intr-un final, americanii sa intre in razboi alaturi de Israel. Impotriva nehotararii lui Obama, Netanyahu detine un atu important: daca Israelul va porni o lovitura militara pe cont propriu, iar Iranul va riposta bombardand Israelul, atunci Obama nu va avea de ales si va fi nevoit sa sprijine Tel Avivul, incheie jurnalistii Deutsche Welle.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Reuniune extraordinară la Consiliul European pentru a discuta situația conflictului din Orientul Mijlociu și Ucraina
Reuniune extraordinară la Consiliul European pentru a discuta situația conflictului din Orientul Mijlociu și Ucraina
O reuniune extraordinară a Consiliului European are loc miercuri şi joi, 17 și 18 aprilie, la Bruxelles, pentru a discuta despre viitorul economic al Uniunii Europene, războiul din Ucraina şi...
Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Recentul atac cu peste 300 de rachete și drone al Iranului asupra Israelului marchează o escaladare a conflictului, iar experții au analizat cum influențează această evoluție războiul lui...
#razboi Israel Iran, #SUA Iran Israel, #razboi Iran, #program nuclear Iran, #intalnire Obama Netanyahu , #Iran