Un Iran nuclear serveste Israelului?

Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 14:47
4373 citiri
Un Iran nuclear serveste Israelului?

Iranul este din nou in atentia comunitatii internationale - de fapt, nu a iesit niciodata cu adevarat - dupa ce a amenintat ca inchide stramtoarea Ormuz. Luand in calcul natura regimului de la Teheran, amenintarea islamista, programul nuclear si cate si mai cate, nu este de mirare ca opinia internationala priveste cu teama spre Teheran.

Cu toate acestea, argumenteaza Robert Fisk in Independent, nu cumva este convenabil pentru occident, si mai ales pentru Israel, ca Iranul sa ramana in atentia publica, drept o amenintare constanta?

Versiunea israeliana, spune comentatorul, insista pe faptul ca Iranul va crea in orice clipa o arma nucleara. Nu se aminteste nicaieri in presa insa ca premierul israelian, Shimon Peres, sustinea acelasi lucru in urma cu 16 ani. Nici nu se vorbeste despre faptul ca actualul premier israelian, Benjamin Netanyahu, a anuntat in 1992 ca Iranul va avea arma nucleara pana in 1999. Adica acum 13 ani.

De fapt, nici nu se stie cu precizie daca Iranul construieste o arma nucleara. Si, dupa cazul Irakului, este de mirare ca inca se mai pomeneste despre armele de distrugere in masa. Ca sa nu mai povestim de problema pusa de data la care se presupune ca a inceput "problema" nucleara iraniana. Sahul iranian dorea arme nucleare "pentru ca SUA si Uniunea Sovietica au bombe nucleare" si nimeni nu a obiectat. Europenii chiar s-au repezit sa-i indeplineasca dorinta - Siemens a construit centrala de la Bushehr.

Cand ayatollahul Khomeini a preluat puterea in 1979, a ordonat ca intregul proiect nuclear sa fie inchis deoarece este "lucrarea diavolului". Abia cand Saddam a invadat Iranul, la incurajarea occidentului, Khomeini a repus in functiune programul. Insa aceste fapte au fost sterse din istorie, care acum arata asa: mullahii au inceput proiectul nuclear, impreuna cu Mahmoud Ahmadinejad. Israel s-ar putea sa fie nevoit sa distruga aceasta amenintare pentru a-si asigura propria supravietuire, supravietuirea occidentului, pentru democratie, etc, etc.

Pentru palestinienii din Cisiordania, Israelul este puterea de ocupatie, brutala si colonizatoare. De indata ce se pomeneste Iranul, aceasta putere coloniala devine un stat micut, vulnerabil, pasnic, amenintat in orice clipa cu distrugerea. Ahmadinejad (spune Netanyahu) este mai periculos decat Hitler. Focoasele nucleare ale Israelului, reale si numarand nici mai mult nici mai putin de 300, nici nu apar in aceasta poveste.

Singura problema cu versiunea israeliana a problemei iraniene este ca, pana acum, Iranul a castigat toate luptele fara a trage un singur glont. George W. Bush si Tony Blair au distrus dusmanul Iranului din Irak. Acestia au ucis mii de membri sunniti ai armatei, pe care Iranul i-a numit "talibanii negri".

Si arabii din Golf, prietenii moderati ai occidentalilor, tremura in moscheile lor aurite, in timp ce vestul le descrie viitorul, in eventualitatea unei revolutii siite in Iran, scrie sursa citata. Occidentul le vinde ca painea calda armament sofisticat, cu toate ca armatele lor nu sunt in stare de mare lucru.

A.I.

Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul este pregătit să îşi întărească relaţiile cu Sri Lanka şi cu alte ţări asiatice, a declarat miercuri, 24 aprilie, preşedintele Ebrahim Raisi într-o scurtă vizită în acest...
Argentina cere arestarea ministrului iranian de Interne, acuzat a fi în spatele unui atentat din Buenos Aires soldat cu 85 de morți
Argentina cere arestarea ministrului iranian de Interne, acuzat a fi în spatele unui atentat din Buenos Aires soldat cu 85 de morți
Guvernul argentinian a cerut marţi, 23 aprilie, Pakistanului şi Sri Lankăi să-l aresteze pe ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi, căutat pentru un atentat împotriva firmei de asigurări...
#Iran, #Iran program nuclear, #iran israel , #Iran