Iranul ar putea cumpara 114 avioane Airbus, in valoare de zece miliarde de dolari, intr-o prima achizitie majora intr-un boom comercial si investitional care ar putea remodela economia statului din Orientul Mijlociu, dupa ridicarea sanctiunilor occidentale.
"Picioarele economiei Iranului sunt eliberate de lanturile sanctiunilor si este timpul sa construim si sa ne dezvoltam", a scris duminica presedintele Hassan Rouhani, pe Twitter, la o zi dupa ce puterile occidentale au ridicat sanctiunile impuse autoritatilor de la Teheran pentru le determina sa restranga programul nuclear, transmite Reuters.
Cateva ore mai tarziu, ministrul Transporturilor, Abbas Akhoondi, a declarat agentiei de presa Tasnim ca Iranul intentioneaza sa cumpere 114 aeronave fabricate de Airbus, tranzactie care ar putea valora peste 10 miliarde de dolari, la preturile de catalog.
Airbus a precizat ca nu a purtat convorbiri comerciale cu Iranul, iar afacerile din republica islamica vor continua sa intampine obstacole mari, in viitorul previzibil.
Intre riscuri se numara bancile iraniene indatorate, un sistem juridic primitiv, coruptia si piata rigida a muncii.
Multe companii straine vor fi reticente sa investeasca in Iran de teama ca sanctiunile ar putea fi reintroduse daca Teheranul nu va respecta acordul nuclear.
Planul iranian de achizitionare a unor avioane Airbus arata potentialul tarii cu o populatie de 80 de milioane de locuitori si un PIB anual de 400 de miliarde de dolari. Iranul este cea mai mare economie a lumii care revine in circuitul comercial mondial de la divizarea Uniunii Sovietice, in urma cu peste doua decenii.
Acordul nuclear inlatura restrictiile care au sufocat economia Iranului cea mai mare parte a actualului deceniu, in domeniul bancilor, transferurilor de bani, al asigurarilor, comertului, transporturilor si achizitiei de tehnologie.
Acest fapt va permite Iranului sa satisfaca cererea de bunuri si servicii pentru care a avut probleme sa le obtina la preturi corecte in timpul sanctiunilor, de la avioane si echipamente industriale, pana la medicamente si unele bunuri de consum precum cosmeticele si hainele de firma.
Iran va avea imediat fonduri pentru importuri, guvernul obtinand acces la zeci de miliarde de dolari care erau blocate in conturi din strainatate.
Oficiali americani au estimat valoarea fondurilor deblocate la peste 100 de miliarde de dolari.
Banca centrala din Iran a anuntat ca totalul este mult mai mic, de 29 de miliarde de dolari, care va acoperi insa timp de mai multe luni importuri de bunuri si servicii.
Rouhani a declarat duminica in Parlament ca se intentioneaza atragerea unui capital strain de 30-50 de miliarde de dolari in urmatorii cinci ani, pentru intensificarea cresterii economice, de la aproape zero in prezent la 8%.
Multi analisti considera ca tinta este prea optimista, in lipsa unor reforme dificile in domeniul reglementarilor de afaceri si a pietei muncii, a caror aplicare var putea dura ani de zile.
Totusi, eliminarea sanctiunilor poate duce la o crestere economica mai rapida, ceea ce va modifica balanta puterii economice in Golful Persic.
Iranul a produs un nou avion de lupta, invizibil pentru radar (Video)
Dezvoltarea economica din Golf incetineste insa din cauza impactului prabusirii preturilor petrolului asupra finantelor publice, iar declinul cotatiilor ar putea fi accentuat de majorarea exporturilor de titei de catre Iran.
In urma ridicarii sanctiunilor, o delegatie a Uniunii Europene va vizita Iranul in februarie, pentru a dezvolta relatiile in sectorul energetic.
In 2014, schimburile comerciale dintre Iran si UE se ridicau la 7,6 miliarde de euro. In 2011, inainte de introducerea sanctiunilor in domeniul bancar, aceste schimburi totalizau 27,8 miliarde de euro.
Companiile americane ar putea fi dezavantajate in raport cu alte tari, in reluarea relatiilor comerciale cu Iranul, intrucat Washingtonul va mentine unele sanctiuni care nu au legatura cu programul nuclear, ci cu terorismul si incalcarea drepturilor omului.
Reluarea marilor investitii straine ar putea dura mai mult decat reconstruirea legaturilor comerciale, pentru ca unele companii ar putea dori sa astepte sa vada pozitia viitorului presedinte al Statelor Unite fata de Iran.
Unele companii petroliere, din sectorul serviciilor si retail ar putea investi, intrucat nu ar risca un capital prea mare, dar alte companii ar putea fi mai precaute, estimeaza Eurasia.
PSA Peugeot Citroen a incercat deja sa negocieze revenirea la productie auto in Iran, de unde s-a retras in 2011 si la fel a procedat si Renault.
Grupul german Daimler a anuntat saptamana trecuta ca divizia de vehicule comerciale vrea sa revina pe piata iraniana, daca sanctiunile vor fi ridicate, si ca se afla in discutii cu posibili parteneri din aceasta tara.