Razboiul intre Israel si Palestina. Teoria monstruoasei "aliante obiective" intre Netanyahu si gruparea Hamas ANALIZA

Miercuri, 19 Mai 2021, ora 14:29
27043 citiri
Razboiul intre Israel si Palestina. Teoria monstruoasei "aliante obiective" intre Netanyahu si gruparea Hamas ANALIZA
Premierul Benjamin Netanyahu primind informatii despre ofensiva armata in fasia Gaza FOTO Hepta

Conflicul dintre Israel si Palestina a adus in atentia presei internationale un punct de vedere controversat, al "aliatilor obiectivi", facand referire la Benjamin Netanyahu si miscarea Hamas, care ar putea beneficia in egala masura de pe urma acestui razboi perpetuu.

In general, "aliatii obiectivi" nici macar nu-si vorbesc, nu au valori comune, iar scopurile lor finale pot fi complet incompatibile, de multe ori se urasc reciproc. Insa, ei impartasesc un anumit tel intermediar si sunt suficient de inteligenti sa-si dea seama, ca pot obtine ceea ce doresc, actionand impreuna, dar in acelasi timp, separat, sustine o analiza independenta publicata in Bangkok Post.

In ultimele zile, rachetele zboara si oamenii mor atat in Fasia Gaza, cat si in Israel, si ca de obicei, este greu de spus cine a inceput acest conflict. Ulitmul bilant vorbeste despre 215 morti in Gaza si 12 in Israel, de la inceperea luptelor, scrie BBC News.

Nu conteaza cine a inceput razboiul. Intrebarea corecta este: cine beneficiaza de ceea ce se intampla acum, intre Israel si Palestina? Aceiasi vechi "aliati obiectivi", care joaca acest scenariu, de un sfert de secol sunt Netanyahu si Hamas.

Analizand pozitia lui Netanyahu, prim-ministru al Israelului, in functie de 12 ani. Insa, partidul sau nu a reusit sa obtina, de patru ori la rand, un rezultat electoral care sa-i permita lui Netanyahu sa formeze un nou guvern. In acelasi timp, el este judecat intr-un proces, pentru acuzatii grave de coruptie si ar putea merge la inchisoare, daca nu va mai fi prim-ministru.

Netanyahu si Hamas, impotriva solutiei cu doua state

Netanyahu a ratat sansa de a creea un guvern recent, iar pe 5 mai 2021, presedintele Israelului Reuven Rivlin l-a desemnat pe Yair Lapid sa formeze unul, dupa ce s-a spus ca acesta din urma are sustinerea a 56 din cei 120 de membri ai Parlamantului Israelului, avand la dispozitie 28 de zile.

Daca discutiile lui Yair esueaza, Israelul va trebui sa organizeze alte alegeri, a cincea oara in 30 de luni, iar Netanyahu va ramane in continuare prim-ministru.

Hamas, pe de alta parte, are nevoie acum, mai putin de un razboi decat Netanyahu, dar este intotdeauna potrivit pentru unul. Gandirea miscarii palestiniene este respingerea perpetua a pacii cu Israelul, in asteptarea unei paci divine, care va aduce victoria totala si eliminarea statului evreu.

Israelul acuza la ONU Hamas ca a "premeditat" conflictul

Prin urmare, Hamas, factiunea militara din Palestina, se afla intr-o continua competitie cu Fatah, miscarea pacifista rivala, care este adepta solutiei cu "doua state": Israel si Palestina. Acest mic razboi a creat o mai buna imagine a miscarii Hamas.

Astfel, concluzioneaza analiza lui Gwynne Dyer, jurnalist independent, "alianta obiectiva" Netanyahu-Hamas se bazeaza pe faptul ca Netanyahu uraste ideea solutiei cu doua state, la fel ca si Hamas.

SUA nu mai constituie o hegemonie in Orientul Mijlociu

Hezbollah a doborât o dronă israeliană deasupra Libanului. „Incidentul face obiectul unei anchete” VIDEO
Hezbollah a doborât o dronă israeliană deasupra Libanului. „Incidentul face obiectul unei anchete” VIDEO
Israelul a anunţat că una dintre dronele sale s-a prăbuşit pe teritoriul libanez după ce a fost lovită de o rachetă sol-aer, o acţiune pentru care mişcarea Hezbollah şi-a revendicat...
Israelul a bombardat nordul Fâşiei Gaza în cel mai puternic atac din ultimele săptămâni. „Alte crime atroce” FOTO/VIDEO
Israelul a bombardat nordul Fâşiei Gaza în cel mai puternic atac din ultimele săptămâni. „Alte crime atroce” FOTO/VIDEO
Armata israeliană a bombardat în timpul nopţii nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni, provocând panică printre locuitori şi...
#Razboi Israel Gaza, #Israel Hamas Gaza, #Netanyahu, #miscarea Hamas, #conflict Israel Palestina , #Israel Palestina