Alegeri in Israel - Cum se schimba politica externa a lui Netanyahu?

Autor: Ana Ilie
Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 15:56
2869 citiri
Alegeri in Israel - Cum se schimba politica externa a lui Netanyahu?

Blocul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, nu a obtinut victoria transanta pe care o viza in alegerile parlamentare de saptamana aceasta, asa ca si-ar putea vedea limitata libertatea de miscare in chestiunea Iranului si palestinienilor.

Partidul Likud, de dreapta, al lui Netanyahu, in alianta cu ultranationalistul Yisrael Beitenu, nu a obtinut majoritatea in Parlamentul tarii, asa ca a inceput negocierile pentru a construi o coalitie de guvernare, arata Chicago Tribune.

Netanyahu este incomodat de ascensiunea pe scena politica a unei noi forte de centru, Yesh Atid, condusa de un fost prezentator de televiziune, Yair Lapid. Premierul s-ar putea vedea nevoit sa faca o ampla coalitie, ceea ce implica negocieri mai dificile, ce vor avea drept focus atat chestiunile de politica interna, cat si externa.

Netanyahu a facut doar o referire trecatoare la problema palestiniana in discursul victorios de miercuri, insa a tratat pe larg problema programului nuclear iranian. "Prima provocare a fost si este impiedicarea Iranului sa obtina arme nucleare", a spus acesta.

Desi sondajele arata ca majoritatea israelienilor sunt de acord cu Netanyahu, ca Iranul reprezinta o amenintare la adresa statului lor, partidele de centru si stanga, inclusiv Yesh Atid, insista ca este datoria comunitatii internationale sa rezolve problema.

"In ceea ce priveste Iranul, SUA ar trebui sa conduca optiunea militara, nu Israelul", declara in campania electorala Yaakov Peri, candidat al Yesh Atid.

Netanyahu a dat de inteles ca ar fi pregatit sa lanseze o lovitura militara unilaterala impotriva Iranului, daca e nevoit, insa analistii arata ca, in urma votului de marti, nu a obtinut un mandat clar sa procedeze astfel, ceea ce reflecta nelinistea pe care o starneste abordarea sa.

"Aceste alegeri l-au slabit pe Netanyahu. Premierul ar trebui sa inteleaga ca oamenii ii spun sa fie moderat in chestiunea Iranului", a spus profesorul Gideon Ramat, de la Hebrew University.

Un alt efect al alegerilor este ca, spune Aaron David Miller, consilier american in procesul de pace in urma cu ceva timp, relatiile dintre Netanyahu si presedintele american, Barack Obama, s-ar putea imbunatati.

"Daca Netanyahu face alianta cu Lapid si se indreapta spre centru, vom avea o apropiere americano-israeliana intr-o anumita masura", este de parere Miller.

Netanyahu are mare nevoie de Lapid, insa acesta are doua cerinte asupra carora nu vrea sa se clinteasca: studentii ultra-ortodocsi sa faca serviciul militar si revigorarea discutiilor de pace cu palestinienii. Ramane de vazut in ce masura este dispus Netanyahu, in urmatoarele sase saptamani, sa cedeze in aceste probleme.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#alegeri Israel Benjamin Netanyahu, #Benjamin Netanyahu alegeri parlamentare , #Israel