Ambasada Israelului in Romania si Complexul Educational Laude-Reut ii cauta pe urmasii romanilor distinsi cu titlul de "Drepti intre popoare"

Advertorial
Luni, 25 Martie 2019, ora 17:05
17002 citiri
Ambasada Israelului in Romania si Complexul Educational Laude-Reut ii cauta pe urmasii romanilor distinsi cu titlul de "Drepti intre popoare"

La initiativa E.S. David Saranga, Ambasadorul Israelului in Romania, Complexul Educational Laude-Reut a demarat proiectul "Drepti intre Popoare de origine romana". Titlul de "Drept intre Popoare" este unul onorific, fiind acordat de Statul Israel ne-evreilor care si-au riscat viata in timpul Holocaustului pentru a salva evreii de la moarte.

In momentul de fata, in urma cercetarilor istorice, 65 de romani au primit acest titlu, oferit de catre Yad Vashem, institutia oficiala a Israelului dedicata pastrarii memoriei Holocaustului si onorarii "Dreptilor intre Popoare", prin plantarea unor arbori pe Aleea Dreptilor din cadrul Memorialului din Ierusalim, de pe muntele Herzl.

Scopul proiectului este de a implica liceenii in cunoasterea istoriei Holocaustului si de a-i sensibiliza fata de istoria celui de Al Doilea Razboi Mondial si de contributia poporului roman in salvarea vietilor evreiesti in acele vremuri tumultuoase, aducand astfel multumiri succesorilor celor care au primit distinctia de "Drepti intre Popoare".

Lansarea proiectului a avut loc recent, cu participarea Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, in prezenta domnului inspector scolar Mihai Manea si a profesorilor de istorie de la scolile din Capitala.

Proiectul se inscrie ca act educational pe tematica Holocaustului, din perspectiva intensificarii tendintelor antisemite, xenofobe si intolerante in lume.

"Traim intr-o perioada in care actele antisemite sunt tot mai prezente in Europa si consider ca fiecare tara are datoria de a combate acest fenomen cu toata vigoarea. Educarea tinerei generatii constituie, fara indoiala, una dintre cele mai bune metode de a lupta impotriva antisemitismului, xenofobiei si rasismului.

In acest sens, Romania a devenit un model regional prin includerea in programele scolare a studiului Holocaustului. Proiectul "Drepti intre popoare de origine romana", initiat alaturi de Complexul Educational Laude-Reut, are menirea de a-i implica activ pe elevi si pe profesorii lor in identificarea rudelor celor 65 de romani distinsi cu titlul de "Drepti intre Popoare" astfel incat, la finalul demersului nostru, sa ne exprimam public recunostinta pentru cei care si-au pus in pericol propria viata si intreaga familie ca sa salveze zeci de mii de evrei de la moarte", sustine E.S David Saranga, Ambasadorul Israelului in Romania

"Cine salveaza o viata salveaza o intreaga lume, ne spune Talmudul. Este de datoria noastra sa recunoastem scanteile de bunatate din perioada intunecata a Holocaustului: Dreptii dintre popoare - oameni care si-au riscat vietile si familiile pentru a-si salva vecinii si prietenii evrei. Exemplul lor trebuie urmat si fie ca lumina lor sa ne inspire pe toti.

Tanara generatie este viitorul si trebuie sa-i indrumam sa devina martori ai amintirii Holocaustului, ambasadori ai multiculturalitatii si ai tolerantei. Fiti vigilenti si nu uitati niciodata, astfel incat asemenea tragedii sa nu se mai intample vreodata.

Generatiile de astazi nu cunosc nimic despre tragedie, parintii lor stiu foarte putin si in curand ultimii supravietuitori ai Holocaustului nu vor mai fi printre noi, iar Holocaustul va fi uitat, la fel ca Inchizitia", a declarat Tova Ben Nun-Cherbis, Presedinte si Fondator al Complexului Educational Laude-Reut.

Complexul Educational Laude-Reut face un apel la succesorii celor care au primit acest titlu, la familiile lor, precum si la cei care detin informatii despre rudele celor Drepti intre popoare sa ne contacteze la adresa dreptintrepopoare@laude-reut.ro, pentru a deveni parte din proiect.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Apel Ambasada Israel, #Complex Educational Lauder Reut, #proiect comunitate evrei Romania , #Israel