Ambitiile Romaniei din Orientul Mijlociu, cu toate cartile pe masa

de Petrisor Peiu , analist
Duminica, 29 Aprilie 2018, ora 13:00

   

Ambitiile Romaniei din Orientul Mijlociu, cu toate cartile pe masa
Petrisor Peiu
Oare de ce atata zbatere politica, atatea vizite la Ierusalim si Tel Aviv, atatia consultanti israelieni, atatea vorbe frumoase, atata incrancenare in privinta locatiei ambasadei noastre in Israel?

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

In 1989, Irak, Egipt si Iran erau pe locurile 7,8 si 10 printre partenerii comerciali ai Romaniei, cumuland 17% din importuri si 10% din exporturi. Fata de Iran aveam cel mai mare deficit comercial (12% din totalul importurilor), situatia ramanand neschimbata pana in 1993.

In 1994, 9,3% din importul Romaniei venea inca din Republica Islamica Iran. In 1995, Egiptul devine principala piata de export in MENA, cu 600 milioane USD (fata de 400 milioane USD importuri de acolo); aceasta tara se inscria in tiparul politicii noastre externe de atunci, de apropiere timida de Occident in paralel cu pastrarea unor legaturi (credeam noi, privilegiate) cu partenerii arabi traditionali.

Trei mari mutatii au schimbat paradigma politicii Romaniei fata in zona numita generic MENA (Middle East and North Africa), adica statele arabe plus Iran plus Israel:

  • impingerea spre periferie a partenerilor traditionali (statele arabe adversare ale SUA si Iran);
  • inlocuirea lor cu statele arabe care graviteaza in jurul SUA;
  • profilarea unui parteneriat strategic cu Israelul.Ultimul moment de glorie al diplomatiei romanesti ambivalente s-a scris in aprilie 1994, cand, presedintele Formului "Crans Montana", Jean-Paul Carteron, i-a avut ca invitati la Bucuresti la reuniunea organizatiei sale, simultan, pe Yasser Arafat (presedintele de atunci al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei) si pe ministrul de externe israelian, Shimon Peres. Intalnirea dintre cei trei de la Bucuresti a jucat un rol determinant in incheierea asa-numitului acord "Gaza-Ierihon", semnat pe 4 mai 1994 la Cairo.

Intre timp se consumase un episod relevant: in 1990, in timpul invadarii Kuweit-ului pro-american, Romania detinea presedintia Consiliului de Securitate ONU si, in aceasta calitate, sprijinise pozitia occidentala fata de invazie, prin Aurel Dragos Munteanu, ambasadorul nostru la ONU de atunci. Logica politicii noastre externe din acel an ne facea, insa, sa ne temem ca o interventie unilaterala a americanilor impotriva lui Sadam Husein va permite sovieticilor sa utilizeze acest pretext pentru o interventie militara in Estul Europei si unde altundeva (?) decat la noi, eternii rebeli anti-sovietici. Totusi, desi Romania tremura la gandul unei pierderi de 3 miliarde USD (datoria neplatita de Irak catre Bucuresti), noi am sustinut toate rezolutiile de condamnare a invaziei, am participat cu trupe la mentinerea pacii pe granita irakiano-kuwetiana dupa conflict iar, in mai 1991, Adrian Nastase, in calitate de Ministru de Externe, facea o vizita istorica in Kuweit.

Ca efect al pozitiei noastre din timpul crizei irakiano-kuweitiene, Romania stabileste relatii diplomatice cu statele arabe aliate ale SUA, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, Qatar si Bahrain, care se adauga astfel mai vechilor parteneri diplomatici: Oman, Kuweit, Autoritatea Palestiniana, Egipt, Irak, Siria, Algeria, Liban si Iran.

In mod firesc, urmare a mutarii centrului de greutate a politicii noastre externe de la Est la Vest, Romania se alatura comunitatii occidentale si se distanteaza de statele considerate de catre Washington "sponsori ai terorismului", adica Siria, Libia, Irak si Iran, retragandu-se, practic, din competia economica pentru piata musulmana din afara sferei americane de influenta.

Politic, fostul presedinte Basescu a cochetat o perioada cu ideea reluarii unei amprente romanesti in zona statelor foste partenere (Siria, Libia, Iran sau Irak), dar economic a esuat.

In anul 2005, Romania a aderat voluntar la recomandarea Clubului de la Paris si si-a redus creanta irakiana (in valoare nominala atunci de 2,6 miliarde USD) cu 80%, acceptand plata de catre Bagdad a ceea ce a ramas in rate anuale pana in 2028, cu 5 ani perioada de gratie.

Ca efect al aderarii noastre la Uniunea Europeana, dupa 2007, fundamentul bilateral al relatiilor Bucurestiului cu statele arabe a fost inlocuit de catre prevederile "Charter of the Cooperation Council for the Arab States (GCC) - State of the United Arab Emirates, the State of Bahrain, the Kingdom of Saudi Arabia, the Sultanate of Oman, the State of Qatar and the State of Kuwait".

Libanul a ramas, asa cum era de asteptat, campionul lumii arabe in investitii in Romania, peste 3.000 de investitori libanezi activand in firme din Romania, in care s-au investit aproape 100 milioane USD formal, desi libanezii insisi numara pana la 2 miliarde USD investite, e drept, fie de catre libanezi deveniti cetateni romani, fie prin alte canale (Olanda, mai ales).

Siria a ramas, pana la razboiul civil, o piata buna pentru produsele noastre, cu cifre anuale de export de peste 120 milioane USD, facilitate de participarea tehnica romaneasca la intretinerea multor obiective construite de romani acolo pana in 1989, dar si de cei aproape 10.000 de sirieni ramasi in Romania dupa studii sau de cei 4.000 de cetateni romani din Siria.

In 2016, Romania a avut Egiptul ca prima destinatie a exporturilor in regiune (580 milioane USD, 0,91% din totalul exporturilor, al 21-lea partener al nostru din acest punct de vedere). Urmeaza apoi Marocul (556 milioane USD, 0,88% din total) si Emiratele Arabe Unite (454 milioane USD, 0,71% din total). Israelul, cu 421 milioane USD (0,66% din total) este abia a 25-a destinatie a exporturilor noastre. Algeria cu 391 milioane USD (0,62% din total) este urmata de Iran (369 milioane USD, 0,58% din total), apoi de Iordania (314 milioane USD, 0,5%) si de Arabia Saudita (314 milioane USD, 0,5% din total). Libanul cu 218 milioane USD (0,34% din total) si Libia (211 milioane USD, 0,33% din total) incheie plutonul statelor MENA.

In ceea ce priveste importul, prima origine a acestora din regiune este Marocul cu 162 milioane USD (0,22% din total), urmata de Israel (127 milioane, 0,17% din total), Iran (116 milioane USD, 0,16% din total), Tunisia (109 milioane USD, 0,15% din total), Egipt (113 milioane USD, 0,13% din total) si Irak (68 milioane USD, 0,09% din total).

Practic, doar 6% din exportul Romaniei mai merge catre regiunea Nordului Africii si Orientului Mijlociu (jumatate din ponderea avuta in 1989). Din aceste 6 procente, mai bine de o treime se indreapta catre aliatii americanilor, 2 procente (tot o treime) catre statele echilibrate (Egipt, Iordania si Algeria) si doar 1,25% catre partenerii traditionali din perioada comunista (Iran, Libia si Liban). Irakul si Siria au disparut de pe harta exporturilor romanesti.

In ceea ce priveste importurile, nu aducem din regiunea respectiva nici macar un procent din ceea ce importam. Iranul (altadata responsabil de 12% din importurile Romaniei) si-a scazut ponderea de 75 de ori!

Concluziile sunt cat se poate de clare: Romania nu are o amprenta prea importanta in lumea musulmana apropiata, dar nu este un partener prea important nici pentru Israel. Partenerii traditionali (in primul rand Iranul) sunt piete marginale pentru exporturile romanesti; tarile din grupul aliatilor fideli ai SUA in zona (Emiratele Arabe, Arabia Saudita) au devenit piete mai semnificative pentru noi, dar nici ele nu au o importanta prea mare ca, de altfel, nici statele cu viziuni echilibrate (precum Egiptul).

Niciun stat din regiunea nord-africana si a Orientului Mijlociu nu se afla printre primele 15 tari care au investit in Romania, tari care cumuleaza peste 92% din stocul de investitii straine de la noi.

Desi teoretic israelienii au investit mai putin de 100 milioane USD in Romania, practic investitii de aproape 2 miliarde USD au fost facute de israelieni prin intermediul unor vehicule financiare din Cipru, Olanda, Luxemburg sau chiar SUA.

Notabile sunt investitia Bancii Leumi (aproximativ 45 milioane USD, prin preluarea EUROM Bank) si o salba de investitii imobiliare (Kardan Group, AFI Europe, Ofer Brothers Group, B.S.R. Group, Europe Israel Group, Ashtrom, Solel Boneh, Ocif Group, Elbit Medical Emaging, Nanette, Poalim Real Estate, Global Trade Center Real Estate). Singura prezenta industriala notabila din aceata tara este cea a firmei Elbit in industria aviatica si in cea militara.

Investitori arabi importanti sunt cei din agricultura (libanezi, in special), industria hoteliera sau chiar medicala dar, in general adjectivul care caracterizeaza acesti investitori este "controversati", de la celebrul Fatih Taher (care isi datoreaza imbogatirea relatiilor cu brokeri de putere politico-economica precum Viorel Hrebenciuc sau George Becali) pana la nu mai putin celebrul Mohamed Murad, partener privilegiat al administratiei pesediste din turism; cate o mentiune speciala merita fostul mare investitor "strategic", Omar Hayssam si Hassan Awdi, calaul Rodipet-ului, ambii condamnati definitiv.

Vazand toate aceste cifre care indica mai degraba o expunere superficiala a Romaniei in zona cea mai fierbinte a globului te intrebi retoric: De ce atata tevatura in jurul ideii ca Romania trebuie sa ramana un broker de aranjamente politice in Orientul Mijlociu? Nu mai reprezentam nimic pentru lumea araba nelegata de Washington, nu am devenit importanti nici pentru aliatii suniti ai americanilor, nu mai contam nici pentru Iran, iar pentru Israel suntem mai mult o oportunitate, o speranta sentimental importanta dar pana acum neconcretizata.

Si atunci, oare de ce atata zbatere politica, atatea vizite la Ierusalim si Tel Aviv, atatia consultanti israelieni, atatea vorbe frumoase, atata incrancenare in privinta locatiei ambasadei noastre in Israel? Pentru 0,66% din exporturi si 0,16% din importuri? Pentru investitii de sub 100 milioane USD?

Sau pentru ce atata pozitionare strategica fata de Iran sau fata de monarhiile sunite? Pentru 0,5%,respectiv pentru 0,5% din exporturi? Pentru investitori precum Taher, Hayssam sau Awdi?

Ceea ce mi se pare, insa, la granita dintre comic si ridicol sunt pretentiile de mare jucator international pe care unii politicieni romani le mai au: Pai daca suntem asa importanti, cum de nu reusim sa ne impunem fata de vecinii unguri, care ne cam trag scaunul de sub picioare?

As fi fost mai interesat sa aud ca avem nevoie de echilibru in complicata regiune a Orientului Mijlociu pentru a ne promova exporturile sau pentru a atrage ceva investitii sau macar transferuri tehnologice. Dar nu, noi ne raportam la niste rezolutii ONU vechi de zeci de ani (unele), care considera ca dintre toate statele lumii numai unul singur (Israelul) nu are voie sa isi stabileasca singur capitala. Sau la pozitia Uniunii Europene, desi evreii romani sunt pe locul patru in clasamentul israelienilor dupa origine (dupa Rusia, Maroc si Irak), semnificativ mai multi decat cei din alte state europene vocale (de trei ori mai multi decat cei din Franta sau Germania, bunaoara).

Adica macar pe dosarul Israel am fi si noi indreptatiti sa avem initiativa in Uniune, mai abitir decat Federica Mogherini sau Angela Merkel...

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15736 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Stan
rank 5
Pentru banda Zdragnea-alde-pesedeaua, "independenta"
... si "neamestecu' in treburili interni" inseamna ca Europa, Occidentul in general sa lase respectiva banda sa-si bata joc de romani, sa-i terorizeze la fel cum o facea regimul comunist!
Deosebirea este ca Ceausescu avea o directie clara si justificabila in politica externa, in timp de GIO-Zdragnea face totul - inclusiv politica externa - la plezneala, totul pentru a-i insela pe cei dinauntru si a-i face pe cei de afara sa-l sprijine sau cel putin sa inchida ochii la nemerniciile sale!
Iar cand aia de afara nu raspund dorintelor sale, hop cu "independenta si neamestecu' in treburili interni"!
T. basilic
rank 5
Domnule Petrisor Peiu, va dati osteneala cu cifre adunate minutios
...si pertinent de drzgul unei demonstratii favorabila mutarii la "Ambasada cu zorele", iar Dancila va rezolva prompt argumentele :

- Pleasure to see you ("Imi pare bine sa va vad") !
- He, he !
Rroman
rank 1
Dacă nu România nu are nici un interes, de ce să o facem?
Ințeleg din acest articol și nu numai, că Romania nu are absolut nici un interes și nici o urgență pentru mutarea ambasadei la Ierusalim in momentul de față.
Cred că poziția președintelui Johanes este corectă și reprezintă interesele Romaniei.
Terente
rank 4
Eu cred ca Presedintele a avut,
nenumarate ocazii sa vorbeasca in chestiuni importante si nu a facut-o. S-a trezit acum sa arunce cu mucii'n fasole pomenind la modul indezirabil despre...Israel, termeni de neacceptat mai ales in calitatea sa de etnic german!
Vorba ceea "daca tacea filozof ramanea"!
2DIE4
rank 5
D-nul Peiu, sa nu uitam ca miscarea Zionista care a dus la creerea
Israelului a fost o miscare Est Europeana ce a inclus foarte multi evrei din Romania. De asemenea, multi arabi au fost educati in Romania si acum ocupa functii de mare raspundere in tarile lor. Avem legaturi puternice pe care le putem exploata. Dar bineinteles ca Dragnea si papusile lui vor otravi si aceste legaturi cu perversiunile lor de caracter. Un oportunist nemernic, Dragnea asta, o tenie rezilienta plantata de o masa uriasa de alegatori needucati, iresponsabili si puturosi.
maxim
rank 3
E simplu
Cauta urma banilor.
Serviciu contra serviciu: oferirea tarii pe tava pentru ajutor in castigarea unui nou mandat. Contributie la cresterea prestigiului israelienilor contra bani pentru supravietuirea politica. Tifla data cu intentie UE, sa stie calea aleasa de regimul de la Bucuresti: sa fie dat afara din Uniune, pentru a avea libertate in instaurarea partidului-stat tip rus/Belarus.
E desigur unul din pasi. Au mai fost si vor mai fi.
Utilizator sters
Teroriștii n-au interese economice
Ei nu au făcut atentate in Germania, Franța, Anglia, etc pt ca schimburile comerciale erau 0,2%, ci pt ca teroriștii credeau ca poziția țărilor respective era contrara intereselor lor și pt ca teroriștii sunt absurzi și nu asculta de nimic. Deci demonstrația e făcută pt a scoate țările musulmane de pe lista potențialilor clienți ai Romaniei.
profesoru
rank 3
” Dar nu, noi ne raportam la niste rezolutii ONU vechi de zeci de
(unele), care considera ca dintre toate statele lumii numai unul singur (Israelul) nu are voie sa isi stabileasca singur capitala" - Israelul are voie să-și stabilească unde vrea capitala pe teritoriul său (la Beersheba de ex.), nu in teritoriile ocupate. Ierusalimul de Est a fost anexat unilateral de Israel in 1980, iar anexarea nu a fost recunoscută internațional. Așadar Ierusalimul, care e tratat de israelieni ca un singur oraș, nu poate fi recunoscut drept capitală de către celelalte țări, dacă vor să respecte legislația internațională. Ar fi ca și cum Rusia și-ar muta capitala la Sevastopol, in Crimeea, iar alte țări și-ar muta ambasadele acolo. Știu că d. Peiu exprimă poziția SUA, dar nici chiar așa!
Meleaca
rank 5
товарищ преподаватель
se poa'? tocmai dumneata sa ne bagi in ceata?
asa cum sevastopolu a fost intemeiat de regina ucrainei ecaterina II, asa si ierusalimu de catre marele rege arab david.
Psycho
rank 5
Care David?
Ca-n cartile de istorie pe care le-am avut eu prin scoala, n-am dat de el.
gheu
rank 5
Mai meleaca
Din cate stiu eu din Biblia mea. Poate ca tu ai alta. David este un personaj biblic. Vezi " lupta lui David cu Goliath. cred ca ar trbui sa te duci la scoala ca de altfel cel care imi spune ca am depasit numarul de majuscule permise pentru "Rangul meu" Limba Romana e impartita in "Ranking" Scrie-mi pe ruseste.
01v06a1951n
rank 3
Este ambitia lui Dragnea,
nu a Romaniei. El vede in actiunea sa o sustinere de la americani si atunci face ce face sa-l denigreze pe Iohanis si sa-l puna intr-o situatie neconfortabila. Ceace face Dragnea este de prost augur, legat de mutatul ambasadei din Israel.
info
rank 5
Foarte bine documentat articolul domunului Peiu
Ne prezinta o istorie (economica) a Romaniei intre communism si capitalism, istorie pe care ar trebui sa o intelegem mai bine si sa alegem, acum, drumul corect.

Povestea cu ambasada din Israel este, mai degraba, un capitol in razboiul dintre Presedintia reprezentata de Klaus Iohannis (cu viziuni si directii clare spre Uniunea Europaeana) si actuala putere reprezentata de majoritatea parlamentara si Guvern (care este vadit deranjata de opozitia conducatorilor Uniunii Europene in problema modificarii legilor justitiei).
Cred ca puterea politica actuala a Romaniei urmareste doua lucruri: sa submineze functia si autoritatea Presedintelui care le pune bete in roate si, totodata, sa execute un santaj asupra incomodei Uniuni Europene (incomoda pentru ei). Se folosesc de orice prilej, iar acum este ocazia cu apropiatul eveniment al mutarii ambasadei Statelor Unite.
Actuala putere dragnista stie ca interesele Uniunii Europene si ale NATO sunt majore in Romania si riscul de a suporta eventuale sanctiuni este minim. De excludere nici vorba. In consecinta, PSD-Dragnea si aliatii sai forteaza nota, vrand sa arate ca isi pot gasi aliati pentru interesele lor in alta parte, ignorand anumite directive europene, direct in Statele Unite si in Israel care este aproape ca un stat american (Israel a fost construit de la zero din banii americanilor sau a evreilor americani care au o forta financiara foarte mare – sa ma scuze cenzura antisemita, dar nu am cum sa spun "a israelienilor americani").

Constat, cu ingrijorare, ca exista din ce in ce mai multe semnale negative catre comisiile Uniunii Europene din partea celor care au puterea acum in Romania, pentru faptul ca nu sunt lasati sa isi faca de cap. Sper ca la alegerile prezidentiale de anul viitor populatia sa vina la vot si sa aleaga, hotarat si responsabil, drumul potrivit pentru Romania in aceasta epoca istorica. Este singura noastra speranta de a ramane conectati la lumea civilizata si dezvoltata. Este greu sa trecem oceanele, dar suntem aici, in Europa, dintotdeauna. Casa noastra este aici si vecinii cu care ne ajutam trebuie sa fie tot aici.
Meleaca
rank 5
ue steaua!
intr-adevar domnu, ue devine din ce in ce mai incomoda pentru din ce in ce mai multa lume.
http://mobile.hotnews.ro/stire/22419368
Flying_Dutchman
rank 1
Sincere felicitari dle PGP ptr acest articol bine documentat,lucid!
Actuala putere ( nu dunt de nici o culoare politica) poarta un constum de haine 3-4 numere mai mari,decat s-ar cuveni!
Importanta pe care si-o da Dragnea dpdvd politica internationala este ridicola...
In politica internationala suntem niste jucatori de liga a 4-a....!
Va dau un exemplu.Olanda care este un partener fidel al Israelului,a sarit iritata din cauza atitudinii singulare a celor doi D&D,aratandu-i cu degetul: Sunt niste intelegeri internationale pe care trebuie sa le respectam,iar RO fiind membru UE trebuie sa se tina de angajamentele luate.Personal cred ca Romania a primit un vot de blam in ceea ce priveste politica externa.
stef49
rank 5
Autorul articolului, pornind de la faptul că evreii din Israel
proveniți din țara noastră sunt mai numeroși decat cei proveniți din oricare altă țară membră a Uniunii Europene, susține că Romania (a se citi Liviu Dragnea/Viorica Dăncilă) ar fi mai indreptățita decat Federica Mogherini sau Angela Merkel să aibă inițiativă pe dosarul Israel. Acest criteriu nu poate prevala asupra dreptului internațional in materie de statutul Ierusalimului. Cei mai mulți evrei provin din Rusia, Maroc , Irak și Romania pentru că in aceste țări ei nu s-au simțit confortabil sub aspect rasial, economic, social, politic și au ales să plece in Israel. De această dată apreciez că cel mai intemeiat comentariu este cel postat de profesoru ora 06:26.
Utilizator sters
cica "ambitiile romaniei", pai romania mai e tara?
e colonia germaniei, care e la randul ei colonia americii, adica de la nivelul 3 in jos

si investitiile din tara sfanta sunt jafuri gen elan swartzemberg, hotii cu retrocedari de paduri si cati altii
alina.a
rank 5
Hm!
Petrișor Peiu: "Sau la pozitia Uniunii Europene, desi evreii romani sunt pe locul patru in clasamentul israelienilor dupa origine (dupa Rusia, Maroc si Irak), semnificativ mai multi decat cei din alte state europene vocale (de trei ori mai multi decat cei din Franta sau Germania, bunaoara).

Adica macar pe dosarul Israel am fi si noi indreptatiti sa avem initiativa in Uniune, mai abitir decat Federica Mogherini sau Angela Merkel..."

Nu știu de existența unui astfel de criteriu, dar ar fi interesant de extrapolat și in cazul altor diferende. In Romania trăiesc, dacă nu mă inșel, cei mai mulți maghiari din diaspora. Are Romania un drept preemptoriu de inițiativă in ce privește țara vecină?
Sau dacă in Spania comunitatea de romani a devenit cea mai numeroasă, ar deține Spania vreun privilegiu in inițiativele europene ce privesc Romania?

Pe de altă parte, tevatura privind mutarea ambasadei imi pare că e mai mult una internă, constituțională, decat una la nivel european. Conform constituției, legislativul nu are nicio atribuție in stabilirea misiunilor diplomatice. De ce a fost atunci Dragnea, in calitate de șef al camerei, in Israel?! Și de ce șeful statului, adică cel indrituit să aprobe regimul misiunilor diplomatice, nu a fost consultat in această privință? Inainte de a discuta interesele Romaniei in regiune, este, cred, mai important să lămurim supa internă.

P.S. Dacă Romania si-ar muta capitala la Cernăuți, ar fi cam in aceeași situație cu Israelul și deci a doua țară care nu are voie sa iși stabilească singură capitala.
parerea
rank 5
"INITIATIVA" SINUCIGASA?
"Amuzant", domnule consilier itinerant pe termen de an sabatic! Pe langa doi Prim-ministri ai Romaniei! Unul, ce se dadea "crestin-democrat" si a finalizat, fundamentalist, dupa ce si-a reparat dantura in Israel, in "Opus Dei", si, celalalt, "socialist caviar" brocker al produselor chinezesti direct la domiciliu, prin curier diplomatic! Chiar ma intreb cum ati trecut asa usor de la o ideologie la alta? Retoric, evident! Declaratia de astazi, explica usurinta parcurgerii traseului dintre Ana si Caiafa! Oferiti un argument pentru care Romania ar trebui sa devina teren de razboi intre cei doi frati vitregi, conform povestilor Vechiului Testament??! Doar pentru ca cineva trebuie sa apara in istoria neamurilor in pozitia de "veriga slaba", tradatoare a unei comunitati de valori CRESTINE? Si acel cineva trebuie musai sa fie neamul romanesc? Pentru ca Europa, U.E, are la baza, chiar daca s-a subordonat, in timp, masoneriei de rit "socialist caviar" ft. pragmatic, valorile crestine! Ca-l mai cumperi pe unul sau altul, care vremelnic si CRIMINAL, isi TRADEAZA juramantul fata de tara si popor, e una dar, ca un Stat membru al U.E si N.A.T.O, sa angajeze acest demers TRADATOR, este altceva! Domnule consilier! Si o stiti foarte bine! P.S. Orice tara are dreptul la o capitala, aleasa asumat! Nimeni nu contesta acest lucru! Doar ca, in speta de fata, Statul Israel, existenta lui pe acel teritoriu, pe care a mai locuit in vremuri, a fost decis de O.N.U! Deci, de majoritatea statelor lumii organizate, care are la baza legi internationale! Mai sunt in jur de 50 de state care nu au recunoscut acest statut! De aici si situatia speciala! Dumneavoastra stiti foarte bine ca nu mutarea unei ambasade este problema fundamentala! Ci recunoasterea Ierusalimului drept capitala doar a Israelului! Inaintea incheierii procesului de pace dintre cele doua popoare! Evreu si palestinian! Dupa ce acest proces se va fi incheiat, si Romania va decide in consecinta pasii urmatori! Dar NU inainte! Ca nu suntem pe vremea ilegalistilor! Pentru a fi corecti, daca tot ati asumat formula "toate cartile pe masa"! Ati "uitat", stimate consilier, sa puneti pe masa ASUL din pachet: statutul Ierusalimului!!! Oare de ce? P.S.1. O singura veste buna din toate: negocierile sunt la final, daca s-a ajuns Ierusalim! Sa ne bucuram, asadar! Pentru ambele popoare!
parerea
rank 5
ISTORIA INCEPE LA 1948,
in "epoca moderna" a zonei!!! Absolut "intamplator", la 10 ani distanta de la descoperirea primului put de petrol, in zona araba! Poate ca abia atunci ati fi putut sustine formula "toate cartile pe masa"! Adiacent, explicand si constructia politicii externe a Romaniei, in aceasta speta, timp de 70 de ani!!! Asa, ciuntind si asezand jumatati si sferturi de fotografie, devoalati partizanatul unei singure pozitii, fapt ce pentru un consilier suna al naibii de neprofesionist! sa nu-mi spuneti ca tot din cauza neprofesionismului NU ati sesizat modul in care s-a incercat atragerea Romaniei in aceasta cursa maladiva! Initiata de Prim-ministrul Israelului, ocolind Presedintele Romaniei, ca nu-mi imaginez ca un INFRACTOR precum Dragnea, l-a atras pe primul, in cursa?! Prin intermediul instrumentului analfabet, coana Vasilica, securista de la C.A.P schela Videle!! Mai ales dupa ce Presedintele Romaniei a anuntat public, pozitia Romaniei, ceva timp in urma, dupa ce a vorbit la telefon cu domnul Netanyahu!
Adri3
rank
Politicienii nostri duplicitari
Curentele principale in politica noastra sunt doua: unul pro-idei UE si ONU care se amesteca nepermis in politica unui stat (in fond, asa cum ati scris, fiecare stat are dreptul absolut sa decida unde sa-i fie capitala), si celalalt curent reprezentat de duplicitarii PSD pentru care optiunea pro este pur politica, ei neavand alta grija decat sa-si asigure puterea ca sa poata fura mai mult decat exista si sa creeze statul perfect infractional. Pacat. Existenta celor doua curente fara un curent impartial arata ca politicienii nostri nu au coloana vertebrala, deci fac politica strict pentru bani si putere.
asdfg
rank
Romania sa isi faca ordine la ea acasa intai
pe urma poate sa priveasca mai departe
Terente
rank
Da, asa este
dar mai intai sa faca rost de bani. Iar banii, acolo sunt.
stef49
rank
Subscriu la comentariile alina.a 10:24 și parerea 12:08 și 12:16 și
ii felicit pe autori. Subsemnatul am transmis două comentarii exprimand puncte de vedere asemănătoare, in jurul orei 08:45 și la ora 12:16. Rog administratorul și conducerea site-ului să-mi răspundă din ce motive mi s-a refuzat postarea lor?
gheu
rank
Mai meleaca
Ecaterina a fost imparateasa nu regina. A construit Palatul din Petersburg si nu Sevastopolul. Cred ca na ai fost la ora de istorie. Iar daca admin nu publica comentariul inseamna ca accepta incompetenta.
gheu
rank
Ambitii
Eu nu prea vad ambitii iin Orientul Mijociu in afara de a mai vinde niste AKM sa se impuste intre ei. Dupa 30 de ani de cand am absolvit universitatea si impreuna cu alti colegi am vrut sa ne imbarcam pe prima platforma maritima de foraj "Gloria" au urcat politrucii de atunci. Dupa 30 de ani se descopera ceea ce Profesorii nostri, mai batrani decat noi stiau.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor