"Tatăl" programului nuclear iranian, eliminat de Mossad cu o armă înspăimântătoare. Cum funcționează ”maşina de ucis teleghidată”

Marti, 21 Septembrie 2021, ora 13:10
9531 citiri
"Tatăl" programului nuclear iranian, eliminat de Mossad cu o armă înspăimântătoare. Cum funcționează ”maşina de ucis teleghidată”
Mașina în care și-a găsit sfârșitul Mohsen Fakhrizadeh, ciuruită de gloanțe FOTO Hepta

Jurnaliștii de la New York Times au analizat în detaliu uciderea lui Mohsen Fakhrizadeh, într-o operațiune "de tip nou" pusă la punct de serviciile secrete din Israel în colaborare cu cele din Statele Unite.

Fizicianul iranian Mohsen Fakhrizadeh, un reprezentant de prim-plan al ambiţiilor nucleare ale Iranului, a fost asasinat la 27 noiembrie cu o ”maşină de ucis teleghidată”.

Este expresia folosită într-o analiză publicată în The New York Times (NYT). Jurnaliștii mai utilizează și sintagma ”robot ucigaş”, în legătură cu dispozitivul asamblat de către serviciile secrete israeliene într-o operaţiune organizată împreună cu spionajul american.

Mohsen Fakhrizadeh era considerat unul dintre liderii programului nuclear iranian, "părintele" ambițiilor țării sale. A devenit prima ţintă a Israelului şi a aliatului său american din cauza rolului său în programul nuclear iranian şi a fost ucis cu o mitralieră robotizată montată în partea din spate a unei camionete, telecomandată de la distanţă de către un operator, din Israel.

NYT evocă o ”maşină de ucis teleghidată”, livrată demontată în lunile dinaintea asasiantului şi asamblată piesă cu piesă de către agenţi secreţi care plecaseră de mult de la faţa locului la momentul atacului.

Ziarul evocă o armă de nedectat şi mai discretă decât dronele ultimul răcnet, folosită de către serviciile israeliene de informaţii externe (Mossad), care trage până la 600 de gloanţe pe minut, putând astfel să pătrundă uşor prin blindajul maşinii în care se afla ţinta.

The New York Times mai devzăluie că operaţiunea a fost organizată în cooperare cu serviciile americane de informaţii, în contextul unei consolidări tot mai puternice, la acea vreme, a apropierii Israelului lui Benjamin Netanyahu de America lui Donald Trump.

Operaţiunea a fost însă devansată şi stabilită în noiembrie 2020, potrivit ziarului, în urma anunţării înfrângerii celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, un fel de cadou de adio al lui Trump făcut Teheranului, după asasinarea generalului iranian Qasem Soleimani în ianuarie 2020.

#Mohsen Fakhrizadeh, #program nuclear Iran, #asasinat mossad, #mossad iran, #Mossad atac Iran , #Israel