Cateva posibile scenarii pentru razboiul din Gaza

Autor: Ana Ilie
Sambata, 02 August 2014, ora 12:29
7744 citiri
Cateva posibile scenarii pentru razboiul din Gaza

Razboiul lansat la 8 iulie de Israel in Fasia Gaza a facut mii de morti si raniti. Sansele ca acesta sa se incheie rapid s-au spulberat, la fel ca si mai multe incercari de a ajunge la un armistitiu pe cale diplomatica.

Este prea devreme pentru a spune cum s-ar putea incheia actualul val de violente, insa cateva scenarii pot fi intrevazute, scrie Dan Perry, de la Associated Press, citat de Houston Chronicle.

Israelul declara victorie si se retrage

Generalii israelieni sustin ca operatia terestra din Gaza are ca scop distrugerea tunelurilor construite de Hamas pe sub granita cu scopul de a ataca Israelul. Armata sustine ca a gasit si distrus zeci de astfel de tuneluri si ar mai exista cateva. O data distruse si acelea, Israelul s-ar putea retrage si declara victoria, sau chiar un armistitiu unilateral, in speranta ca momentul de liniste de dupa distrugere va convinge gruparea Hamas sa accepte o intoarcere la situatia de dinainte: fara rachete lansate impotriva Israelului - fara bombardamente impotriva Gazei.

Israelul cheama inca 16.000 de rezervisti la arme si primeste munitie din SUA

Este un plan cu sanse putine de reusita - Hamas i-a facut pe palestineinii din Gaza sa indure atat de multe incat probabil acestia simt ca trebuie sa obtina ceva la schimb, cel mai probabil o relaxare a blocadei. Lansarile de racheta vor continua, asa ca se vor relua luptele.

Este chiar posibil ca Israelul sa fie nevoit sa reocupe Gaza, cu costul vietii a sute de soldati si povara a aproape doua milioane de palestinieni.

Autoritatea Palestiniana preia granita cu Egiptul

Hamas vrea sa se incheie blocada impusa de Israel dupa ce militantii palestinieni au castigat alegerile parlamentare din 2006 si au preluat conducerea in Gaza in 2007. Cateva schimbari din partea Israelului, mici, sunt posibile: o extindere a drepturilor pescarilor de a iesi in larg, spre exemplu. Insa Israelul nu va permite accesul deplin la mare sau deschiderea unui aeroport atata vreme cat Hamas controleaza Fasia, crede jurnalistul.

Temerea cea mai mare este ca rachete si arme ar putea intra astfel in Gaza. De asemenea, Israelul nu va deschide prea curand granita terestra cu Gaza, de teama atentatelor sinucigase din urma cu un deceniu.

Fasia Gaza: Pauza de la razboi - nou armistitiu umanitar

Exista o singura modalitate plauzibila de a relaxa blocada: deschiderea granitei sudice cu Egiptul, langa orasul Rafah, cu partea palestiniana sub controlul Autoritatii Palestiniene, nu Hamas.

Noul presedinte egiptean, Abdel-Fattah el-Sissi, nu pare a dori sa ajute Hamas impotriva Israelului, vede Gaza drept problema altcuiva si se teme ca militantii din gaza vor ajunge in tara, alimentand problemele din Sinai. Insa instalarea Autoritatii palestiniene la granita ar rezolva mai multe probleme deodata: Autoritatea Palestiniana revine in Fasie, Israelul nu a cedat multe sub presiunea razboiului, locuitorii din Gaza simt o relaxare a blocadeu, Egiptul are imagine de erou.

Autoritatea Palestiniana preia Gaza

Blocada a fost impusa dupa ce Hamas a preluat conducerea in Gaza si s-a dorit a fi punitiva, incurajand oamenii sa se revolte (ceea ce nu s-a intamplat sub militanti). In plus, se spera ca Hamas nu va reusi sa obtina noi arme.

Gruparea Hamas ar putea accepta totusi conditiile prezentate de comunitatea internationala pentru un armistitiu: recunoasterea Israelului, respectarea acordurilor anterioare, renuntarea la violenta. Acceptarea conditiilor ar putea duce la eliminarea blocadei. Insa nimeni nu se asteapta ca Hamas sa faca asta, intrucat ar inceta sa mai existe.

Ramane principiul "fara Hamas- fara blocada". Presedintele palestinian Mahmoud Abbas, din Cisiordania, a semnat un acord cu Hamas privind infiintarea unui "guvern de unitate", in urma cu doua luni, ce ar fi rezonat cu acest principiu, insa putini s-au asteptat ca Hamas sa renunte la controlul asupra fasiei.

Israelul s-a luptat cu vehementa impotriva acestei intelegeri, ba chiar l-a amenintat pe Abbas cu izolarea internationala. Proiectul "guvernului de unitate" s-a dovedit mort in fasa, scrie expertul, insa razboiul actual poate sa-i insufle viata, mai ales daca se obtine o relaxare a blocadei. Gruparii Hamas i-ar veni greu sa se opuna, daca sunt in joc importante avantaje financiare, ajutoare din partea tarilor Golfului, cu conditia ca Autoritatea Palestiniana sa preia controlul.

Atat diplomatia germana cat si cea franceza sunt de parere ca implicarea Autoritatii Palestiniene in administrarea Gazei este singura cale de a garanta un armistitiu durabil. Avand in vedere cat de nepopulara a devenit gruparea Hamas in regiune si nevoia acuta de bani, nu este o evolutie imposibila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#Israel razboi Gaza, #Israel incetare razboi Gaza , #Israel