Schimburile de prizonieri acceptate de Israel: Vrea Bibi sa atace Iranul?

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 17:19
6507 citiri
Schimburile de prizonieri acceptate de Israel: Vrea Bibi sa atace Iranul?
Foto: Ha\'aretz

Decizia premierului israelian Benjamin Netanyahu de a purcede la schimburi masive de prizonieri, ajungand sa elibereze 1.000 de oameni in schimbul unuia singur, ar putea sa aiba in spate o strategie mai ampla si mai ascunsa.

In ciuda opozitiei din interior, Bibi Netanyahu a decis, in ultimele doua saptamani, doua schimburi de prizonieri disproportionate. Soldatul israelian Gilad Shalit a fost eliberat, la 18 octombrie, in schimbul a 1.027 de prizonieri palestinieni si arabi israelieni.

Ultimul schimb a avut loc joi, cand 25 de detinuti egipteni au fost eliberati in schimbul cetateanului israeliano-american Ilan Grapel, retinut de patru luni in Egipt sub acuatia de spionaj.

Israelul elibereaza 25 de prizonieri egipteni in schimbul unui israelian

Practic, insa, Washington Times scrie ca Netanyahu isi pregateste astfel calea pentru a ataca instalatiile nucleare ale Iranului.

Amir Oren, analist militar la cotidianul Ha'aretz, este de parere ca semnificatia schimbului facut pentru Gilad Shalit merge dincolo de eliberarea unor oameni.

"Si in trecut liderii israeliani s-au aratat gata sa accepte o pierdere mica pentru a obtine ulterior o victorie majora", scrie analistul militar, explicand ca principalii comandanti militari israelieni care s-au opus deciziilor lui Netanyahu au fost inlocuiti, recent.

Noii ocupanti ai unor functii inalte in Armata israeliana au o viziune diferita asupra Iranului, comparativ cu predecesorii lor.

Republica islamica n-a mai fost pe agenda de lucru a israelienilor de la izbucnirea "primaverii arabe".

In ciuda americanilor

O schimbare de viziune in ce priveste pozitia Israelului fata de Iran a fost intr-un fel impusa de vizita secretarului american al apararii Leon Panetta in Orientul Mijlociu, in aprilie.

Atunci, oficialul american a avertizat ca Barack Obama nu este de acord cu un eventual atac unilateral impotriva Iranului. La o conferinta de presa comuna cu omologul sau israelian, Ehud Barack, Panetta a spus foarte clar ca orice reactie militara impotriva Iranului va avea loc in coordonare cu aliatii internationali.

In aceasta saptamana, Jerusalem Post scrie ca, odata inchis capitolul Shalit, Israelul isi poate indrepta atentia si asupra altor probleme strategice din regiune, cum ar fi programul nuclear iranian. Daca ar fi atacat Iranul inainte de eliberarea celui care a fost transformat in erou national, viata acestuia ar fi fost pusa in pericol.

Pe de alta parte, analistul Alex Fishman scrie, in Yediot Achronot, ca pentru Netanyahu, care si-a construit o cariera politica pe imaginea de "luptator impotriva terorismului", "afacerea Shalit" a fost un pas curajos, in special avand in vedere ca, potrivit serviciilor secrete israeliene, 60 la suta dintre detinutii palestinieni eliberati din inchisorile israeliene se reapuca de atentate teroriste.

"Bibi Netanyahu si-a asumat un risc major, ceea ce inseamna ca isi va concentra atentia pe fronturi mai tulburi - pentru sustinerea populatiei era nevoie de o bucurie nationala de genul eliberarii lui Gilad Shalit", scrie analistul Yediot Achronot.

Citește și:
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea prin care personalul Agenţiei Naţionale de Integritate primeşte spor de până la 25% pentru suprasolicitare...
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă a depus în Parlament o propunere legislativă care prevede modificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre...
#schimb prizonieri Israel, #israel ataca iran, #atac israel nuclear iran , #Israel