Cine sunt "soldatii singuratici", voluntarii din armata Israelului, care vin din strainatate pentru a se inrola

Marti, 22 Iulie 2014, ora 20:55
16781 citiri
Cine sunt "soldatii singuratici", voluntarii din armata Israelului, care vin din strainatate pentru a se inrola
Foto: ivarfjeld.com

Cei doi cetateni americani ucisi in luptele din Fasia Gaza sunt doar doua cazuri din miile de evrei din intreaga lume care s-au inscris voluntar in armata israeliana. In Israel, ei sunt numiti "soldatii singuratici".

E vorba mai ales de persoane tinere, barbati si femei, care isi parasesc parintii si vietile confortabile din locuri ca Sidney, Londra, Los Angeles sau altele pentru a intra in armata israeliana, IDF, marsaluind prin desert si luand arma in mana pentru a apara statul israelian, scrie ABC News.

In acest moment exista aproximativ 2.000 de "soldati singuratici" in IDF, potrivit Marinei Rozhanski, purtator de cuvant la Consulatul General al Israelului din Los Angeles.

Razboi in Gaza: Israelul a distrus mai multe tuneluri folosite de Hamas

Pentru evreii care au plecat din Israel inaintea varstei de 15 ani sau care nu au locuit niciodata acolo, serviciul militar este voluntar. Pentru multi este insa o chemare, o modalitate de a-si regasi radacinile si a simti comuniunea cu populatia evreiasca din intreaga lume. Unii au dubla cetatenie.

Altii vorbesc prea putina ebraica si au avut un contact recent cu Israelul. Max Steinberg, in varsta de 24 de ani, care crescuse in sudul Californiei, se inrolase la 6 luni dupa ce vizitase prima oara Israelul in 2012. Devenit lunetist in Brigada Golani, este acum printre cele 13 victime israeliene din luptele cu palestinienii din Fasia Gaza.

Nissim Sean Carmeli, in varsta de 21 de ani, al doilea cetatean american omorat, venea din Texas si ajunsese in Israel pentru prima oara in 2008.

"Soldatii singuratici" sunt un fel de vedete in Israel, potrivit unui articol din ziarul Jewish Journal. "Pentru tinerii israelieni, serviciul militar e ca un ritual de maturizare. Insa, deoarece pentru cei din diaspora e optional, cei care se inscriu ca voluntari devin eroi si sunt pretuiti toata viata de catre camarazii lor, care le devin frati pentru totdeauna".

Mike Fishbein, un astfel de soldat singuratic, si-a povestit experienta. El a crescut in Los Angeles si s-a inscris in IDF in 2009. Dupa inrolare, a petrecut 30 de zile invatand ebraica impreuna cu mai mult de doua duzini de voluntari din Panama, Africa de Sud, Australia si alte tari.

O noua zi sangeroasa in Gaza: Bilantul palestinienilor ucisi a ajuns la sute

A trecut si prin antrenamentul fizic de baza, care cuprindea si un mars de 40 de mile noaptea prin desert si a trait 4 luni intr-un cort din perioada razboaielor din Vietnam.

Soldatii israelieni se mirau ca si-a parasit palmierii din Los Angeles si plajele pe care ei le vedeau doar in filme. "Nu au inteles de ce un pusti din Hollywood era acolo. Dar dupa o vreme m-au respectat si au inteles ca eram impreuna pentru a incerca sa protejam acelasi lucru", a spus Fishbein.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Israel soldati singuratici voluntari, #Israel evrei voluntari armata, #Israel voluntari armata aparare , #Israel