Publicatie din Israel: Romania a facut mult pentru recunoasterea Holocaustului, dar negarea persista

Sambata, 01 Februarie 2014, ora 23:33
8466 citiri
Publicatie din Israel: Romania a facut mult pentru recunoasterea Holocaustului, dar negarea persista
Foto: Why Israel

In timpul vizitei din 2005 la Memorialul Holocaustului din Statele Unite, presedintele Romaniei s-a gasit in situatia de a se ciocni cu cateva adevaruri dureroase. Uitandu-se la o fotografie ce infatisa soldati nazisti care ii scoteau pe evrei din trenurile mortii, Basescu a fost socat si s-a intristat.

De decenii, sistemul educational din tara sa a ascuns adevarul despre complicitatile romanilor in asasinarea concetatenilor lor evrei, scrie Why Israel.

Acum, se afla in Washington unde vedea exact contrariul. "Timp de 50 de ani, am fost invatati ca Romania nu a facut asa ceva, ca nu am fost implicati in Holocaust. Si totusi vedeam asta acolo, si trebuia sa suport realitatea", a declarat Basescu intr-un interviu la Palatul Cotroceni, pe 18 ianuarie anul acesta, inaintea unei vizite de trei zile in Israel.

Fost capitan de nava in marina comerciala in regimul dictatorului comunist Nicolae Ceausescu, Basescu, acum in varsta de 62 de ani, si-a terminat vizita in Israel pe 20 ianuarie, dupa ce se intalnise cu presedintele Shimon Peres si presedintele autoritatii palestiniene Mahmoud Abbas.

Dar vizita la Washington de acum 9 ani e cea care l-a convins pe Basescu sa sporeasca eforturile de reamintire a Holocaustului, scriu jurnalistii israelieni. Sub conducerea sa, Romania a recunoscut mult din contributia sa la Holocaust iar evolutia a facilitat integrarea sa in Uniunea Europeana si a ajutat la strangerea legaturilor cu Israelul.

De atunci, mai multe monumente nationale au fost ridicate si au fost adoptate legi pentru restituirea proprietatilor evreiesti confiscate. Cu toate acestea, intarzierea retrocedarilor si o persistenta publica in negarea Holocustului, chiar si in mediul academic sau printre membrii guvernului, au intunecat reputatia tarii si ameninta sa eclipseze eforturile facute de Romania pentru corectarea politicii de negare din timpul lui Ceausescu.

"Cei mai multi romani cred ca Holocaustul s-a intamplat, dar multi inca au credinta ca romanii nu au participat la asta", spune Liviu Rotman, istoric la Universitatea Bucuresti. "Ungurii sau germanii, dar niciodata romanii, in ciuda dovezilor evidente", arata profesorul.

In jur de 750.000 de evrei traiau in Romania inainte de Holocaust si aproape jumatate au fost ucisi. Trupele romanesti sunt de asemenea responsabile pentru masacrarea a zeci de mii de evrei ucrainieni in Transnistria.

In 2012, un politician care nega ca evreii au suferit in Romania in timpul Holocaustului a fost numit intr-un post de ministru in ciuda protestelor grupurilor evreiesti, amintesc jurnalistii citati. Politicianul, Dan Sova, si-a cerut scuze ulterior si a spus ca afirmatia sa a fost rezultatul nestiintei.

Cateva luni mai tarziu, un europarlamentar roman a negat Holocaustul intr-o emisine televizata. In 2013, un istoric cunoscut a spus ca "e o minciuna imensa" ca un numar mare de evrei au fost ucisi in regiunile aflate sub control romanesc, ceea ce a dus la concedierea sa dintr-o universitate germana. Luna trecuta, o televiziune romaneasca de stat a fost amendata pentru difuzarea unui colind de Craciun care vorbea despre arderea evreilor, mai enumera sursa citata.

Romania a platit un pret pe plan international din cauza acestor incidente. SUA si Israel au condamnat episodul cu colindul. Anul trecut, Comitetul Evreiesc din Ucraina a acuzat refuzul Romaniei in recunoasterea uciderii evreilor ucrainieni pentru a respinge accesul tarii in Alianta Internationala pentru Memoria Holocaustului, o alianta de 30 de tari.

In interviu, Basescu nu a incercat sa minimalizeze problema. "Inca se fac greseli in declaratii si atunci criticile trebuie sa fie mai puternice decat laudele primite pentru pasii pozitivi. Lucrurile bune trebuie facute, ele sunt normale. Dar erorile facute, in special de catre politicieni, trebuie aratate", a spus presedintele roman.

Nici chiar dosarul lui Basescu nu e imaculat. El si-a cerut in repetate randuri scuze pentru un incident din 2007 in care a fost inregistrat in timp ce vorbea despre o jurnalista ca despre "o tiganca imputita". In interviul sau, Basescu a tinut sa arate ca eforturile sale de comemorare se indreapta si spre "cealalta minoritate afectata de Holocaust, minoritatea rroma".

In privinta recompensarii, Romania nu a facut prea multe. Tara a dat comunitatii evreiesti 33 de milioane de dolari, o suma care reprezinta doar o fractiune din sutele de milioane cat valorau bunurile furate minoritati evreiesti si pe care statul roman a promis ca le returneaza.

"In ultimul an, a aparut o incetinire a procesului de retrocedare, care are insa legatura cu problemele economice din Romania. Asa ca guvernul ne amana, trimitand procesul in instanta si catre negocieri pentru a micsora despagubirile", spune Nachliel Dison, directorul executiv al World Jewish Restitution Organization.

Basescu spune insa ca tara sa a fost prea increzatoare cand s-a angajat sa suporte despagubirile chiar inainte de prabusirea pietei imobiliare in prima parte a lui 2013. El spune insa ca este hotarat sa se tina de cuvant in legatura cu retrocedarea proprietatilor confiscate, dar numai dupa ce economia o sa isi mai revina putin.

"Este un proces extrem de dificil, dar ambitia noastra este sa aplicam acest principiu", spune Basescu.

In ciuda somajului redus, Romania este unul dintre cei mai saraci membri ai Uniunii Europene si sufera de o hemoragie a muncitorilor calificati. In vizita sa in Israel, Basescu a incercat sa sporeasca legaturile economice, care au fost in valoare de 400 de milioane de dolari in 2013. In Israel exista si 500.000 de vorbitori de limba romana, una dintre cele mai mari comunitati din diaspora romana.

Unii dintre ei sunt prieteni din copilarie care l-au reintalnit pe Basescu in timpul ultimei vizite. "Au venit sa ma viziteze la hotel si ne-am vazut", a spus presedintele Romaniei.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Traian Basescu vizita Israel retrocedari, #Basescu vina Romaniei Holocaust, #Basescu Holocaust responsabilitate Romania , #Israel