Romania participa la receptia pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim. Ce spune MAE UPDATE

Duminica, 13 Mai 2018, ora 17:26
15293 citiri
Romania participa la receptia pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim. Ce spune MAE UPDATE
Foto: Guvernul Romaniei

Romania va face corp separat in UE, alaturi de alte trei state, si va participa, duminica, la receptia de deschidere a ambasadei SUA la Ierusalim, in pofida criticilor aduse, sambata, de presedintele Klaus Iohannis. In ceea ce priveste deschiderea oficiala a resedintei diplomatice americane de luni, Ministerul Afacerilor Externe spune ca nu a primit invitatie.

UPDATE 17:26 - Ministerul Afacerilor Externe a raspuns solicitarii de informatii a Ziare.com, confirmand ca la receptia care marcheaza relocarea ambasadei SUA la Ierusalim si care este organizata de Ministerul Afacerilor Externe israelian va participa un reprezentant al Ambasadei Romaniei in Israel.

In ceea ce priveste deschiderea oficiala a Ambasadei SUA la Ierusalim, nu a fost primita o invitatie de participare, transmite MAE.

Cine participa la eveniment

Tara noastra va fi reprezentata de insarcinatul cu afaceri, Ovidiu Ierulescu, conform ministerului israelian de externe, potrivit Digi24. Insarcinatul cu afaceri Ovidiu Ierulescu (dreapta), alaturi de fostul ambasador israelian in Romania, Dan Ben-Eliezer

  • (Foto: Facebook via Digi24)
  • UPDATE 14:17 Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe din Israel a confirmat pentru Ziare.com prezenta la receptia pentru inaugurarea ambasadei SUA in Ierusalim a lui Ovidiu Ierulescu, insarcinatul cu afaceri al ambasadei Romaniei in Israel.

    Amintim ca Romania nu are numit un ambasador la Tel Aviv.

    Informatia ca patru state membre ale Uniunii Europene vor participa la ceremonie a fost publicata, duminica dimineata, de presa israeliana.

    Astfel, Haaretz a scris ca Romania, Austria, Ungaria si Cehia au acceptat invitatia Ministerului israelian de Exterene de a participa la ceremonia de deschidere a Ambasadei SUA din Ierusalim, care va avea loc luni.

    Initial, Bulgaria a anuntat si ea ca isi va trimite ambasadorul la ceremonie, insa ulterior a oferit un raspuns neclar Ministerului israelian de Externe, scrie Mediafax.

    In total, 30 de state dintre cele 86 care au misiuni diplomatice in Israel au acceptat invitatia de a participa la inaugurarea Ambasadei SUA din Ierusalim.

    Pozitia Romaniei privind relocarea ambasadei SUA la Ierusalim, motiv de conflict intre Iohannis si Melescanu

    Presedintele Klaus Iohannis a declarat, sambata, la Blaj, ca Guvernul nu s-a consultat cu el cand a actionat pentru blocarea unei declaratii comune a UE prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

    Klaus Iohannis a declarat ca decizia luata de coalitia de guvernare e nefondata si nu serveste intereselor europene ale Romaniei.

    Presedintele Romaniei a precizat ca il va chema pe ministrul de Externe roman, Teodor Melescanu, pentru a explica de ce s-a procedat in acest fel.

    In ceea ce priveste mutarea ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, aceasta nu se poate face fara acord prezidential, a spus Iohannis.

    "In mutarea ambasadei Romaniei, nu s-a facut nicun pas. Nu se poate muta fara acordul meu. Punct", a declarat Iohannis.

    Un scandal diplomatic a izbucnit sambata dimineata cand presa din Israel a relatat, citand diplomati europeni si israelieni, ca Romania, Ungaria si Cehia au blocat adoptarea unei declaratii comune a UE prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

    Declaratia comuna ar fi subliniat ca Ierusalim ar trebui sa fie capitala a doua state - Israel si Palestina, statutul orasului ar trebui rezolvat doar in urma negocierilor de pace, iar tarile UE nu isi vor muta ambasadele la Ierusalim.

    Demersul a fost blocat pentru ca Ungaria, Cehia si Romania au avut obiectii, facand imposibila adoptarea declaratiei comune.

    In replica, ministrul palestinian al Afacerilor Externe, Riad Malki, a reactionat sambata, avertizand cele trei state ca vor suporta toate consecintele, inclusiv in privinta relatiilor cu lumea araba si islamica.

    Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
    Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
    Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
    Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
    Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
    USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
    #ambasada Israel SUA, #Romania Dragnea Ierusalim , #Israel