Cum l-a testat Israelul pe Obama

Autor: Ana Ilie
Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 20:37
4503 citiri
Cum l-a testat Israelul pe Obama

Presedintele american Barack Obama a anuntat "pivotul catre Asia", in primul sau mandat, o initiativa de politica externa ce trebuia sa devina si marca celui de-al doilea mandat.

"Pivotul" nu inseamna doar o recunoastere a cresterii puterii economice a Asiei, ci si o rupere de angajamentul american de peste un deceniu in Irak si Afganistan, cu un mesaj catre Orientul Mijlociu si Israel: "avem alte prioritati", scrie Mark Perry, istoric si analist de politica externa, pentru Al Jazeera.

Cu toate acestea, cu doar cateva zile inainte ca Obama sa inceapa un turneu important in Thailanda, Myanmar si Cambodgia (in cadrul pivotului asiatic), Israelul l-a asasinat pe Ahmed Jabari, seful aripii militare a Hamas, declansand un conflict de opt zile, care nu numai a scos de pe paginile ziarelor turneul lui Obama in Asia, dar a si exasperat Departamentul de Stat.

"O luam de la capat. Orientul Mijlociu este ca nisipul miscator: cu cat te zbati sa pleci de acolo, cu atat te atrage mai mult inapoi", a spus un inalt diplomat.

Turneul lui Obama in Asia a devenit brusc o corvoada: informari permanente despre Gaza, convorbiri telefonice numeroase cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, iritare crescanda ca presa ii adreseaza presedintelui intrebari numai despre conflictul din Orientul Mijlociu, Secretarul de Stat, Hillary Clinton, trimis de urgenta in regiune.

"In perspectiva israelienilor, este absolut esential sa se apere si nu negam asta, insa intrebarea este - de ce acum?", a spus un inalt oficial din securitatea nationala.

Alte voci influente au aratat ca initiativa lui Obama de politica externa a primit o lovitura din partea razboiului purtat de Israel. "Pivotul catre Asia a devenit o intoarcere de 180 de grade - Israelul ne-a amintit ca tot ce trebuie sa faca pentru a schimba agenda noastra externa este sa lanseze o bomba", a spus un alt critic.

O voce si mai dura a explicat ca "Bibi (Netanyahu - n.red.) este un barbat manipulator si un animal politic complet. Trebuia sa afle cum sta cu Obama, daca iubeste Israelul la fel de mult acum ca si inainte de realegere".

Aceasta teorie reflecta discutiile politice din Washington - ca Obama a castigat realegerea fara a se baza pe voturile comunitatii evreiesti si ca Netanyahu si-ar fi dorit ca republicanul Mitt Romney sa castige.

In aceste conditii, ce modalitate mai buna de a testa devotiunea presedintelui american fata de Israel decat a-i pune la incercare agenda, pentru a demonstra ca Israelul conteaza inca.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Barack Obama razboi Gaza, #Obama Netanyahu test , #Israel