De ce tot anunta presa din Israel un atac impotriva Iranului?

Autor: Ana Ilie
Sambata, 18 August 2012, ora 12:02
5709 citiri
De ce tot anunta presa din Israel un atac impotriva Iranului?

De cateva zile, ziarele israeliene deschid cu articole ce creeaza impresia ca Israelul se pregateste sa declanseze un razboi cu Iranul, in urmatoarele 12 saptamani, in pofida obiectiilor din partea SUA si a altor puteri occidentale, ba chiar si ale unei mari parti a sferei securitatii israeliene.

Sunt si voci - ca Haaretz, spre exemplu, care subliniaza ca nu s-a schimbat nimic in Israel care sa sugereze o asemenea actiune, insa speculatiile pro-atac au continuat sa se inmulteasca. De ce tot anunta presa israeliana un atac impotriva Iranului, se intreaba Time.

Pana acum, SUA si alte tari occidentale au convins Israelul sa nu lanseze ceea ce crede ca ar fi un razboi catastrofal, ce ar aduce castiguri foarte mici. Si israelienii au recunoscut ca amenintarea de a face actiuni militare unilaterale constituie un avantaj in relatia cu puterile occidentale, care ii ajuta sa ceara sanctiuni si mai dure si presiuni sporite pe Iran.

Cand fostul sef al Mossadului, Meir Dagan, a ridiculizat, anul trecut, ideea ca Israelul sa atace Iranul, un editorialist Haaretz, Ari Shavit, l-a criticat pentru ca a rostit un adevar.

"Amenintarea unui atac militar impotriva Iranului ... este cruciala pentru a speria Iranul si pentru a stimula americanii si europenii. Este, de asemenea, cruciala pentru starnirea rusilor si chinezilor. Israelul nu trebuie sa se comporte ca o tara nebuna. Trebuie sa creeze teama ca daca este impinsa intr-un colt se va comporta nebuneste. Pentru a se asigura ca Israelul nu e fortat sa bombardeze Iranul, trebuie sa mentina impresia ca este pe cale sa bombardeze Iranul", scria Shavit.

Majoritatea analizelor occidentale din ultimelor luni releva ca Israelul nu-si va ridica avioanele de lupta inainte de noiembrie si ca sanctiunile care erodeaza, incet, stilul de viata al iranienilor, trebuie sa aiba mai mult timp la dispozitie pentru a-si face efectul. Israelienii semnaleaza totusi ca nu exista semne ca sanctiunile tot mai dure ii fac pe liderii de la Teheran sa cedeze in fata cererrilor occidentului.

Privind situatia prin logica utilizarii amenintarii cu actiunea militara pentru a obtine actiuni mai dure din partea occidentului, ofensiva mediatica din ultimele zile din Israel poate fi interpretata drept o incercare de a scoate Washingtonul si alte capitale din letargie, cerand sanctiuni si mai dure pe Iran.

Exista insa si o dimensiune politica interna a acestei situatii. Premierul Benjamin Netanyahu si ministrul Apararii, Ehud Barak, sunt afectati de criticile majoritatii sferei de securitate Israeliene cu privire la faptul ca militeaza atat de vocal pentru un atac impotriva Iranului.

In plus, nu le pica bine ca sefii militari sunt sceptici cu privire la sansele ca Israelul sa lanseze singur un atac impotriva Iranului, fara sprijin SUA. Ambii politicieni au subliniat in repetate randuri ca esalonul politic, nu cel militar, va lua decizii cu privire la Iran.

Este evident ca cineva isi doreste ca israelienii si lumea sa creada ca Israelul se apropie de un atac impotriva Iranului. Daca acest scenariu a devenit mai probabil in ultimele doua saptamani face parte din bluf-ul care are ca scop schimbarea comportamentului iranienilor si occidentalilor, insa exista pericolul ca asteptarile publicului israelian sa ajunga intr-un punct fara de intoarcere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Reuniune de urgență a liderilor UE la Bruxelles. Situația din Ucraina și tensiunile dintre Iran și Israel, principalele teme de discuție
Reuniune de urgență a liderilor UE la Bruxelles. Situația din Ucraina și tensiunile dintre Iran și Israel, principalele teme de discuție
Reuniunea extraordinară a Consiliului European are loc miercuri şi joi, 17 și 18 aprilie, la Bruxelles, iar printre principalele teme care vor fi discutate se numără războiul din Ucraina şi...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Israel atac Iran, #Israel Iran razboi , #Israel