Documente secrete dezvaluie cum a construit Israelul bombe nucleare

Sambata, 13 Iulie 2013, ora 16:30
3634 citiri
Documente secrete dezvaluie cum a construit Israelul bombe nucleare
Foto: The Globe and Mail

Documente secrete dezvaluite in Canada arata cum Israelul si-a dezvoltat programul sau nuclear de construire a armelor atomice, in timpul Razboiului Rece. Programul sau nuclear secret a inceput inca din anii '60, iar cumpararea a 80-100 de tone de uraniu din Argentina a insemnat pentru Israel o etapa importanta in producerea armelor nucleare.

Un rol cheie in descoperirea faptului ca Israelul lucreaza la un program nuclear l-a avut Ministerul Apararii din Canada, potrivit The Globe and Mail.

In anul 1986, un tehnician israelian pe nume Mordechai Vanunu a contactat publicatia Sunday Times si a facut dezvaluiri despre existenta unui arsenal nuclear in Israel, la o fabrica din orasul Dimona.

Inca din anii '60, cand programul secret era in faza initiala, ofiterii servicilor de informatii din Canada au descoperit ca Israelul a cumparat cel putin 80 de tone de uraniu din Argentina.

Constructia facilitatilor nucleare de la Dimona din desertul Negev a inceput dupa ce Israelul si Franta au semnat un acord de cooperare nculeara in anul 1957.

Documentele descoperite de doi analisti, William Burr de la National Security Archive si Avner Cohen, profesor la Institutul de Studii Internationale din Monterey arata ca oficialii americani au aflat ca Israelul a transformat o fabrica de textile si una metalurgica intr-un reactor nuclear la Dimona.

Primele teste nucleare ale Israelului, in 1967

Potrivit unei note a lui McGeorge Bundy, consilier la Casa Alba, din martie 1964, in timpul unei vizite in Canada a prim-ministrului israelian, David Ben Gurion i-a spus omologului sau canadian, John Diefenbaker, ca Israelul "ar putea" sa dezvolte o arma nucleara. Ben Gurion a trasnmis un mesaj similar si presedintelui SUA, John Kennedy.

Dupa aceea, Franta a oprit livrarile maritime de uraniu catre Israel. Serviciile de informatii canadiene au aflat ca Argentina si Israelul au semnat un acord de vanzare a intregii productii de uraniu concentrat al Argentinei, in Israel.

Aceasta implica un transfer de 80-100 de tone, timp de 33 de luni. Acest lucru insemna ca Israelul a avut cantitati nelimitate de uraniu pentru producerea bombelor nucleare.

Analistul Jake Koop din cadrul Minsiterului Apararii din Canada a prezis ca Israelul ar putea efectua un prim test nuclear in anul 1966 si construe 6-10 bombe pana la sfarsitul anului 1968.

Israelul a construit primele dispozitive nucleare, cu putin timp inainte de Razboiul de sase zile din anul 1967.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#dezvaluiri bombe nucleare Israel, #documente secrete arme nucleare, #producere arme nucleare Israel, #program secret nuclear Israel , #Israel