E oficial: Partidul lui Netanyahu a castigat alegerile in Israel. Trump se bucura: Bibi va aduce pacea

Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 22:10
6397 citiri
E oficial: Partidul lui Netanyahu a castigat alegerile in Israel. Trump se bucura: Bibi va aduce pacea
Foto: Arhiva Facebook/Benjamin Netanyahu

Benny Gantz, adversarul premierului israelian in exercitiu Benjamin Netanyahu in alegerile legislative, si-a recunoscut miercuri infrangerea intr-o conferinta de presa la Ierusalim.

"Noi respectam decizia poporului", a declarat liderul listei Albastru-Alb (centru), care spera sa poata forma o coalitie si sa-i succeada lui Benjamin Netanyahu, care s-ar bucura de sustinerea a 65 de mandate, iar rivalul sau de 55, potrivit primelor rezultate ale scrutinului.

La anuntarea exit-pollurilor, marti seara, cei doi candidati se aflau cot la cot, iar amandoi au revendicat victoria.

Yair Lapid, numarul doi al listei de lui Gantz a recunoscut la randul sau infrangerea in fata Likudului lui Netanyahu si aliatilor sai religiosi si de extrema dreapta in alegerile legislative de marti.

"Nu am castigat de aceasta data. Vom face o viata de iad Likudului in opozitie", a declarat el, citat de Reuters.

Trump spune ca Netanyahu va aduce pacea

Presedintele american Donald Trump, incantat de rezultatul alegerilor legislative israeliene, a apreciat miercuri ca victoria "prietenului" sau Benjamin Netanyahu sporeste sansele pacii in Orientul Mijlociu, relateaza AFP.

"Eu cred ca avem o sansa mai buna sa izbutim, acum, ca Bibi a castigat", a declarat Trump, care viseaza sa ajunga la "acordul ultim" intre israelieni si palestinieni, un dosar in care toti predecesorii sai - republicani si democrati deopotriva - au esuat.

"Cred ca vom vedea lucruri petrecandu-se in privinta pacii", a adaugat el, sugerand ca planul urzit in cel mai mare secret, de peste doi ani, de catre ginerele si consilierul sau Jared Kushner ar putea sa fie prezentat destul de rapid.

Dupa ce si-a multiplicat in ultimele saptamani decizii interpretate drept tot atatea impulsuri date lui Benjamin Netanyahu, cu care isi afiseaza o mare apropiere, miliardarul nu si-a ascuns satisfactia sa-l vada invingand din nou.

"Vreau sa-l felicit pe Bibi Netanyahu (...) . Poate ca este un pic cam devreme, dar el a castigat in mod vizibil", a declarat Trump in gradina Casei Albe, la o zi dupa alegerile legislative care l-au plasat pe Netanyahu, in varsta de 69 de ani, dintre care pe ultimii 13 i-a petrecut la putere, pe calea catre cel de- al cincilea mandat de premier.

"El a fost un aliat formidabil, este un prieten", a continuat locatarul Casei Albe, dupa care a postat pe Twitter o fotografie in care apar sustinatori ai premierului in exercitiu agitand pancarte cu inscriptia "Trump" despre care afirma ca "sarbatoreau victoria" marti seara.

Proiectii facute de presa dupa numararea a 97% din voturile exprimate creditau partidul Likud (dreapta) al lui Netanyahu cu tot atatea mandate (35) cat ale listei Albastru-Alb (centru-dreapta) a lui Benny Gantz.

Insa ele anticipeaza o majoritate de dreapta in jurul lui Netanyahu, cu 65 din cele 120 de mandate ale viitorului Knesset (Parlament).

In aceasta eventualitate pare putin probabil ca Reuven Rivlin sa-i incredinteze alcuiva decat lui Netanyahu, in zilele urmatoare, un mandat sa formeze o coalitie de guvernare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Benjamin Netanyahu castigat alegeri Israel 2019, #Trump Netanyahu pace Israel Palestina , #Israel