Fasia Gaza: Ciocniri violente la frontiera cu Israelul UPDATE Doi palestinieni au fost ucisi, alti 20 raniti

Vineri, 06 Aprilie 2018, ora 19:00
6179 citiri
Fasia Gaza: Ciocniri violente la frontiera cu Israelul UPDATE Doi palestinieni au fost ucisi, alti 20 raniti
Foto: Captura video BBC

Situatia ramane critica la frontiera dintre Israel si Fasia Gaza, unde au izbucnit, vineri, ciocniri violente intre manifestanti palestinieni si militari israelieni, soldate cu doi palestinieni morti si alti 20 raniti.

Saptamana trecuta, violentele au lasat in urma 19 morti.

Update Doi palestinieni au fost ucisi vineri de gloante trase de soldati israelieni si circa 250 raniti in ciocnirile de la granita dintre Israel si Gaza, a anuntat Ministerul Sanatatii din enclava palestiniana, informeaza AFP.

Un palestinian a fost ucis la est de orasul Gaza si altul la est de Khan Yunes, in sudul enclavei palestiniene, a precizat ministerul intr-un comunicat.

Alti 250 de palestinieni au fost raniti de gloante sau de tiruri de gaze lacrimogene, a adaugat ministerul.

Palestinienii au incendiat pneuri si au aruncat cu pietre in soldati israelieni, care au ripostat cu gaze lacrimogene si gloante reale, potrivit unor corespondenti AFP aflati a fata locului.

Casa Alba i-a indemnat pe palestinieni, joi, cu o zi inainte de aceaste noi manifestatii in Fasia Gaza, sa nu se apropie de bariera care marcheaza frontiera cu Israelul.

"Statele Unite ii indeamna cu forta pe liderii manifestantilor sa spuna clar si raspicat ca manifestantii trebuie sa protesteze in mod pasnic (...) si sa nu se apropie de bariera de la frontiera in vreun fel", a subliniat, citat intr-un comunicat, Jason Greenblatt, emisarul lui Donald Trump in conflictul israeliano-palestinian.

Consemnul dat de Israel - sa se traga, la frontiera - in 30 martie, cand 18 palestinieni au fost ucisi prin impuscare, ramane in vigoare vineri, la aceste manifestatii.

Palestinienii cer prin aceste manifestatii sa se permita intoarcerea refugiatilor, care au parasit teritoriul israelian la infiintarea statului israelian si sa se puna capat blocadei impuse de Israel Fasiei Gaza.

Organizatorii s-au angajat sa impiedice grupuri mici de protestatari care incearca sa se apropie de bariera pentru a lansa pneuri in flacari sau a arunca cu pietre in lunetisti de elita postati de cealalta parte a frontierei.

Tineri palestinieni au strans in ultimele zile pneuri, pe care intentioneaza sa le incendieze pentru a-i impiedica pe lunetisti sa-i vada clar.

Ziua de 30 martie a fost cea mai sangeroasa de la razboiul din 2014 intre Israel si miscarea islamista Hamas, care guverneaza in Fasia Gaza.

In pofida unor critici ONU si UE, care au reclamat o "ancheta independenta" cu privire la folosirea gloantelor reale de catre Israel, conducatori israelieni au refuzat sa schimbe consemnul cu privire la deschiderea focului asupra manifestantilor.

"Daca exista provocari, va exista o reactie dintre cele mai dure, ca saptamana trecuta. Nu intentionam sa schimbam consemnul cu privire la tiruri, ramanem pe aceeasi linie", a amenintat la postul militar de radio ministrul israelian al Apararii Avigdor Lieberman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Israel Gaza violente, #Hamas Palestina frontiera , #Israel