Fatah si Hamas, reconciliere pentru unitate nationala - Israelul se inflameaza

Autor: Ana Ilie
Joi, 28 Aprilie 2011, ora 15:41
1641 citiri
Fatah si Hamas, reconciliere pentru unitate nationala - Israelul se inflameaza

Factiunile palestiniene Fatah si Hamas au ajuns la o intelegere cu privire la formarea unui guvern interimar si fixarea unei date pentru alegerile interimare.

In luna februarie, Mahmoud Abbas, presedintele Autoritatii Palestiniene si membru Fatah, cerea organizarea de alegeri prezidentiale si legislative inainte de luna septembrie, intr-o miscare respinsa de Hamas la acel moment, aminteste Al Jazeera.

Intelegerea de miercuri, care a luat multi oficiali prin surprindere, a urmat unei serii de intalniri secrete la Ciro.

Un comentator al publicatiei citate explica ultima evolutie din punct de vedere geopolitic: "Se poate spune ca presedintele Abbas si-a pierdut patronul din Egipt, fostul presedinte Mubarak, iar Hamas se confrunta, mai mult sau mai putin, cu aceeasi problema, presedintele sirian Bashar al-Assad avand probleme la Damasc".

Unii observatori spun ca reconcilierea palestinielor este fireasca, in conditiile in care SUA pastreaza distanta fata de conflict iar Israelul nu "livreaza" promisiunile pe tema procesului de pace si coloniilor.

Reconcilierea a provocat sentimente negative in Israel. Premierul Benjamin Netanyahu a subliniat ca Abbas nu poate spera sa ajunga la un acord de pace cu Israelul daca se impaca cu Hamas.

"Autoritatea Palestiniana trebuie sa aleaga fie pacea cu Israelul, fie pacea cu Hamas. Nu exista posibilitatea pacii cu ambele", a spus Netanyahu.

SUA inca mai analizeaza reconcilierea si, chiar daca sustin impacarea factiunilor palestiniene, continua sa priveasca Hamas drept "o organizatie terorista care vizeaza civilii", a spus Tommy Vietor, purtator de cuvant al Consiliului National de Securitate al SUA.

"Pentru a juca un rol constructiv in obtinerea pacii, orice guvern palestinian trebuie sa accepte principiile cvartetului si sa renunte la violenta, sa se supuna intelegerilor din trecut si sa recunoasca dreptul Israelului de a exista", a spus el, facand referire la faptul ca Hamas nu recunoaste Israelul drept stat.

Fatah detine puterea in Cisiordania, in vreme ce Hamas, care a castigat ultimele alegeri parlamentare in 2006, a preluat controlul Fasiei Gaza.

Israelul a precizat si a doua zi dupa reconciliere, prin vocea ministrului de Externe, Avigdor Lieberman, ca nu va negocia cu un nou guvern palestinian care include Hamas. Israelul a mai avertizat ca ar putea lua o serie de masuri impotriva Autoritatii Palestiniene, printre care inghetarea transferului de taxe colectate de Israel pentru Autoritatea Palestiniana si limitarea dreptului la libera miscare a liderilor politici palestinieni.

Avigdor Lieberman a subliniat ca intelegerea dintre cele doua factiuni "trece o linie rosie" si ca Hamas ar putea prelua Cisiordania, ca reconcilierea va duce la o escaladare a terorismului in Cisiordania, intrucat prizonierii palestinieni vor fi eliberati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Liderul Hamas merge într-o țară NATO. Întâlnirea pe care o va avea cu unul dintre cei mai mari critici ai Israelului
Liderul Hamas merge într-o țară NATO. Întâlnirea pe care o va avea cu unul dintre cei mai mari critici ai Israelului
Liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, urmează să aibă la sfârşit de săptămână o întrevedere cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Anunțul a fost...
Hamas s-a răzgândit: a redus masiv numărul ostaticilor pe care e gata să-i elibereze pentru încetarea focului
Hamas s-a răzgândit: a redus masiv numărul ostaticilor pe care e gata să-i elibereze pentru încetarea focului
Hamas a redus cu mai mult de jumătate numărul ostaticilor pe care este dispusă să îi elibereze în prima fază a unui acord de încetare a focului, a declarat o sursă israeliană apropiată...
#reconciliere hamas fatah, #Hamas, #Fatah, #hamas fatah guvern uniune nationala , #Israel
Comentarii