Invazia militara ucigatoare a Israelului in Gaza e justificata moral?

Marti, 22 Iulie 2014, ora 19:57
9577 citiri
Invazia militara ucigatoare a Israelului in Gaza e justificata moral?
Foto: workers.com

Copiii mor in Gaza. In urmatoarele zile vor muri si mai multi. Si, desi multi mor ca scuturi umane, folositi in mod cinic de teroristii Hamas, ei sunt ucisi de bombe aruncate de avioane israeliene si obuze trimise de tancurile israeliene.

Si, chiar daca noi stim ca mainile Hamasului sunt murdare de sangele propriilor lor oameni, pentru Israel, de asemenea, exista un decont moral, scrie Yishai Schwartz, pentru New Republic.

"Nu ma gandesc neaparat la refrenul pe care il auzim frecvent in ultimele saptamani: 'Nicio tara de pe pamant nu va tolera ploaia de rachete care cade deasupra cetatenilor ei'. Aceasta propozitie este probabil adevarata, dar e de asemenea irelevanta. Chestiunea nu e ce alta tara ar face asta, ci ce trebuie sa faca Israelul", continua jurnalistul.

Si nu se raspunde usor la aceasta intrebare. De fapt, ea vine cu un imens paradox moral si o tragedie a timpului nostru: un razboi care trebuie dus si in care pare imposibil sa lupti moral.

Razboi sangeros in Gaza: Sapte copii palestinieni din aceeasi familie, ucisi de armata Israelului

In mod traditional, sa gandesti in termeni morali in privinta razboiului te duce in doua directii: prima data, ne intrebam daca decizia de a declansa razboiul este una morala. Si, daca facem asta, urmeaza sa ne intrebam daca sunt motivele razboiului suficient de puternice? Existau alternative mai putin distructive care ar fi putut fi urmate?

Pentru Israel, prima intrebare are un raspuns usor. Putini ar putea sa nege ca, in principiu, Israelul duce cu Hamas un razboi atat just, cat si necesar, scrie autorul citat.

Israelul actioneaza avand cea mai inalta justificare posibila: autoapararea dupa zile de abtinere, avertismente, rugaminti - in timp ce rachetele continua sa aterizeze pe pamantul sau, in orase, si mai tarziu, pe masura ce militantii s-au raspandit prin tunele, ii erau ucisi cetatenii.

Razboi in Gaza: Israelul a inceput ofensiva terestra si a ucis un bebelus

Au fost oferite incetari ale focului, dar Hamas le-a respins. Oricate critici ar putea fi indreptate fata de esecul Israelului de a gasi un partener bun si pasnic ca alternativa la Hamas (si au fost multe incercari), acestea nu submineaza temeiul fundamental al autoapararii.

Dar exista si o problema mai mare, secundara: cum ar trebui purtate aceste razboaie? Si aici abia Israelul are o problema, pentru ca, in conducerea unui razboi, regulile nu prevad ca numai combatantii sa fie singura tinta a actiunii militare sau sa fie luate toate masurile necesare reducerii victimelor civile. De fapt, regulile prevad si respectarea principiului proportionalitatii: ca valoarea militara a tintei sa depaseasca pagubele aduse civililor.

In aceasta problema cheie, Israelul pare sa pice testul. Intr-adevar, Israelul vizeaza doar combatanti si face mult efort pentru a feri civilii (astfel incat se dau telefoane personale civililor inainte de lovirea unei zone aflate in apropierea lor, ca sa o paraseasca de urgenta), dar putem sa spunem ca pagubele anticipate pe care le sufera cei nevinovati sunt justificate de castigurile militare anticipate?

Slabirea capacitatii de lupta a Hamas si distrugerea celor mai multe tuneluri din reteaua infioratoare a gruparii (fortificate chiar cu cimentul pe care Israelul a permis sa fie introdus in Gaza in scopuri civile si umanitare) sunt obiective militare valoroase.

Razboi in Gaza: Ofensiva israeliana ia amploare - cea mai sangeroasa zi

"Dar, pe masura ce mortii palestinieni au ajuns la peste 500, multi dintre ei civili, ma simt cumva stanjenit", scrie jurnalistul. "Merita aceste tuneluri viata atator copii? Si lucrul cu adevarat infiorator e ca Israelul nu poate face altceva", continua el.

In timp ce adaposturile Hamas, depozitele de arme si tunelurile de infiltrare sunt ingropate sub spitale, moschei si case, pur si simplu nu exista alta solutie pentru ca Israelul sa treaca de testul proportionalitatii. Uciderea unui singur responsabil Hamas, distrugerea oricareia dintre unitatile care compun infrastructura teroristilor par neconvingatoare si insignifiante pe langa proportia uciderii celor nevinovati.

Suntem asadar in fata unui paradox: moralitatea cere ca Israelul sa duca acest razboi, dar nu-i permite sa lupte moral in el. In acest conflict, ratiunea insasi sufera un esec.

Exista totusi o cale de iesire din acest paradox pe care o gasim in momentul in care realizam ca actiunile Hamasului au facut din acest razboi ceva mai mult decat un conflict al Israelului si Palestinei, este un razboi despre viitorul moralitatii in conflictele armate.

Daca Israelul respinge lupta, vom trai intr-o lume unde gruparile teroriste vor folosi civilii pentru care lupta si vor frange moralitatea insasi, pentru a lega mainile celor care incearca sa lupte moral, remarca Yishai Schwartz. In aceasta lume, cruzimea e un avantaj, iar moralitatea e lipsita de putere in fata agresiunii si atacurilor fara discriminare.

Sa nu facem o greseala. Privirile intregii lumi sunt atintite asupra Hamasului, iar gruparile teroriste din intreaga lume vor invata, asa cum o fac de generatii intregi, din tactica teroristilor din Gaza si din reactiile internationale. Asa ca, daca Israelul ar permite scuturilor umane ale Hamasului sa invinga acum, noi toti vom culege rezultatele in anii care vor veni.

Exista insa o alternativa. Putem spune ca exista un principiu pentru care merita sa lupti si sa mori. Civilii nu pot fi folositi pentru a face razboaiele drepte imposibile, iar moralitatea nu va fi folosita ca un instrument de dezarmare. Odata ce avem acest principiu, calcularea proportionalitatii se schimba.

"Moartea celor nevinovati nu e doar depasita de dreptul israelienilor de a trai fara rachetele care se indreapta zilnic asupra lor si fara amenintarea tunelurilor teroriste care ajung in locurile de joaca din satele evreiesti, ci si de apararea intregii lumi, o lume in care teroristii nu pot folosi moralitatea pentru a obtine victoria asupra celor care incearca sa lupte moral.

Protejarea acestei lumi, in care soldatii morali inca au o sansa sa lupte, e cea care justifica operatiunile Israelului impotriva Hamas in aceste zile. Si aceasta cauza mare are o greutate infinit mai mare decat pretul teribil platit in vieti inocente", conchide jurnalistul Yishai Schwartz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#Gaza Israel razboi justificat, #Israel razboi moral justificari, #Israel inocenti razboi justificat , #Israel