Țara care condiționează certificatul COVID-19 de administrarea celei de-a treia doză de vaccin

Duminica, 03 Octombrie 2021, ora 14:28
4784 citiri
Țara care condiționează certificatul COVID-19 de administrarea celei de-a treia doză de vaccin

Cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19 a început să fie administrată și în România, la persoanele care au deja șase luni de la vaccinarea cu schema completă, după ce în alte țări a fost administrată înainte.

Oamenii de știință din Israel au stabilit că o a treia doză de vaccin Pfizer-BioNTech coronavirus poate preveni atât infectarea, cât și forme grave ale bolii la persoane cu vârsta peste 60 de ani, la scurt timp după injectare.

Guvernul israelian măreşte presiunea exercitată asupra cetăţenilor care s-au vaccinat cu două doze împotriva COVID-19 pentru a-i determina să accepte şi al treilea vaccin, pe fondul creşterii numărului de infecţii, transmite duminică DPA.

Începând de duminică, aşa-numitul "paşaport verde", care facilitează accesul la viaţa publică, este valabil doar cel mult 6 luni după vaccinarea cu cea de-a doua doză. După această perioadă, va fi necesară vaccinarea cu a treia doză pentru ca paşaportul verde să redevină valid.

Însă, din cauza unor probleme tehnice privind reînnoirea paşaportului verde, Ministerul Sănătăţii a anunţat duminică faptul că validitatea vechiului permis va fi extinsă cu câteva zile.

În Israel, chiar şi cei care au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus (cei care au trecut prin boală dar şi cei asimptomatici) trebuie să primească vaccinul cel târziu 6 luni după testul pozitiv, notează DPA.

Conform Ministerului Sănătăţii, peste 1 milion de oameni vor fi afectaţi de aceste noi reguli privind vaccinarea.

Paşaportul verde este necesar pentru a avea acces în aproape toate domeniile vieţii publice din Israel: toţi israelienii, începând de la vârsta de 3 ani, trebuie să facă dovada vaccinării, a recuperării după o infecţie COVID-19 sau a testului negativ dacă doresc să participe sau să asiste la evenimente sportive şi culturale, să aibă acces în sălile de fitness, muzee, restaurante, universităţi sau la conferinţe.

Copiii până la vârsta de 12 ani pot fi testaţi gratuit.

Conform datelor Ministerului Sănătăţii, aproximativ 61% dintre cei 9,4 milioane de locuitori ai Israelului au fost vaccinaţi de două ori, iar 37% au primit trei doze. Pentru a primi cea de-a treia doză este necesar să treacă cel puţin 5 luni de la doza a doua.

La sfârşitul lunii iulie Israelul a devenit prima ţară din lume care a lansat campania de vaccinare cu a treia doză.

Această decizie a fost luată în baza datelor prezentate de Ministerul Sănătăţii conform cărora eficienţa vaccinurilor a scăzut puternic de la începutul lunii iunie.

Asociaţia Profesorilor din Israel a criticat puternic noile reglementări privind vaccinarea şi paşaportul verde. Începând de duminica aceasta profesorii care nu deţin un paşaport verde valid şi care nu doresc să se testeze vor fi excluşi de la catedră. Ei nu vor fi lăsaţi să predea nici în mediul online şi nu vor mai primi salariu.

"Este vorba despre aproximativ 50% dintre profesori, adică circa 80.000 de oameni", a declarat Ran Eres, preşedintele acestei asociaţii.

La începutul lunii septembrie Israelul a înregistrat peste 11.000 de noi cazuri de infectare pe zi, cel mai ridicat număr de noi infectări de la începutul pandemiei. După atingerea acestui vârf, numărul infectărilor a început să scadă încet.

Citeste si:
Țara căreia Volodimir Zelenski i-a reproșat că nu a impus sancțiuni Rusiei. „Este o chestiune de valori”
Țara căreia Volodimir Zelenski i-a reproșat că nu a impus sancțiuni Rusiei. „Este o chestiune de valori”
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat joi, 23 iunie, Israelul, într-un discurs prin videoconferinţă în faţa studenţilor Universităţii ebraice din Ierusalim, și i-a...
Adrian Chesnoiu, acuzat de abuz în serviciu, și-a susținut nevinovăția și în parlament: ”În mandatul meu am încercat să aplic principiile mele de viaţă”
Adrian Chesnoiu, acuzat de abuz în serviciu, și-a susținut nevinovăția și în parlament: ”În mandatul meu am încercat să aplic principiile mele de viaţă”
Deputatul PSD Adrian Chesnoiu a afirmat marți, 28 iunie, la dezbaterea din plenul Camerei a solicitării DNA privind ridicarea imunităţii parlamentare, că va vota la vedere pentru...