Cum a păcălit Mossadul oamenii de știință iranieni să arunce în aer instalația nucleară din Natanz

Vineri, 03 Decembrie 2021, ora 19:59
6810 citiri
Cum a păcălit Mossadul oamenii de știință iranieni să arunce în aer instalația nucleară din Natanz
Infogafie atac:thejc-com

Mossad a recrutat o echipă de oameni de știință iranieni pentru a desfășura o operațiune secretă care a aruncat în aer una dintre cele mai sigure instalații nucleare ale Teheranului, la începutul acestui an. 10 oameni de știință au fost abordați de agenți israelieni și au fost de acord să distrugă sala de centrifugă subterană A1000 de la Natanz în aprilie, deși credeau că lucrează pentru grupuri internaționale dizidente, relatează jurnaliștii de la The Jewish Chronicle.

Imediat după incident presa și oficialii din Iran au acuzat Israelul că ar fi în spatele sabotajului, un lucru asupra căruia statul evreu nu a comentat niciodată, în pofida faptului că inițial s-a referit la el ca la un „accident”.

Alții au speculat că Statele Unite ar fi fost de asemenea implicate în actul de sabotaj. Însă potrivit investigației publicate de The Jewish Chronicle, distrugerea centrifugelor de la Natanz a fost pusă la cale de Mossad pe cont propriu, operațiunea fiind planificată de serviciul secret israelian de ani de zile.

Această nouă investigație afirmă că explozibilii au fost ascunși în interiorul instalației nucleare încă din 2019 și că o dronă militară a fost introdusă clandestin în republica islamică bucată cu bucată pentru a lansa ulterior rachete înspre o altă unitate din Karaj.

Unii dintre explozivii pe care i-au folosit au fost aruncați în complex de o dronă și ridicați de oamenii de știință, în timp ce alții au fost introduși în unitatea de înaltă securitate ascunți în cutii cu alimente de un camion de catering. Distrugerea care a urmat a provocat haos în cele mai înalte eșaloane ale conducerii iraniene. A avariatat 90% din centrifugele de la centrala nucleară, întârziind progresul de fabricare a unei bombe nucleare și scoțând din funcțiune complexul cheie pentru până la nouă luni.

Jurnaliștii israelieni afirmă de asemenea că trei operațiuni au fost plănuite într-o perioadă de 18 luni, la acestea lucrând 1000 de tehnicieni, spioni și agenți de teren.

Informația vine pe fondul anxietății crescânde că Teheranul joacă cinic și trage de timp pentru reluarea negocierilor privind dosarul nuclear de la Viena, în timp ce continuă să construiască arme nucleare.

În ultimele săptămâni, Israelul a împărtășit informații cu aliații occidentali, sugerând că Iranul se pregătește să îmbogățească uraniu la o puritate de 90%, nivelul necesar pentru a produce o bombă nucleară, a raportat Axios.

Acest lucru ridică spectrul unui atac aerian major israelian asupra centralelor nucleare din Teheran, în cazul în care atât negocierile, cât și sabotajul s-ar dovedi insuficiente pentru a opri programul.

Săptămâna aceasta, JC a raportat că Israelul se angajează într-o nouă politică de lansare de atacuri sub acoperire pe pământul iranian, ca răzbunare pentru amestecul său în regiune, ceea ce înseamnă că noi operațiuni sub acoperire sunt în curs de desfășurare.

Echipa de oameni de știință a efectuat sabotajul în aprilie anul acesta, în timp ce negocierile privind acordul nuclear cu Occidentul erau în desfășurare la Viena.

Continuă luptele la granița dintre Israel și Liban. 16 morți, după o zi de confruntări
Continuă luptele la granița dintre Israel și Liban. 16 morți, după o zi de confruntări
Hezbollah şi aliatul său Amal au anunţat, miercuri seară, opt morţi în rândurile lor, inclusiv salvatori, în atacurile israeliene din sudul Libanului, ridicând la 16 numărul victimelor...
Netanyahu s-a pregătit pentru o luptă cu SUA, dar s-ar putea să nu-i supraviețuiască. “Boicot tacit” din partea Occidentului
Netanyahu s-a pregătit pentru o luptă cu SUA, dar s-ar putea să nu-i supraviețuiască. “Boicot tacit” din partea Occidentului
Cum poți să păcălești o întreagă națiune să intre în război și apoi să încerci să faci același lucru cu o superputere care este aliatul tău? Și cum poți transforma un război...
#Israel, #mossad, #racolare, #oameni de stiinta, #Iran, #centrala nucleara, #natanz , #Israel