Israelul susține că vinovații pentru atacul asupra petrolierului Mercer Street sunt doi comandanți ai Gardienilor Revoluției

Miercuri, 04 August 2021, ora 17:48
2771 citiri
Israelul susține că vinovații pentru atacul asupra petrolierului Mercer Street sunt doi comandanți ai Gardienilor Revoluției
Israelienii au spus despre atac că reprezintă „o crimă internațională” FOTO Pixabay

Ministrul israelian al Apărării Benny Grantz a anunțat că responsabilii de atacul din 29 iulie asupra petrolierului Mercer Street din largul coastelor Omanului ar fi șeful comandamentului de drone al Gardienilor Revoluției din Iran și comandantul forțelor aeriene ale acestei unități, conform Haaretz.

La o întâlnire cu ambasadorii statelor membre în Consiliul de Securitate al ONU, Gantz şi Lapid i-au numit pe Saeed Ara Jani, şeful comandamentului de drone, şi pe Amir Ali Hajizadeh, comandantul forţelor aeriene, drept responsabili pentru atacul soldat cu moartea a doi membri din echipajul petrolierului, un român şi un britanic.

„Iranul este responsabil pentru zeci de acte de terorism în întreg Orientul Mijlociu şi coordonează miliţii în Yemen, Irak şi alte ţări”, a mai spus Benny Gantz.

Mai mult, „Iranul a trecut de asemenea toate liniile stabilite în precedentul acord nuclear şi acum este la numai 10 săptămâni distanţă de obţinerea materialului fisionabil care-i va permite să dezvolte o bombă nucleară”, a continuat ministrul israelian al apărării.

La rândul său, şeful diplomaţiei israeliene a descris atacul asupra navei Mercer Street drept un atac asupra rutelor comerciale globale. „Este un atac asupra libertăţii de circulaţie. Este o crimă internaţională”. Prin urmare, ministrul Yair Lapid a îndemnat comunitatea internaţională să impună sancţiuni economice şi „activităţi operaţionale împotriva Gardienilor Revoluţiei”.

Premierul israelian Naftali Bennett a ameninţat marţi Teheranul că Israelul este pregătit să „acţioneze singur” după atacul asupra petrolierului Mercer Street, operat de compania Zodiac Maritime care aparţine miliardarului israelian Eyal Ofer.

Secretarul american de stat Antony Blinken a promis luni un „răspuns colectiv” împotriva Iranului, pe care SUA, Israelul şi Regatul Unit îl acuză că se află în spatele acestui atac despre care mai precizează că a fost efectuat cu drone, în timp ce Teheranul neagă orice implicare şi promite că va răspunde „oricărei eventuale acţiuni hazardate”.

#Mercer Street, #atac armat, #Israel , #Israel