Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu, trădat de cel mai apropiat colaborator

Marti, 23 Noiembrie 2021, ora 21:08
3098 citiri
Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu, trădat de cel mai apropiat colaborator
Benjaamin Netanyahu, fost premier al Israelului FOTO: Captură Youtube

Cel mai apropiat colaborator al fostului premier israelian Benjamin Netanyahu a depus mărturie într-un proces de corupție în care este judecat fostul său șef. Nir Hefetz a devenit un martor-cheie cu o depoziție așteptată cu mare interes în Israel după ce a fost arestat în cadrul anchetei privind acuzațiile de mită, fraudă și abuz de încredere la adresa fostului premier israelian Benjamin Netanyahu.

Acest colaborator apropiat, fostul director de comunicare în campania de realegere din 2015, spune că Netanyahu este un om obsedat de imaginea sa și consolidarea puterii, în timp ce soția și fiul său aveau o mare influență asupra deciziilor sale.

Netanyahu, obsedat de imaginea sa in media

Netanyahu căuta controlul absolut al imaginii sale în media și cerea „fiecare detaliu” al articolelor, fiind preocupat aproape complet de presa ostilă lui. „Netanyahu dedica la fel de mult timp mass-mediei cât chestiunilor de securitate, inclusiv în privința unor aspecte pe care cineva din afară le-ar considera triviale”, spune el. Hefetz recunoaște, totuși, că pentru el fostul său șef rămâne „un lider pe care îl admir și a cărui viziune despre lume o împărtășesc”, un politician strălucit înzestrat cu „capacități extraordinare”. „Cazul 4000” în care Hefetz este martor este audiat la o curte districtuală din Ierusalem de un complet de trei judecători și are în centru încercările lui Netanyahu de a prelua controlul asupra Walla News, un portal popular de știri din Israel.

Potrivit procurorului general, Netanyahu care era și premier și ministru al comunicațiilor (2014-2017, s-ar fi implicat într-o tranzacție de tip „quid pro quo” cu Shaul Elovitch, acționarul majoritar al Bezeq, cea mai mare companie de telecomunicații din Israel, care deținea Walla. Hefetz susține că Netanyahu s-a desemnat ministru al comunicațiilor la presiunea familiei sale, soția sa Sara și fiul Yair, pe atunci în vârstă de 24 de ani, care „au insistat asupra acestei chestiuni".

A fost o decizie de familie în măsura în care, așa cum vedeau ei lucrurile, nu putea fi altcineva decât el ministru al comunicațiilor, nici măcar din partidul său Likud, pentru că era singurul ce putea face față presiunii mediatice. Doar el putea rezista acesteia”. Cât despre el, Hefetz s-a trezit prins la mijloc și mediator între Elovitch care cerea reglementări favorabile companiei sale Bezeq și un Yair Netanyahu măcinat de suspiciunea că Elovitch și soția sa, Iris - cea care se ocupa personal de acoperirea mediatică a familiei Netanyahu pe site-ul Walla - nu era un colaborator pe deplin sincer.

Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu a compărut luni în faţa instanţei, în procesul de corupţie în care este inculpat, relatează Reuters.

Netanyahu, care a fost prim-ministru timp de 12 ani, până în iunie, respinge acuzaţiile de luare de mită, abuz de încredere şi fraudă, în dosare care au ca obiect presupuse favoruri pentru moguli de presă, sub forma unor reglementări favorabile în schimbul unei imagini pozitive în mass media. El este acuzat şi de primirea unor foloase necuvenite – cadouri cum ar fi trabucuri şi şampanie.

Acum lider al opoziţiei, Netanyahu – primul şef al guvernului Israelului inculpat când încă deţinea funcţia – părea să zâmbească sub masca de protecţie de culoare neagră, la intrarea în tribunalul din districtul Ierusalim.

El a audiat mărturia fostului său purtător de cuvânt şi consilier Nir Hefetz, unul din puţinii foşti asistenţi ai premierului ajunşi martori ai acuzării.

„Netanyahu petrece cel puţin la fel de mult timp cu presa cât cu problemele de securitate, inclusiv cu chestiuni pe care cineva din afară le-ar considera prosteşti”, a declarat Hefetz în faţa instanţei.

Fostul premier în vârstă de 72 de ani nu este obligat să asiste la şedinţele de judecată şi nu a apărut prea des în instanţă. El nu a comentat pentru presă în timp ce în stradă susţinători ai săi scanda sloganuri care se auzeau până în sală. Acestora li se opunea un grup mic de protestatari anti-Netanyahu.

Procesul a polarizat societatea israeliană. De o parte, unii cetăţeni deplâng procedura, considerând că este o vânătoare de vrăjitoare din partea extremei stângi, împotriva unui lider popular de dreapta; de cealaltă, criticii lui Netanyahu salută un triumf al legii asupra corupţiei guvernamentale care a provocat agitaţie politică în Israel timp de doi ani.

După patru runde de alegeri fără un rezultat concludent, fostul aliat de extremă dreaptă al lui Netanyahu, Naftali Bennett, l-a răsturnat de la putere pe cel mai longeviv lider israelian, formând o coaliţie eterogenă la care participă formaţiuni de dreapta, centru, extremă stângă şi ale musulmanilor arabi.

Proiect de lege pentru a limita mandatele premierului

Parlamentarii israelieni au adoptat luni seară în primă lectură un proiect de lege pentru limitarea la două mandate, opt ani, la putere ai unui prim-ministru, considerat de opoziţie drept lege „anti-Netanyahu”, deoarece l-ar putea împiedica pe fostul premier să revină la putere, notează AFP. În prezent, nicio lege în Israel nu limitează numărul de mandate ale unui prim-ministru. Întrucât actualul lider al opoziţiei, Benjamin Netanyahu, 72 de ani, a fost cel mai longeviv lider de guvern din istoria ţării, cu 15 ani la putere, dintre care ultimul mandat până în iunie, adoptarea definitivă a acestei măsuri ar avea ca efect să-l împiedice să fie din nou prim-ministru pe termen scurt, dacă nu pentru totdeauna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Protest în fața casei unui miliardar american din Ierusalim, unde s-ar afla premierul Benjamin Netanyahu. Casa miliardarului ar avea un buncăr atomic
VIDEO
Protest în fața casei unui miliardar american din Ierusalim, unde s-ar afla premierul Benjamin Netanyahu. Casa miliardarului ar avea un buncăr atomic VIDEO
Câteva zeci de persoane s-au adunat sâmbătă seara, 13 aprilie, în apropierea vilei de lux de pe strada Caspi din Ierusalim, deţinută de miliardarul american Simon Falic, prieten al...
Liderii UE se concentrează asupra Iranului, dar sunt incapabili să demonstreze o forță reală împotriva lui Putin
Liderii UE se concentrează asupra Iranului, dar sunt incapabili să demonstreze o forță reală împotriva lui Putin
Două conflicte vor concura pentru a atrage atenția liderilor UE care se vor reuni în această săptămână pentru un summit. Unul este cel din Ucraina, unde pot face diferența, și celălalt...
#Israel, #proces, #fost premier, #Benjamin Netanyahu, #martor , #Israel
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
L-au umplut de muci: fumează trabuc și bea șampanie?!