Israelul continua politicile controversate. Noua tinta, beduinii

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 07 August 2013, ora 13:19
3899 citiri
Israelul continua politicile controversate. Noua tinta, beduinii

Israelul continua sa aplice politici controversate. Nu mai este vorba despre constructia de colonii in Cisiordania sau blocarea Fasiei Gaza, dar implicatiile sunt la fel de grave. De aceasta data sunt vizate populatii de pe propriul teritoriu.

Daca pana acum israelienii isi duceau bataliile cu palestinienii pentru teritoriu, pamantul a ajuns, mai nou, sa fie impartit cu o alta populatie care nu doreste sa-si abandoneze pamantul ancestral. In nordul Israelului se incearca, uneori cu forta, indepartarea a zeci de mii de beduini din satele lor, scrie Independent.

Beduinii, vechi populatii arabe din Negev si Galileea, ar urma sa fie stramutati in orase special create pentru ei. Oamenii nu vor insa sa-si paraseasca locuintele. Protestele lor incep sa devina tot mai mari si sa capete tot mai multa atentie, ceea ce constituie o problema pentru Guvernul israelian.

Saptamana trecuta, peste 1.000 de arabi, veniti din orase din toata tara, au tinut manifestatii impotriva asa-zisului "plan Prawer", ce ar duce, in final, la inlaturarea a 40.000-70.000 de beduini din 35 de sate vechi.

Protestele sunt in general urmate de ciocniri cu fortele de securitate. Cepele folosite la inlaturarea efectelor gazelor lacrimogene ajung sa fie aruncate in fortele de securitate, urmate de sticle, pietre si artificii. Trupele raspund cu gaze lacrimogene.

"Avem dreptul legal sa fim aici. Suntem cetateni ai acestei tari si avem permis pentru acest protest si totusi suntem tratati ca dusmani. Ce democratie e asta?" da voce unul dintre protestatari nemultumirii tuturor.

"Legea privind protestele este disponibila doar evreilor din aceasta tara? Oamenii acestia sunt avocati si doctori si au dreptul de a se face auziti. Acesta un este un protest fata de evrei insa aceasta este si casa mea si legea Prawer neaga dreptul nostru de a locui in casele noastre. Suntem tratati ca cetateni de rangul doi - nu, al cincilea rang- pe propriul nostru pamant. Este o parte a procesului de epurare etnica a arabilor", spune un altul.

In timp ce se incearca cu orice chip inlaturarea beduinilor din asezarile pe care Israelul nu le recunoaste oficial (deci nu le acorda acces la apa, electricitate si canalizare), Guvernul explica faptul ca planul Prawer, aprobat de executiv insa nu si de Knesset (deocamdata), le ofera beduinilor sansa de a locui in sate recunoscute, cu infrastructura moderna.

Beduinii sustin insa ca li se incalca drepturile asupra pamantului detinut de generatii si se va ajunge la distrugerea actualelor asezari, unde doresc sa continue sa traiasca in pace.

Soarta beduinilor a depasit limitele Israelului si teritoriilor palestiniene: luna trecuta, Comisarul ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a criticat planurile israelienilor.

"Ca si cetateni ai Israelului, beduinii arabi au aceleasi drepturi la proprietate, locuinte si servicii publice ca oricare alt grup din Israel. Guvernul trebuie sa recunoasca si sa respecte drepturile specifice ale comunitatilor sale de beduini, inclusiv recunoasterea drepturilor asupra pamantului beduinilor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Israel evacuare beduini, #Israel probleme arabi , #Israel