Israelul, exclus de la exercitiile militare efectuate de Statele Unite in Turcia

Duminica, 11 Octombrie 2009, ora 20:32
1755 citiri
Israelul, exclus de la exercitiile militare efectuate de Statele Unite in Turcia
Foto: Tayareci

Manevrele militare aeriene care urmau sa se desfasoare incepand de luni in Turcia, cu participarea Israelului si a Statelor Unite, au fost amanate, dupa ce Ankara a decis sa excluda Ierusalimul, a anuntat duminica, intr-un comunicat, armata israeliana.

"Exercitiul, numit Vulturul din Anatolia, care urma sa se desfasoare in Turcia in perioada 12-23 octombrie a fost amanat in urma deciziei autoritatilor de la Ankara de a modifica lista participantilor, exluzand Israelul", se afirma intr-un comunicat al armatei israeliene, relateaza AFP.

"Aceasta decizie a fost luata cu cateva zile inainte de inceperea exercitiului, care are loc periodic si permite un antrenament pentru cooperarea aeriana internationala", adauga comunicatul armatei israeliene, fara a oferi detalii suplimentare.

Postul de radio militar israelian sustine insa ca anularea exercitiului, la care urmau sa participe, de asemenea, avioane americane si ale tarilor membre NATO, confirma degradarea relatiilor dintre Israel si Turcia dupa operatiunea desfasurata de armata israeliana in Fasia Gaza la inceputul anului. Operatiunea, care a durat 22 de zile, s-a soldat cu peste 1.400 de morti in randul palestinienilor, potrivit surselor medicale palestiniene.

La randul sau, postul public de radio israelian precizeaza ca manvrele urmau sa includa exercitii de atac in spatiul aerian turc, in apropiere de frontierele cu Siria, Irak si Iran, precum si simulari privind un atac al sistemului terestru de aparare aeriana si de alimentare in zbor.

Turcia, tara majoritar musulmana cu un regim laic, este principalul aliat al Israelului in regiune, dar are legaturi stranse cu liderii palestinieni, a caror cauza se bucura de mare simpatie in tara.

In 1996, Israelul si Turcia au semnat un prim acord militar prevazand antrenamentul aviatiei din cele doua tari in spatiile aeriene ale ambelor parti. Acest acord a fost criticat vehement de majoritatea tarilor arabe si de Iran.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Israel exercitii SUA, #Israel exclus manevre militare, #Turcia exercitii militare amanate , #Israel