Israelul, ingrijorat de tonul moderat al Iranului - Netanyahu trage alarma

Autor: Ana Ilie
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 17:28
1923 citiri
Israelul, ingrijorat de tonul moderat al Iranului - Netanyahu trage alarma

Israelul este ingrijorat ca Iranul ar putea incepe sa-si incalzeasca relatiile cu Occidentul. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, intentioneaza sa transmita SUA si ONU ca nu trebuie sa se lase pacalite de noua conducere de la Teheran.

Netanyahu este de parere ca Iranul utilizeaza gesturi conciliante ca un paravan in spatele caruia ascunde progresul neabatut catre obtinerea unei bombe atomice, scrie AP.

Mai mult, Netanyahu vine inarmat cu rapoarte ale serviciilor de informatii si indemnuri de precautie, incercand sa convinga SUA sa mentina sanctiunile economice dure si sa nu permita dezvoltarea nucleara a tarii.

Luni, intr-o intalnire cu presedintele american Barack Obama, Netanyahu va incerca sa transmita aceste ingrijorari, mai ales ca SUA s-au declarat, mai mult sau mai putin deschis, optimiste in legatura cu Iranul.

"Voi spune adevarul in fata vorbelor dulci si asaltului de zambete. Sa spui adevarul azi este vital pentru securitatea si pacea lumii si este, desigur, vital pentru securitatea statului Israel", a spus Netanyahu duminica inainte de a lua avionul spre America.

Liderii israelieni au urmarit cu dispret campania noului presedinte iranian, Hasan Rouhani, de a convinge comunitatea internationala ca Teheranul este decis sa negocieze cu Occidentul si ca Iranul nu doreste sa obtina arme nucleare.

Dupa vizita de saptamana trecuta la ONU, Rouhani si Obama au avut o convorbire trelefonica de 15 minute, prima conversatie intre lideri celor doua tari in mai bine de 34 de ani. Obama sugera ca un avans in chestiunea nucleara poate duce la legaturi mai stranse intre SUA si Iran, insa pentru Netanyahu este un scenariu de cosmar.

De ani de zile, liderul israelian avertizeaza ca Iranul dezvolta arme nucleare. Acesta considera ca tonul conciliant al lui Rouhani este de fapt un complot pentru a relaxa sanctiunile internationale si a castiga timp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Netanyahu ingrijorat Iran, #Israel teama Iran , #Israel