Melescanu explica odiseea ambasadei Romaniei in Israel: Presedintele e seful statului, nu al diplomatiei. Ce turneu pregateste pentru Viorica Dancila

Miercuri, 09 Mai 2018, ora 16:29
11229 citiri
Melescanu explica odiseea ambasadei Romaniei in Israel: Presedintele e seful statului, nu al diplomatiei. Ce turneu pregateste pentru Viorica Dancila

Ministrul Afacerilor Externe a incercat sa explice, in Senat, cum anume s-a ajuns la conflictul privind relocarea ambasadei Romaniei in Israel, pana in punctul in care presedintele a cerut imperativ demisia premierului. Nu a fost un Memorandum, ci doar o propunere de analiza, a spus Melescanu, care a precizat ca el, si nu presedintele, este seful diplomatiei.

Ministrul a vrut sa explice mai intai ce anume este documentul adoptat de Guvern ca secret si care a dinamitat dialogul dintre Viorica Dancila si Klaus Iohannis: nu e Memorandum, nici analiza, ci o propunere de analiza.

Mai mult, Melescanu si-a asumat in mod direct acest "document", care nu are semnatura lui.

"Nu este un document secret, scrie pe el ca nu include informatii cu caracter public.

Tot ce iese din MAE este asumat de mine, chiar daca nu l-am semnat, pentru ca eram in Libia, e asumat de mine si e o initiativa a MAE.

Nu misca nicio frunza in MAE, fara ca eu sa stiu de acest lucru.

Initiativa noastra a fost sa cerem un mandat pentru o evaluare", a afirmat Teodor Melescanu, in fata Comisiei de Politica externa din Senat.

Intrebat, totusi, cum se face ca Liviu Dragnea a anuntat o decizie privind mutarea ambasadei la Ierusalim, ministrul de Externe a raspuns ca opinia liderului PSD este in regsitrul politic: "Domnul Dragnea este om politic si are dreptul sa isi exprime orice opinie".

Teodor Melescanu a avut un raspuns si in privinta ignorarii consultarii lui Klaus Iohannis in aceasta chestiune.

"Presedintele este seful statului, iar seful diplomatiei este ministrul de Externe", a fost argumentul ministrului.

Melescanu a precizat ca dupa aprobarea Memorandumului, a fost invitata si Administratia Prezidentiala la consultari, dar institutia a preferat sa amane.

Diplomatul a tinut sa precizeze si ca una dintre regulile deprinse inca din "tineretea diplomatica" este aceea de a nu supara Israelul.

"De cand am fost tanar in diplomatie, am invatat doua lucruri: sunt doua comunitati cu care nu trebuie sa te pui rau: Vaticanul si comunitatea din Israel", a explicat Melescanu.

Ministrul a mentionat ca intentia SUA de a-si reloca ambasada este una de care trebuie sa se tina cont, dar ca decizia finala ramane a Romaniei.

"Pe liniile de comunicare ale ambasadei SUA in Romania si in alte tari, in elementele de mesaj se prevede ca "noi incurajam alte state sa faca acest lucru, dar o decizie pentru alte tari e de resortul lor"", a afirmat oficialul.

Pozitia Romaniei in conflictul israelo-palestinian

In ceea ce priveste temerile pentru un eventual conflict cauzat de renuntarea Romaniei la solutia celor doua state pentru conflictul israelo-palestinian, cea sustinuta de toate statele UE, Teodor Melescanu a dat asigurari ca diplomatia romana poate gestiona situatia. Una dintre masuri: un turneu al Vioricai Dancila in mai multe tari arabe.

"Avem intentia pentru organizarea unei comisii mixte la Bucuresti, am discutat cu autoritatile palestiniene, pentru anul asta sau cel urmator.

Avem o vizita de principiu agreata a Regelui Iordaniei in Romania si lucram la un turneu a doamnei prim-ministru in Arabia Saudita, Quatar si Emiratele Arabe Unite", a anuntat ministrul.

Melescanu a afirmat ca Bucurestiul este direct interesat in solutionarea conflictului israelo-palestinian.

"Noi incurajam negocierile directe dintre partile implicate, nu exista niciun fel de schimbare in pozitia noastra de principiu privind situatia din Orientul Mijlociu.

Romania este una dintre tarile care are un interes deosebit pentru solutionarea conflictului - 10% din populatia Israelului e formata din imigranti romani sau din descendentii lor. Dupa Revolutie, Romania a acordat multe burse studentilor palestinieni".

Ministrul a fost silit, totusi, sa admita ca precedentele relocari de ambasada au fost facute prin decret prezidential: mutarea ambasadei din Nigeria si cea din Kazahstan: "Ambele schimbari de locatie au dus si la schimbarea sediilor, fiind obligati sa fim in orasul care este capitala tarii si au fost facute prin decrete prezidentiale".

Teodor Melescanu a fost confruntat si in chestiunea unor articole din presa israeliana care l-au atacat pe Klaus Iohannis, din cauza apartenentei la Forumul Germanilor din Romaniei. In opinia diplomatului insa, nu MAE trebuia sa trimita un drept la replica, ci cei lezati: "Noi reprezentam Romania, nu alte structuri".

Liberalii sunt cei care i-au solicitat ministrului de Externe, Teodor Melescanu, sa vina in fata comisiilor de politica externa din Parlament pentru a da explicatii cu privire la decizia Guvernului de a reloca Ambasada Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Cum a ajuns Liviu Dragnea sa anunte relocarea ambasadei de la Tel Aviv la Israel

Amintim ca presedintele PSD, Liviu Dragnea,este cel care a anuntat ca Guvernul a adoptat un memorandum prin care s-a decis mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Memorandumul privind demararea procedurilor de mutare a ambasadei in Ierusalim a fost adoptat intr-o sedinta de guvern de la care ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a lipsit, dar a fost trecut in randul documentelor confidentiale, asa ca nu este public si nu putem sti exact ce contine.

Imediat, Administratia Prezidentiala a transmis ca Iohannis nu a fost consultat sau anuntat despre acest memorandum si nici nu a reusit sa afle detalii despre el, deoarece Dancila nu i-a raspuns la telefon.

In plin conflict intre Guvern si Presedintie, prim-ministrul Dancila si Liviu Dragnea au plecat intr-o vizita oficiala in Israel.

Tensiunile institutionale au escaladat pana in punctul in care presedintele Klaus Ioahnnis a cerut, de doua ori, demisia prim-ministrului PSD.

Citeste si

Citeste si:
Gabriela Firea continuă atacurile la adresa lui Nicușor Dan: „Capitala este abandonată de falşii salvatori şi toate proiectele majore sunt blocate!”
Gabriela Firea continuă atacurile la adresa lui Nicușor Dan: „Capitala este abandonată de falşii salvatori şi toate proiectele majore sunt blocate!”
Fostul primar al Capitalei și actual lider al PSD Bucureşti Gabriela Firea a lansat joi, 18 august, un nou atac la adresa actualului edil Nicușor Dan, afirmând că Capitala este „abandonată...
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL Sector 2 l-a înscăunat pe fostul lider PDL și primar al Sectorului 3 Liviu Negoiță la fruntea Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali Filiala Sector 2. Anterior, acesta a fost membru PMP...
Comentarii