Netanyahu a anuntat anexarea coloniilor din Cisiordania, dupa alegeri

Duminica, 07 Aprilie 2019, ora 07:38
4203 citiri
Netanyahu a anuntat anexarea coloniilor din Cisiordania, dupa alegeri
Foto: Facebook/ Benjamin Netanyahu

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat sambata ca prevede anexarea coloniilor israeliene din Cisiordania, in cazul realegerii dupa alegerile parlamentare de la 9 aprilie.

"Voi aplica suveranitatea (israeliana) fara a face distinctie intre cele mai mari blocuri de colonii si coloniile izolate", a spus Benjamin Netanyahu intr-un interviu la postul israelian de televiziune Keshet 12, relateaza AFP.

Coloniile instalate pe teritoriile palestiniene ocupate de Israel din 1967 sunt ilegale din punctul de vedere al dreptului international si o mare parte a comunitatii internationale considera ca acestea reprezinta un obstacol major in calea pacii.

Anexarea lor de catre Israel ar insemna sfarsitul solutiei numite cu doua state, care prevede crearea unui stat palestinian ce ar coexista alaturi de Israel.

Cu trei zile inainte de alegerile legislative, declaratiile prim-ministrului israelian par a fi o mana intinsa alegatorilor de dreapta care nu cred in fezabilitatea acestei solutii.

Benjamin Netanyahu a afirmat vineri ca i-a spus presedintelui american, Donald Trump, ca Israelul va refuza, in cadrul unui viitor plan de pace cu palestinienii, sa mute "chiar si numai o singura persoana" din coloniile din Cisiordania.

"I-am spus (lui Donald Trump) ca nu trebuie sa fie mentionata retragerea din nicio colonie" in acest plan, a spus liderul israelian la alt post de televiziune, Reshet 13.

Cu toate acestea, premierul Israelului si-a exprimat indoiala ca este prevazuta aceasta cerinta in planul de pace american care urmeaza sa fie propus dupa alegerile parlamentare.

"Iar daca planul va propune (retragerea coloniilor), Israelul nu va subscrie la acesta", a avertizat Netanyahu.

Peste 400.000 de israelieni traiesc in coloniile din Cisiordania, in timp ce alti 200.000 locuiesc in Ierusalimul de Est, sectorul palestinian ocupat si anexat de Israel.

"Mentinerea controlului (israelian) asupra intregului teritoriu la vest de fluviul Iordan" este o alta conditie israeliana inainte de aplicarea oricarui plan de pace initiat de americani, potrivit premierului israelian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Benjamin Netanyahu anexare Cisiordania, #Netanyahu anexare colonii Cisiordania, #Israel anexare colonii Cisiordania , #Israel