Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Netanyahu, castigator al alegerilor din Israel - victoria sa are un cost destul de piperat

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 18 Martie 2015, ora 19:02
4586 citiri
Netanyahu, castigator al alegerilor din Israel - victoria sa are un cost destul de piperat
Foto: Hepta.ro

Victoria surprinzatoare a premierului israelian Benjamin Netanyahu in alegerile parlamentare de marti are un cost destul de piperat pentru Israel.

Netanyahu, supranumit "Bibi magicianul" in anii '90 pentru calitatile sale electorale iesite din comun, a mai facut un act de magie si la aceste alegeri, cand a stiut exact ce butoane sa invarta pentru a exacerba anxietatile dreptei israeliene, scrie, intr-o analiza, Peter Beaumont, pentru The Guardian.

"Bibi magicianul" a stiut sa se faca atragator printr-un aer conspirativ, uneori rasist - cand a vorbit despre cetatenii arabi plimbati cu autobuzul in Israel ca sa voteze -, pozand in victima unei aliante de stanga si puterilor straine, cu accente demagogice si alarmiste.

Alegeri cruciale in Israel: Netanyahu revendica victoria partidului sau

Rezultatul, scrie sursa citata, confirma alunecarea spre dreapta a Israelului in ultimii ani. O succesiune de lideri laburisti nu a reusit sa infranga Guvernele de dreapta.

In mod paradoxal, continua textul, rezultatul releva diviziunea profunda din Israel. Rezultatul bun al lui Isaac Herzog, marele invins al acestor alegeri, releva ca exista un amplu numar de votanti care se opune lui Netanyahu si dreptei.

Poate ca Netanyahu va conduce si urmatorul Guvern israelian, insa pana si el stie ca nu este liderul intregului Israel, asa cum a incercat sa sustina.

Alegeri cruciale in Israel: Isi pierde Netanyahu functia de premier? - exit-poll

Din acest motiv, va fi tot mai presat sa il convinga pe Moshe Kahlon, fost ministru Likud devenit lider al partidului de centru Kulanu, care a candidat cu o platforma axata pe chestiunile socio-economice, sa i se alature in coalitia de guvernare.

Ceea ce pare sigur, dupa un an dificil, marcat de razboiul din Gaza, de tensiunile din Ierusalimul de est si de izolarea progresiva a Israelului pe scena internationala, este ca tara urmeaza sa aiba o perioada la fel de tensionata.

Cum nu mai exista procesul de pace cu palestinienii, va fi dificil pentru Netanyahu sa se dezica de remarcile din ultimele zile, cand a aratat ca nu va permite crearea unui stat palestinian. In aceste conditii, Netanyahu este pe cale sa se ciocneasca atat cu Administratia Obama cat si cu UE.

Ce se intampla daca nu mai e Netanyhu premier in Israel?

O alta consecinta este ca, in viitorul imediat, liderii palestinieni vor deschide o serie de cazuri impotriva Israelului la Curtea Penala Internationala. Cum Israelul blocheaza deja transferurile de bani catre Autoritatea Palestiniana pentru ca a aderat la Curtea Penala Internationala, noua initiativa palestiniana va impulsiona Congresul american sa ordone inghetarea ajutoarelor pentru Autoritate - in conditiile in care mare parte din acest bani merg catre sustinerea fortelor de securitate.

O alta posibila consecinta, sustine sursa citata, este ca presedintele palestinian Mahmoud Abbas isi va relua eforturile de a obtine recunoasterea statului palestinian la Consiliul de Securitate ONU.

Fara un angajament in privinta solutiei cu doua state si in conditiile in care Netanyahu s-a laudat ca va continua sa construiasca in Ierusalimul de Est, frustrarea deja existenta la adresa Israelului va fi amplificata. In consecinta, va exista presiune, inclusiv din partea Europei, pentru a sanctiona Israelul.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Netanyahu victorie alegeri Israel, #Israel alegeri parlamentare , #Israel