Netanyahu cere serviciilor secrete sa-i fileze pe cei infectati cu coronavirus din Israel

Duminica, 15 Martie 2020, ora 20:22
5697 citiri
Netanyahu cere serviciilor secrete sa-i fileze pe cei infectati cu coronavirus din Israel
Foto: Hepta.ro

Procuratura generala a dat unda verde folosirii tehnologiei agentiilor de spionaj pentru a supraveghea persoanele bolnave de coronavirus in Israel, o propunere a guvernului in exercitiu condus de Benjamin Netanyahu, care deschide o dezbatere privind dreptul la intimitate, informeaza duminica EFE.

Pentru a fi pusa in aplicare mai este nevoie doar de avizul unei comisii parlamentare, insa masura se bucura deja de acceptul serviciilor de securitate.

"Dupa ce am primit solicitari din partea prim-ministrului si al Ministerului Sanatatii, toate autoritatile pertinente studiaza posibilitatea utilizarii capacitatilor tehnologice ale Serviciului General de Securitate in cadrul efortului national de a impiedica extinderea epidemiei de coronavirus", a declarat pentru presa locala un purtator de cuvant al Shin Bet (serviciul de securitate interna).

Procurorul general Avijai Mandelblit a aprobat duminica folosirea acestor metode de catre politie si sub supravegherea Ministerului Justitiei, ce vor permite urmarirea telefoanelor mobile pentru a supraveghea deplasarile celor infectati, insa a precizat ca masura va avea limite in ceea ce priveste durata si felul in care sunt folosite informatiile colectate.

Noaptea trecuta, odata cu anuntarea de noi restrictii de circulatie pentru intreaga tara, unde se inregistreaza doar 200 de cazuri confirmate si niciun deces, Netanyahu a anuntat ca a cerut Ministerului Justitiei aprobarea acestor masuri.

El a recunoscut ca nu este vorba despre "masuri minore. Presupun un anumit grad de incalcare a intimitatii acestor persoane, pentru a putea afla cu cine au intrat in contact dupa ce s-au imbolnavit si ce au facut inainte de a contracta virusul. Este un instrument eficient pentru a localiza virusul" si a-l izola, in loc "sa izolam intreaga tara".

Autoritatea israeliana pentru Protectia Intimitatii s-a opus aprobarii acestei masuri, considerand-o extrema, iar liderul partidului pacifist Meretz, Nitzan Horowitz, a cerut anularea ei.

"A urmari, a tinti si a supraveghea cetatenii cu ajutorul bazelor de date si a tehnologiei sofisticate se poate transforma intr-o grava incalcare a intimitatii si libertatilor civile de baza", si acesta este motivul pentru care astfel de demersuri "sunt interzise in tarile democratice", a denuntat Horowitz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Isreal coronavirus, #servicii spionaj Israel , #Israel
Comentarii
Poza FrumoasaTara
FrumoasaTara
rank 5