Noul razboi din Israel: Cat dureaza, ce se intampla si cine rupe ciclul violentelor?

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 21:51
10426 citiri
Noul razboi din Israel: Cat dureaza, ce se intampla si cine rupe ciclul violentelor?

De la inceputul acestei saptamani, Israelul si palestinienii au reintrat in vechea paradigma a conflictului: in fiecare zi, rachetele palestiniene incearca sa loveasca tinte din Israel, iar armata israeliana raspunde cu atacuri aeriene.

Evolutia ultimelor zile este previzibila si ciclul violentelor are sanse sa se repete la nesfarsit daca nu se gaseste un intermediar in care au incredere ambele parti pentru a negocia un armistitiu, scrie Anshel Pfeffer in Haaretz.

Mai intai, Hamas a incercat sa-si pastreze demnitatea, dupa pierderea a sapte oameni intr-un atac asupra unui tunel de la granita Fasiei Gaza si a tras zeci de rachete intr-o singura zi peste granita, inspre Israel, arata jurnalistul.

Violente in Israel: Un tanar american a fost batut si retinut de politisti

In timpul noptii incepe ofensiva de raspuns a Israelului, cu raiduri aeriene. Atacurile continua in timpul zilei, insotite de primele victime. Drept urmare, Hamas, impreuna cu Jihadul Islamic, recurg la cele mai importante carti: trag salva dupa salva inspre sudul si centrul Israelului si chiar inspre Ierusalim. Se incearca fara succes si capturarea unui soldat israelian, cu pretul a cinci comandanti militari.

Israelul nu-si propune sa distruga Hamas

Singura diferenta in acest model vechi al escaladarii violentelor este ca Hamas a recurs atat de repede la asii sai. In cele doua runde anterioare, din 2009 si 2012, a durat zile sau saptamani pana cand s-a trecut la tintele indepartate, "prestigioase". De aceasta data, insa, Hamas pare sa semnaleze, spune analistul, ca doreste un premiu cat de repede posibil, pentru a putea obtine ceva din acest ciclu de violente, si pentru ca apoi sa se linisteasca situatia cu un armistitiu.

Israelul pregateste o invazie terestra in Gaza

Armata israeliana, de cealalta parte, pare sa considere ca ar putea fi un ciclu mai lung si se pregateste in consecinta. Cu tot avansul tehnologic al fortelor israeliene, ce devin tot mai capabile sa poarte o campanie in care tot mai multe tinte sunt lovite, cu cat mai putine victime civile, paradigma nu s-a schimbat in Gaza. Nici cea mai tehnologizata putere aeriana nu poate sa dezradacineze sutele de lansatoare de rachete produse local, in subsolul zonelor locuite.

In reteaua de buncare fortificate din Gaza se afla si centrele de control si comanda ale Hamas, iar bombardamentele sustinute ale israelienilor nu pot impiedica gruparea sa lanseze zeci de rachete pe zi, pana la Tel Aviv daca e nevoie.

In pofida pozitiilor dure ale ministrilor israelieni, nu exista, in cadrul armatei israeliene, si din partea premierului Benjamin Netanyahu, un apetit pentru o ofensiva terestra prelungita.

Nu numai ca va fi nevoie de o rechemare masiva a rezervistilor, la un cost ridicat, va duce la mai multe morti in randul palestinienilor si, inevitabil, al armatei israeliene, dar nici nu va eradica varful Hamas si arsenalul sau de rachete.

Fierbe din nou Orientul Mijlociu: Israelul bombardeaza Gaza

Pentru acest scop, Israelul are nevoie de mai mult timp pentru o campanie militara decat este dispusa sa acorde comunitatea internationala. In plus, va trebui sa-si asume responsabilitatea pentru bunastarea populatiei din Gaza, intrucat, daca Hamas nu mai exista, nu are cine sa o faca.

Izolarea Hamas

Jurnalistul arata ca nu exista nicio putere regionala responsabila care poate sa intervina pentru a negocia un armistitiu. Noul regim al presedintelui Abdul Fattah al-Sisi din Egipt uraste Hamas din cauza legaturii cu Fratia Musulmana si se bucura daca Israelul o distruge. Turcia are ceva influenta pe langa conducerea Hamas, insa premierul Tayip Erdogan nu are nicio relatie cu Israelul si are probleme mai importante, la granitele cu Siria si Irakul. SUA nu vor discuta direct cu Hamas.

Copii ucisi si un nou inceput de razboi: Atacuri cu racheta intre Israel si Gaza

Este limpede ca Hamas este izolata. Egiptul a intrerupt majoritatea tunelurilor contrabandistilor de sub trecerea de la Rafah si mai permite doar intermitent deschiderea trecerii. Gruparea palestiniana si-a pierdut majoritatea sponsorilor din Golful Persic, cu exceptia Qatarului, a rupt legaturile cu Siria si abia acum incearca sa isi reia legaturile cu Iranul si Hezbollah.

Intelegerea cu Fatah, gruparea aflata la conducere in Cisiordania, a inceput sa se destrame de cand a fost semnata, in urma cu trei luni. Hamas nu poate plati functionarii publici din Gaza si se confrunta cu ascensiunea gruparilor salafiste, pe modelul Statului Islamic din Irak si Levant.

Tot ce a mai ramas la dispozitia Hamas acum este sa incerce sa obtina atentia comunitatii internationale, pentru a castiga ceva timp de respiro, ceva finantare, un scaun la masa de negocieri si o imbunatatire in ochii opiniei publice interne, estimeaza analistul. Si mai are rachete, pe care le va lansa pana cand macar o parte din aceste necesitati vor fi indeplinite si conducerea militara si politica a Israelului devine constienta ca trebuie sa cedeze ceva in acest sens.

Problema este, conchide jurnalistul, lipsa unui intermediar in care au incredere ambele parti, care sa permita Hamas sa iasa din buncar si sa fie de acord cu armistitiul, in orice termeni ar fi acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Israel Gaza bombardamente, #Israel Hamas Gaza lupte, #conflict Israel palestinieni , #Israel