Ofensiva militara de proportii: Israelul a atacat 12 baze siriene si iraniene, dupa ce i-a fost doborat un avion

Sambata, 10 Februarie 2018, ora 13:55
15731 citiri
Ofensiva militara de proportii: Israelul a atacat 12 baze siriene si iraniene, dupa ce i-a fost doborat un avion
Foto: Arhiva Facebook/WAR

Un conflict de proportii a izbucnit sambata in Orientul Mijlociu intre israelieni, pe de o parte, si sirieni si iranieni, de cealalata parte.

Presa internationala scrie ca israelienii au interceptat in cursul diminetii o drona lansata din Siria care le tranzita fara drept spatiul aerian. In consecinta, au doborat drona si au trimis in Siria un avion de lupta F16, pe care insa fortele inamice l-au doborat. In cadrul unui nou contraatac, Israelul a atacat 12 baze siriene si iraniene de pe teritoriul Siriei.

Conflictul a fost descris pe larg atat de presa din Israel, cat si de cea din Siria.

Mai exact, jurnalistii de la Damasc informeaza ca in dimineata zilei de 10 februarie armata siriana a deschis intr-adevar focul si a lovit "cel putin un avion" israelian. Ar fi facut-o insa doar din cauza ca Israelul comisese deja un "act de agresiune" asupra unei baze militare siriene.

Avionul atacat de sirieni s-a prabusit in cele din urma in Israel, pe Valea Jezreel.

Dupa doar cateva ore, Forta de Aparare a Israelului (IDF) a anuntat pe contul sau de Twitter ca a lansat un atac masiv asupra bazelor militare siriene si iraniene din Siria.

"IDF a vizat sisteme de control iraniene din Siria care au trimis un UAV (vehicul aerian fara pilot) in spatiul aerian israelian. Supus unui serios tir antiaerian din partea fortelor siriene, un avion F16 s-a prabusit in Israel, dar pilotii sunt in siguranta. Iranul este responsabil pentru aceasta incalcare grava a suveranitatii Israelului", a precizat purtatorul de cuvant al armatei israeliene, locotenentul Jonathan Conricus, citat de BBC.

Acesta a mai declarat ca "sirienii si iranienii se joaca cu focul".

"Suntem dispusi sa facem pe oricine ne ataca sa plateasca scump", a mai spus Conricus, adaugand ca nu este totusi in interesul nimanui ca situatia sa escaladeze.

Presa israeliana informa ca premierul Benjamin Netanyahu le ceruse oficialilor israelieni sa nu faca declaratii cu privire la acest incident.

Sustinatorii lui Bashar al-Assad promit riposte dure

Alianta militara care lupta pentru sustinerea presedintelui sirian Bashar al-Assad a anuntat ca va exista un raspuns "dur si serios" de acum inainte fata de "actele teroriste" practicate de Israel.

Sustinatorii lui Assad au emis un comunicat in care apreciaza ca israelienii mint atunci cand spun ca o drona lansata din Siria s-ar fi infiltrat in spatiul lor aerian.

In plus, sirienii sustin ca baza de drone T4, una dintre cele 12 vizate de Israel, era pustie la momentul atacului, in conditiile in care aparatele de zbor executau misiuni de rutina impotriva ISIS la momentul atacului.

Rusia indeamna atat Israelul, cat si Siria sa trateze situatia cu calm

Rusia este ingrijorata de ultimele evenimente din Siria si face apel la calm catre toate taberele implicate pentru a evita o escaladare a situatiei, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe de la Moscova.

"Facem apel catre toate partile implicate sa evite orice actiune care ar putea duce catre o complicare a situatiei. Este necesar sa se respecte suveranitatea si teritoriul Siriei precum si ale celorlalte tari din regiune", apreciaza ministerul.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Planurile Iranului după un aparent atac israelian asupra unei baze aeriene. „O manevră de diversiune”
Planurile Iranului după un aparent atac israelian asupra unei baze aeriene. „O manevră de diversiune”
Iranul nu are planuri să răspundă la un aparent atac israelian asupra unei baze aeriene din centrul Iranului, a declarat luni, 22 aprilie, un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de...
#Israel Siria Iran atac armat, #razboi orientul mijlociu, #Israel atac baza militara Siria Iran , #Israel