ONU respinge pozitia SUA si considera ilegale coloniile din Cisiordania (purtator de cuvant)

Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 20:55
2652 citiri
ONU respinge pozitia SUA si considera ilegale coloniile din Cisiordania (purtator de cuvant)

Schimbarea pozitiei SUA cu privire la coloniile israeliene din Cisiordania ocupata nu are niciun impact asupra statutului acestor asezari, care sunt considerate de Natiunile Unite ca fiind contrare dreptului international, a declarat un purtator de cuvant al Inaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, relateaza AFP.

Administratia lui Donald Trump, prin vocea sefului diplomatiei Mike Pompeo, a dat luni o alta lovitura consensului international privind conflictul israeliano-palestinian, declarand ca de acum considera ca "infiintarea unor colonii de civili israelieni in Cisiordania nu este in sine contrara dreptului international".

Dar "schimbarea pozitiei unui stat nu modifica dreptul international existent si nici interpretarea sa de catre Curtea Internationala de Justitie si Consiliul de Securitate", a subliniat Rupert Colville, un purtator de cuvant al Inaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului.

Inaltul Comisariat "va continua sa urmeze pozitia de lunga durata a Natiunilor Unite potrivit careia coloniile israeliene incalca dreptul international", a adaugat el.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat ca Statele Unite nu vor considera in mod necesar ca legale coloniile israeliene, dar ca se vor baza pe hotararile instantelor israeliene. Majoritatea colonistilor locuiesc in colonii considerate legale de catre justitia israeliana.

Mike Pompeo a anuntat luni ca Statele Unite nu mai considera ca statutul coloniilor israeliene din Cisiordania contravine dreptului international, in conditiile in care ocuparea teritoriilor palestiniene este apreciata drept ilegala de ONU, precum si de o mare parte a comunitatii internationale, noteaza AFP si Reuters.

Citeste mai multe despre Trump il sprijina pe Netanyahu, printr-o decizie istorica: SUA isi schimba pozitia dupa 41 de ani.

Coloniile implantate in teritoriile palestiniene, ocupate de Israel incepand cu 1967, sunt considerate ilegale de ONU, iar pentru o mare parte a comunitatii internationale ele reprezinta un obstacol major in calea pacii.

Citeste si:
Cîțu contra Câciu: ”Nu cred că se aşteptau să intre la guvernare până în 2024”
Cîțu contra Câciu: ”Nu cred că se aşteptau să intre la guvernare până în 2024”
Liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat joi, 2 decembrie, că afirmațiile actualului ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, conform căruia banii împrumutați de guvernele liberale ”s-au dus pe...
Kelemen Hunor: ”Prima forţă din coaliţie este PSD. Eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă”
Kelemen Hunor: ”Prima forţă din coaliţie este PSD. Eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat joi, 2 decembrie, că raportul de forțe în actuala coaliție s-a schimbat, în condițiile în care PNL, UDMR şi minorităţi au împreună numărul de...