Polonia și-a rechemat ambasadorul din Israel, adâncind criza diplomatică dintre cele două țări

Luni, 16 August 2021, ora 21:15
2978 citiri
Polonia și-a rechemat ambasadorul din Israel, adâncind criza diplomatică dintre cele două țări

Polonia şi-a rechemat luni, 16 august, ambasadorul din Israel la două zile după ce autoritățile israeliene au procedat șa fel, în urma unei legi poloneze care limitează revendicările proprietăţilor confiscate după Al Doilea Război Mondial, calificată de Israel ca "antisemită".

Noua lege, promulgată sâmbătă de preşedintele polonez Andrzej Duda, impune o perioadă de prescripţie de 30 de ani în care pot fi cerute bunurile respective, confiscate în general de regimul comunist după război, aminteşte France Presse.

Guvernul precizează că legea ar trebui mai ales să împiedice fraudele.

"Ministerul Afacerilor Externe anunţă că ambasadorul Poloniei în Israel va rămâne în ţară până la noi ordine", se arată într-un comunicat.

Potrivit ministerului, acest gest este un răspuns "la acţiunile recente nejustificate ale statului Israel, inclusiv decizia nefondată de reducere a nivelului relaţiilor diplomatice cu Republica Polonă, precum şi la declaraţiile inacceptabile ale ministrului israelian al afacerilor externe şi ale altor membri ai guvernului".

Ambasadorul Marek Magieowski se află în prezent în Polonia.

Ministerul a indicat de asemenea că "decizia privind nivelul permanent al reprezentanţei diplomatice poloneze în Israel va fi luată în zilele următoare".

Ministrul israelian de externe Yair Lapid l-a rechemat sâmbătă pe însărcinatul cu afaceri al Israelului în Polonia, calificând noua lege "antisemită".

Prim-ministrul israelian Naftali Bennett a calificat la rândul său legea drept "ruşinoasă" şi a declarat că arată "un dispreţ neruşinat pentru memoria Holocaustului".

Lapid a mai spus că Ministerul Afacerilor Externe ar recomanda reprezentantului polonez în Israel, în prezent în vacanţă, "să-şi continue vacanţa în ţara sa".

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a respins duminică acuzaţiile de antisemitism. Potrivit acestuia, decizia Israelului de a-şi rechema însărcinatul cu afaceri la Varşovia este "nefondată şi iresponsabilă".

"Cineva care cunoaşte adevărul despre Holocaust şi suferinţele Poloniei în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial nu poate accepta acest mod de a face politică", a declarat el pe Facebook.

Aproape şase milioane de polonezi, dintre care trei milioane de evrei, au pierit în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial în Polonia, aminteşte AFP.

După acest conflict, autorităţile comuniste au naţionalizat un mare număr de proprietăţi abandonate după moartea sau fuga proprietarilor lor.

La căderea Cortinei de Fier în 1989, Polonia nu a organizat restituirea proprietăţilor confiscate ca majoritatea celorlalte ţări ale blocului comunist, lăsându-i pe cei care le revendică să-şi încerce norocul prin tribunale.

Citeste si:
Cum arată tancurile modernizate trimise de Polonia în Ucraina, care au ajuns deja în regiunea Harkov VIDEO
Cum arată tancurile modernizate trimise de Polonia în Ucraina, care au ajuns deja în regiunea Harkov VIDEO
Forțele armate ale Ucrainei continuă să primească arme grele de la parteneri internaționali pentru a lupta împotriva ocupanților ruși. Trupele Kievului folosesc deja tancuri din Polonia....
Contestația USR privind hidrocentralele mici în ariile protejate, dezbătută de CCR. ”Poiectele astea ceauşiste, din care se îmbogăţesc nişte şmecheri”
Contestația USR privind hidrocentralele mici în ariile protejate, dezbătută de CCR. ”Poiectele astea ceauşiste, din care se îmbogăţesc nişte şmecheri”
Sesizarea USR privind legea care permite construcţia de hidrocentrale mici în ariile protejate, va fi dezbătută miercuri, 18 Mai, de Curtea Constituţională a României. Uniunea Salvaţi...