Procurorul general din Israel cere inculparea lui Benjamin Netanyahu pentru coruptie

Joi, 28 Februarie 2019, ora 18:34
12871 citiri
Procurorul general din Israel cere inculparea lui Benjamin Netanyahu pentru coruptie
Foto: Hepta.ro/Arhiva

Procurorul general din Israel, Avichai Mandelblit, a anuntat joi dupa-amiaza ca decis sa ceara inculparea premierului Benjamin Netanyahu pentru acte de coruptie.

Avichai Mandelblit a decis inculparea premierului Benjamin Netanyahu pentru luare de mita si abuz de incredere in trei dosare.

Este prima data in istoria Israelului cand un premier in functie este acuzat oficial de fapte penale.

Ministerul israelian al Justitiei a confirmat joi seara solicitarea procurorului general. Netanyahu urmeaza sa fie audiat inainte de a fi confirmata formal inculparea. Data audierii nu a fost inca stabilita.

Instanta suprema din Israel a respins tot joi o cerere a partidului Likud, condus de Benjamin Netanyahu, privind amanarea anuntarii inculparii pana dupa scrutinul parlamentar din 9 aprilie.

Avichai Mandelblit a decis inculparea lui Benjamin Netanyahu pentru abuz de incredere, in "Cazul 2000". Dosarul se refera la o presupusa actiune a premierului israelian de a ajunge la o intelegere cu Arnon "Noni" Mozes, patronul cotidianului Yedioth Ahronoth, prin care sa obtina materiale media favorabile in schimbul unor masuri impotriva publicatiei concurente Israel Hayom. Si Mozes probabil va fi inculpat pentru acte de coruptie.

De asemenea, Benjamin Netanyahu este inculpat pentru mita in "Cazul 4000", in care este suspectat ca a luat decizii de reglementare care l-au avantajat pe Shaul Elovitch, principalul actionar al Bezeq, cea mai mare firma de telecomunicatii din Israel, in schimbul unor materiale media favorabile difuzate pe site-ul Walla News. Benjamin Netanyahu a fost pus sub acuzare si in "Cazul 1000", pentru abuz de incredere deoarece ar fi primit cadouri in valoare de aproximativ un milion de shekeli (circa 280.000 de dolari) de la oameni de afaceri, in schimbul promovarii intereselor acestora.

Politia israeliana a recomandat, in februarie 2018, autoritatilor judiciare, dupa mai mult de un an de investigatii, inculparea pentru acte de coruptie a premierului Benjamin Netanyahu.

Decizia privind inculparea lui Benjamin Netanyahu pentru acte de coruptie intervine in campania premergatoare scrutinului legislativ programat in Israel pe 9 aprilie.

Benjamin Netanyahu a catalogat miercuri seara drept "ridicole" acuzatiile de coruptie.

"O acuzatie de luare de mita dispusa in baza a doua articole si jumatate publicate pe Internet constituie un pas absurd care nu are precedent judiciar. Acest castel de carti de joc se va prabusi curand", a reactionat Netanyahu, citat de cotidianul Times of Israel.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Benjamin Netanyahu inculpat coruptie, #Benjamin Netanyahu mita abuz putere inculpat , #Israel