Premierul Israelului se incrunta la SUA: Marul discordiei - Iranul

Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 10:21
4310 citiri
Premierul Israelului se incrunta la SUA: Marul discordiei - Iranul
Foto: Press TV

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a dat duminica un interviu postului american de televiziune CBS, in care s-a plans in legatura cu cooperarea dintre SUA si Iran in lupta impotriva grupului jihadist Statul Islamic.

Pe langa avertismentele legate de colaborarea militara, Netanyahu a subliniat ca Iranului nu ar trebui sa i se permita sa pastreze sau sa isi dezvolte programul de imbogatire a uraniului prin negocierile P5+1, care urmeaza sa se incheie pe 24 noiembrie, scrie Business Insider.

Pentru a-si intari argumentele, Netanyahu a declarat ca liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a "participat la mitinguri si demonstrantii in care s-a strigat 'moarte Americii' si 'moarte Israelului'".

"Acesta nu este un prieten, nici in batalia impotriva ISIL, nici in efortul - marele efort care trebuie facut pentru a-l impiedica sa-si construiasca arme nucleare", a spus Netanyahu. "Sa nu cadem in plasa Iranului. Nu sunt prietenii nostri".

Netanyahu a adaugat ca Israelul este "complet coordonat" cu SUA in lupta impotriva ISIL, pe care a caracterizat-o drept un "conflict global" impotriva jihadismului.

Netanyahu, somat de sute de fosti generali si sefi ai spionajului sa faca pace cu palestinienii

"Orientul Mijlociu e plin de militanti islamisti", a acuzat el. Netanyahu a mers si mai departe prin a spune ca principalele grupari ale extremismului islamist sunt "ISIL si al Qaida pe partea sunnita", si Iranul cu Hezbollahul "pe partea siita".

Liderul israelian a fost intrebat si despre un interviu luat de revista "The Atlantic" luna trecuta de catre un oficial anonim al Casei Albe in care Netanyahu fusese caracterizat drept "un gainat". Netanyahu a evitat sa raspunda direct la intrebare, dar a respins speculatiile ca relatiile SUA cu Israel s-au deteriorat.

"Stiti ceva? Nu am de gand sa raspund unor surse anonime care arunca tot felul de afirmatii critice. Cred ca nu e potrivit. Voi spune doar atat, cred ca relatia dintre Israel si SUA este foarte, foarte puternica", a spus Netanyahu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Netanyahu SUA amenintare Iran, #Israel SUA Iran Netaniahu, #Israel Netanyahu avertisment SUA , #Israel