Proteste in Israel - Marul discordiei: "cancerul" african

Autor: Ana Ilie
Joi, 24 Mai 2012, ora 11:52
4430 citiri
Proteste in Israel - Marul discordiei: "cancerul" african

Aproximativ 1.000 de protestatari s-au strans, miercuri, in cartierul Hatikva din Tel Avi, cerand deportarea imigrantilor africani din Israel.

Demonstrantii au atacat trecatorii de origine africana, in vreme ce altii au aprins cosurile de gunoi si au spart geamurile masinilor, potrivit Haaretz.

Un alt grup de demonstranti a oprit un taxi si a cautat imigranti printre pasageri, batand in geamuri. Manifestantii strigau: "Oamenii vor ca sudanezii sa fie deportati" si "Infiltratorilor, plecati din casa noastra".

Un parlamentar Likud, Miri Regev, care a participat la protest, a spus ca "sudanezii sunt un cancer in corpul nostru".

La inceputul acestei luni, ministrul de Interne, Eli Yishai, a cerut retinerea si deportarea tuturor azilantilor. Cu toate acestea, protestatarii si-au exprimat nemultumirea fata de felul in care Guvernul lui Benjamin Netanyahu trateaza problema azilantilor.

In urma protestului, sute de persoane s-au strans pe strada principala din cartierul Hatikvah, unde au fost sparte geamurile unui magazin care deserveste comunitatea de muncitori imigranti. Politia a arestat 17 persoane in timpul protestelor, unii dintre acestia fiind retinuti pentru ca au batut imigranti sudanezi.

Tot miercuri, procurorul general Yehuda Weinstein a anuntat ca sustine deportarea in masa a imigrantilor sud-sudanezi, daca se dovedeste, in urma unei anchete, ca acestia nu au dreptul legal la azil. Weinstein intentioneaza sa argumenteze, saptamana viitoare, in fata Trbunalului Districtual din Ierusalim, ca nu exista niciun obstacol legal in fata expulzarilor, de vreme ce verificarile individuale vor stabili ca niciunuia dintre azilanti nu ii este amenintata viata in Sudanul de Sud.

Demonstratiile tot mai violente din Israel survin in contextul rapoartelor tot mai numeroase privind activitatea infractionala in randul comunitatii de refugiati si imigranti. La mijlocul lunii mai, patru imigranti din Eritreea au fost arestati la Tel Aviv, fiind suspecti de violarea unei tinere de 19 ani.

Ministerul israelian de Externe a anuntat ca legea internationala nu pune bariere deportarii tuturor celor 700 de sud-sudanezi care traiesc in Israel (3.000 potrivit unor cifre neoficiale), insa statul ar trebui sa examineze situatia fiecaruia, pentru a se asigura ca viata lor nu este in pericol daca sunt trimisi inapoi.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...