Razboi in Gaza: Armistitiu spulberat de rachete

Autor: Ana Ilie
Vineri, 08 August 2014, ora 08:24
2367 citiri
Razboi in Gaza: Armistitiu spulberat de rachete

Doua rachete lansate de militanti din Fasia Gaza au lovit Israelul vineri dimineata, spulberand armistitiul ce a rezistat mai bine de doua zile, a anuntat armata israeliana.

"In urma cu cateva momente, doua rachete trase dinspre Gaza au lovit sudul Israelului. Teroristii au incalcat armisititul", a anuntat armata israeliana pe Twitter, potrivit CNN.

Nu este limpede cum va raspunde Israelul, desi, anterior, a spus ca se retrage din Gaza pe perioada armistitiului, insa nu va ezita sa raspunda oricarei rachete, de pe "pozitiile defensive" din jurul Fasiei.

Cele doua rachete au cazut langa Eshkol, in sudul Israelului, insa nu au facut nici victime nici pagube. Nu se stie deocamdata care dintre factiunile militante din Gaza le-a lansat.

Hamas, care controleaza Gaza, sustine ca nu au fost lansate de militantii sai.

Trei zile de pace in Gaza: Israelul da semne ca s-ar retrage total

Armistitiul din Gaza se incheie vineri, la ora locala 08.00, si eforturile internationale se axeaza pe negocieri pentru prelungirea acestuia. Un oficial Hamas a insistat ca gruparea este pregatita sa reia lupta, daca nu va obtine concesiile cerute la aceste negocieri - cea mai importanta fiind ridicarea blocadei impuse Fasiei. Israelul insista ca Hamas trebuie sa se dezarmeze, in schimbul ridicarii blocadei.

Joi, Ministerul palestinian al Sanatatii a emis un nou bilant al celor aproape patru saptamani de lupte in Gaza: 1.888 de morti, din care 446 copii, si 9.804 persoane ranite. ONU estimeaza ca cel putin 70% dintre morti erau civili. Alti 65.000 de palestinieni si-au pierdut locuintele.

Oficialii israelieni spun ca 64 de soldati si trei civili au murit de partea Israelului.

Premierul Israelului, despre mortii din Gaza: A fost justificat

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat ca mortile din Fasia Gaza, provocate de bombardamentele israeliene, sunt "justificate" si ca Israelul este pregatit sa isi extinda armistitiul din Fasie si dupa incheierea actualei intelegeri.

In memoria copiilor ucisi in Gaza: 373 de nume, publicate pe o pagina neagra

Marti a intrat in vigoare un armistitiu de 72 de ore, in cadrul caruia fortele israeliene s-au retras complet din Fasia Gaza.

Citeste si:
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României
Istoricii și cercetătorii români acuză serviciul de informații al Ministerului Afacerilor Interne că le-a „tăiat” accesul la studiul documentelor sensibile din trecutul recent al țării...
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Cristian Dănileț a fost dat afară pentru a doua oară din magistratură. Politicienilor nu le place de el, pentru că explică prea mult, desface firul în patru când explică...