Razboi in Gaza: De ce sunt bombardati civilii?

Autor: Ana Ilie
Duminica, 10 August 2014, ora 09:53
7438 citiri
Razboi in Gaza: De ce sunt bombardati civilii?

Strategia Israelului fata de distrugerea gruparii Hamas, in Fasia Gaza, este de a produce maximum de pagube din aer. Chiar daca acceptam ca Israelul are un motiv legitim pentru a inchide tunelele folosite pentru a infiltra comandouri palestiniene pe teritoriul sau, nu se explica de ce este necesar sa bombardeze scoli, centrale electrice, spitale, moschei si zone rezidentiale.

Explicatia oficiala este ca rachetele palestiniene sunt ascunse in zonele civile. Poate ca este adevarat. Dar liderii israelieni par a crede ca prin distrugerea Gazei si oamenilor sai cu bombe, moralul palestinienilor va fi distrus - la un moment dat, se vor satura si vor renunta, ba poate chiar se vor intoarce impotriva Hamas, scrie Ian Buruma, profesor de democratie, drepturile omului si jurnalism la Bard College, pentru Project Syndicate.

Metoda de lupta numita "bombardament strategic" sau "bombardament de teroare", care are ca scop distrugerea vointei unui popor prin distrugerea "centrelor vitale", a fost dezvoltata in anii '20.

Britanicii au folosit mai intai aceasta tactica la mijlocul anilor '20 in Mesopotamia, unde au incercat sa distruga vointa rebelilor anti-colonisti irakieni si kurzi. Sate intregi au fost rase de pe fata pamantului de bombardamente aeriene, arata expertul.

Punctul culminant al metodei a fost in august 1945, cand SUA au folosit bombe atomice pentru a distruge Hiroshima si Nagasaki. Si exemplele pot continua si cu alte momente sangeroase ale istoriei omenirii.

Trei zile de pace in Gaza: Israelul da semne ca s-ar retrage total

Bombardamentele strategice sunt punerea in aplicare a "razboiului total", in care toti civilii sunt considerati combatanti si, prin urmare, tinte legitime.

Problema cu bombardamentele strategice, scrie Buruma, este ca nu au functionat niciodata. In loc sa zdrobeasca moralul populatiei, l-a intarit. In fata unei amenintari mortale comune, civilii s-au strans in jurul singurilor lider dispusi sa faca orice pentru a-i proteja, chiar daca acei lideri nu sunt in general agreati.

Japonezii s-au predat abia de teama unei invazii a Uniunii Sovietice. La fel, si palestinienii, condusi sau nu de Hamas, nu vor inceta sa se lupte cu Israelul, in special in Gaza, unde distrugerile masive nu le-au mai lasat mare lucru de pierdut.

In memoria copiilor ucisi in Gaza: 373 de nume, publicate pe o pagina neagra

De ce persista atunci aceasta strategie cruda si ineficienta? Expertul are cateva explicatii. Prima, setea de sange, dorinta de a produce durere unui dusman. Dar aceasta nu poate fi singura cauza. O explicatie mai plauzibila este ca bombardamentele strategice au de-a face cu moralul, dar nu al dusmanului. Este moralul pe frontul de acasa care trebuie sporit, cand toate celelalte metode esueaza.

Celalalt avantaj al campaniilor de bombardare este ca atacarea dusmanului nu necesita pierderi importante in randul trupelor. Suprematia in aer inseamna ca uciderea in masa poate fi efectuata cu niciun cost, scrie sursa citata.

O alta explicatie ar fi ca revoltele pot fi oprite daca ucizi suficienti oameni, de la inaltime. Politica americana de utilizare a donelor in Afganistan, Pakistan si Yemen deriva din acest principiu.

Ian Buruma incheie spunand ca toate acestea sunt, din nefericire, victorii pirice, intrucat fiecare ucidere a unui civil da nastere la noi rebeli ce se vor ridica in timp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Gaza morti civili Israel, #Gaza bombardamente Israel , #Israel