Razboiul Israel-Hamas, in cateva detalii esentiale

Luni, 28 Iulie 2014, ora 11:49
4170 citiri
Razboiul Israel-Hamas, in cateva detalii esentiale
Foto: USA Today

Asediul la care Gaza este supusa in prezent de Israel atrage din nou atentia lumii intregi asupra unei regiuni care in ultimii zece ani a fost macinata de razboaie sangeroase.

Toate conflictele dintre cele doua parti au avut ca rezultat moartea unor civili nevinovati, scrie USA Today. De aceasta data, avansul tehnologiei si transformarea situatiei politice din Orientul Mijlociu par a fi in favoarea Israelului si dau conflictului anumite particularitati.

Din 2012, organizatia terorista Hamas a reusit sa se aprovizioneze cu rachete care au o raza de actiune din ce in ce mai mare. Se pare ca e vorba chiar de un tip de racheta produsa in Siria, ce poate atinge tinte aflate la o distanta de aproximativ 160 km. Informatia este oferita de Peter Lerner, purtatorul de cuvant al armatei israeliene.

Un conflict complex

Specialistul Yousef Munayyer, de la organizatia Palestine Center, cu sediul la Washington (SUA), spune ca Hamas ar fi modificat rachetele pentru ca ele sa aiba o raza mai mare de actiune. Astfel, marile orase israeliene sunt amenintate de atacurile lansate din Gaza, printre ele aflandu-se Tel Aviv si Ierusalim.

Marti, o racheta a distrus o casa aflata la circa 1,6 km de Aeroportul International Ben Gurion, ceea ce a dus la anularea tuturor zborurilor din SUA si a unora din Europa. Asa ceva nu s-a mai intamplat acolo din 1991, de la razboiul din Golful Persic.

Munayyer mai spune ca Hamas are acum in dotare si armament antitanc, ceea ce reprezinta o amenintare crescuta pentru armata Israelului.

Aceasta tara detine un scut antiracheta care a interceptat 90% din rachetele lansate catre civili din Palestina.

Tot mai multe puncte slabe ale Hamas

Hamas a construit o retea de tuneluri prin care sa se strecoare in Israel si unde sa ascunda armamentul folosit in conflicte.

Complexitatea tunelurilor a devenit tot mai mare in timp, ele fiind adevarate opere ale ingineriei. Organizatia palestiniana este insa mai slaba din punct de vedere politic fata de trecut. Fratia Musulmana din Egipt si regimul sirian Assad nu o mai sustin la fel, caci in cele doua state exista, de asemenea, probleme mari.

In plus, autoritatile din Egipt controleaza granita de sud a Gazei si au decis sa inchida tunelurile din Peninsula Sinai. Egiptenii vor sa previna trecerea de munitie in aceasta tara, dupa ce mai multe atacuri teroriste au avut ca tinta soldati si civili din tara lor.

Banuiala este ca ele au fost puse la cale de cetateni din Gaza. Egiptul a blocat, de asemenea, circulatia banilor din Qatar in Gaza, ingreunand mult misiunea celor din organizatia Hamas.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#razboi israel hamas gaza, #Hamas organizatie terorista, #tuneluri Hamas Israel , #Israel