Ziare.com

Razboiul pentru Ierusalim

de Petrisor Peiu, analist
Sambata, 09 Decembrie 2017, ora 16:42

   

Razboiul pentru Ierusalim
Petrisor Peiu
Au trecut cincizeci de ani de la re-unificarea Ierusalimului si lumea este zguduita din nou de un eveniment legat de Orasul Sfant: decizia presedintelui Donald Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a statului evreu si de a incepe procedurile de relocare a ambasadei americane de la Tel Aviv.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Donald Trump a reusit, inca o data, sa provoace reactii negative din partea unor state pe care parea ca nimic nu le poate uni: Turcia, lumea araba si Uniunea Europeana (pe langa Comisia Europeana, Franta si Germania).

Cu ipocrizie si pe un ton certaret sau condescendent, sultanul Erodgan, diversi seici si ayatolahi, precum si plictisitoarea Federica Mogherini au sarit sa deplanga soarta bietilor arabi palestinieni, lipsiti de o capitala pe care n-au avut-o niciodata.

Nu putem sa nu observam, din capul locului, ca liderii "intristati" de decizia lui Trump nu prea mai traiesc in lumea reala: Ierusalimul este capitala "de facto" a Israelului inca de acum 50 de ani! Israelienii nu au nicio intentie sa se retraga din Ierusalimul de Est, au o putere militara covarsitoare in regiune si nimeni nu ii poate sili sa cedeze parti dintr-un oras care le-a fost capitala si simbol de peste 3000 de ani.

Pe de alta parte, statul palestinian este o fictiune, el nu exista, de fapt, nu are un teritoriu unitar, nu are un guvern si un parlament: Cisiordania si Gaza sunt doua entitati total separate si fara nicio coeziune.

Si atunci, ce doresc liderii globali Erdogan si Mogherini? Ce-i mana pe ei in lupta? Si-au adus brusc aminte ca vor un statut separat si internationalizat pentru Ierusalim sau ca isi doresc acolo capitala unui stat inexistent?

Cum de or crede ca evreii vor pleca din Ierusalimul de Est dupa cincizeci de ani, desi tot liderii globali respectivi au acceptat un Kosovo independent, dupa cateva zeci de ani de majoritate albaneza in teritoriul vechilor patriarhi sarbi?

O fi sindromul Transnistria, adica speranta vreunui format de tipul "5+2", in care sa rada rusii de ei ca vor sa ajunga "la o solutie negociata" sa plece trupele rusesti din republica separatista?

Ei bine, orice om cu scaun la cap isi da seama ca Israelul va ceda Ierusalimul de Est cam tot atunci cand vor pleca trupele rusesti din Transnistria sau din Crimeea...

Ceea ce vedem acum la Washington este o optiune care a inceput, de fapt, cu mult inainte, sa fie infaptuita. In anul 1995, Congresul Statelor Unite a adoptat Jerusalem Embassy Act, prin care se prevede faptul ca "Ierusalimul trebuie recunoscut drept capitala a statului Israel". In anul 2002, Congresul a aprobat, ca parte integranta a Foreign Relations Authorization Act, inscrierea cetatenilor americani nascuti in Ierusalim ca fiind nascuti in Israel, ceea ce presedintii GW Bush si Obama nu au acceptat, iar in 2013 aceasta lege a fost invalidata la Curtea Suprema.

Pe 29 noiembrie 1947, rezolutia 181 a Natiunilor Unite a fost votata de 33 de tari (SUA si URSS se aflau printre ele), 13 au votat impotriva iar 10 (incluzand Marea Britanie, puterea coloniala) s-au abtinut: Ierusalimul si intreg teritoriul Palestinei erau divizate, iar razboiul pentru Ierusalim avea sa inceapa chiar atunci.

Pe 14 mai 1948, atunci cand Cunningham, ultimul Inalt Comisar, parasea orasul, evreii stapaneau partea de vest a orasului, iar Iordania partea de est si Orasul Vechi. Armistitiul, semnat in aprilie 1949, prevedea ca Israelul sa stapaneasca vestul orasului si o mica insula din teritoriul de pe Muntele Scopus, iar iordanianul Abdulah "cel Grabit" primea Orasul Vechi, estul orasului si malul de vest; o fasie de sarma ghimpata si un camp de mine separau cele doua parti ale orasului. Cu toate acestea, la 11 decembrie, in acelasi an, Israelul lui Ben Gurion isi declara capitala la Ierusalim.

In iunie 1967 a avut loc un scurt, dar sangeros razboi arabo-israelian, timp de numai sase zile; in zorii zilei de 7 iunie, atunci cand Consiliul de Securitate ONU se pregatea sa ordone incetarea focului, Moshe Dayan si Ytzhak Rabin conduceau ultimul asalt asupra Ierusalimului, incheiat in sase ore, astfel incat la ora 14:30, Moshe Dayan isi introducea propriul biletel intr-o crapatura a Zidului Plangerii, pentru a decreta imediat apoi: "Am unit din nou acest oras, capitala Israelului si nu-l vom mai diviza niciodata!".

In zilele urmatoare, cel numit de arabi Abu-Musa (fiul lui Moise), a luat decizia (respectata pana astazi), ca, desi Israelul stapanea din nou Muntele Templului, evreilor li se va interzice sa se roage pe Har ha-Bayit. Legiferarea specifica a Ierusalimului drept capitala statului Israel are loc in anul 1980.

Ierusalimul, simbol al suferintei evreiestiIn ziua a 9-a a lunii evreiesti Ab (in august, dupa calendarul crestin) a anului 586 inainte de Hristos, Nabucodonosor a intrat in Ierusalimul pe care-l asediase mai bine de o luna; evreii spuneau ca "cei care au fost ucisi atunci au fost mai norocosi decat cei care au supravietuit".

Peste o luna, Nabucodonosor a poruncit generalului sau Nebuzaradan sa distruga orasul si acesta "a ars Casa Domnului, casa Imparatului si toate casele Ierusalimului" si a distrus zidurile cetatii. Primul templu a fost distrus complet, iar preotii au fost ucisi in fata lui Nabucodonosor. Chivotul Legii a disparut pentru totdeauna, iar 20.000 iudei au fost deportati in Babilon.

Peste exact 656 de ani, in ziua a 8-a a lunii evreiesti Ab a anului iulian 70 (in august, dupa calendarul crestin), Titus, fiul imparatului roman Vespasian, dupa un asediu sangeros de patru luni, a intrat in Ierusalimul distrus, impreuna cu 60.000 de legionari romani; in noaptea care a urmat, romanii au incendiat al doilea Templu, impreuna cu 6.000 de femei si copii care se refugiasera acolo. Dupa o luna de la incheierea asediului, Titus a dispus eradicarea completa a orasului; peste 1.000.000 de oameni au murit in acel an, dupa istoricul Iosif Flavius, iar cel de-al doilea Templu a fost daramat, piatra cu piatra, ramanand demolat pentru totdeauna.

Evreii au fost alungati din Ierusalim si aveau sa nu mai administreze orasul pentru aproape 2000 de ani. Ba chiar, dupa ultima mare rascoala din anii 132-135 d.Hr., Ierusalimul a fost rebotezat ca urbe romana, devenind Aelia Capitolina, dupa numele imparatului Hadrian (Aelius Hadrianus).

Ierusalimul musulman - un bazar mizer si anonimDupa ce, timp de 200 de ani, Orasul Sfant a fost capitala unui stat crestin cruciat, incepand cu 1187, a intrat intr-o perioada lunga, de 750 de ani de stapanire musulmana (araba si apoi, de la 1517, otomana).

La finalul acestei perioade, falnicul Ierusalim era o umila resedinta a sandjak-ului otoman Kuds. Abia in 1892, otomanii au binevoit a construi prima sosea care lega Jaffa de capitala provinciei.

La mijlocul secolului al XIX-lea, populatia orasului abia atingea 16.000 locuitori (dintre care peste 7.000 erau evrei); in 1867, populatia depasea cu putin 15.000 locuitori (o treime evrei).

Abia in 1917, turcii cedeaza grecului Mavromatis (o escrocherie demna de bizantinismele perioadei) concesiunea dreptului de a construi sisteme de alimentare cu apa, electricitate si chiar un tramvai; evident, grecul Mavromites nu a mai apucat sa faca nimic, britanicii anulandu-i concesiunea.

In 1917, Ierusalimul este cucerit de britanici de la turci (era deja perioada Primului Razboi Mondial) si ramane guvernat de britanici pana in 1947; in acest timp, populatia ajunge la 165.000 locuitori (doua treimi erau evrei), dar dezvoltarea orasului tot intarzia sa apara.

In fine, ultimii doi regi musulmani ai Ierusalimului sunt monarhii iordanieni Abdulah si fiul acestuia; in perioada iordaniana a Ierusalimului de Est, jumatate din crestinii din oras au fost alungati, 58 de sinagogi au fost demolate sau transformate in functiuni seculare, iar mormintele de pe Muntele Maslinilor au fost profanate. In vreme ce vestul orasului se occidentaliza si prospera, estul devenea un imens bazar, murdar si incremenit in Evul Mediu.

Ierusalimul, capitala a IsraeluluiIn anul re-unificarii, Ierusalimul numara 195.000 evrei (in vest) si 55.000 arabi musulmani (in est); dupa 20 de ani de divizare si confruntare, populatia crestina se redusese la jumatate (doar 12.000 in 1967). Astazi, Ierusalimul este cel mai mare oras din Israel, numarand (in 2016) 521.000 evrei (aproape doua treimi din populatie) si 329.000 arabi musulmani (38% din populatie); inca 1,5% din populatie sunt arabi crestini si 1,1% sunt crestini ne-arabi sau de alta religie. In total, peste 850.000 locuitori, cu o zona metropolitana de peste 1,1 milioane locuitori.

Ierusalimul contemporan arata ca o capitala moderna, occidentala, beneficiind de prezenta tuturor institutiilor importante israeliene, cu exceptia Ministerului Apararii, aflat inca la HaKirya, in Tel Aviv.

Abia in anii '80, Ierusalimul a inceput sa aiba o economie care sa nu fie redusa doar la turism. Orasul a devenit astazi capitala "high tech" a Israelului, cu peste 12.000 angajati in IT in 2006 (mai mult decat in Bucurestiul de azi). Parcul industrial Har Hotzvim din nord si Jerusalem Technology Park in sud gazduiesc centre uriase de cercetare-dezvoltare pentru companii globale, precum Intel, Cisco, Teva Pharmaceutical Industries, IBM, Mobileye, Johnson & Johnson, Medtronic, etc.

In aprilie 2015, Time Magazine a clasificat Ierusalim ca fiind printre primele cinci "emerging tech hubs in the world".

Populatia lucreaza cu predilectie in educatie (17,9%), sanatate (12,6%), servicii comunitare si sociale (6,4%), hoteluri si restaurante (6,1%) si administratie publica (8,2%).

Zeci de zgarie-nori au aparut in oras, avand pana la 33 de etaje inaltime; o linie de cale ferata de mare viteza intre Tel Aviv si capitala este aproape gata, iar in 2011 s-a inaugurat o linie nord-sud de metrou usor, cu 23 de statii si cu o capacitate de 200.000 calatori/zi.

Orasul Sfant este si gazda unor prestigioase universitati, precum Hebrew University (printre primele 100 universitati ale lumii) sau Jerusalem College of Technology (printre primele 150 universitati tehnice din lume).

Sunt arabii defavorizati?Desi criticii guvernarii israeliene a orasului reclama abuzurile statului evreu, ponderea evreilor in totalul populatiei orasului a scazut de la 74% la re-unificare la doar 61% in 2016.

Cat priveste agresarea identitatii culturale, Banca Mondiala a recunoscut ca in vestul Ierusalimului sunt de patru ori mai multe autorizatii de constructie abuziv emise decat in est. 76% din gospodariile arabe au cel putin un membru cu serviciu, spre deosebire de 66,8% din gospodariile evreiesti. Somajul pe teritoriul Ierusalimului este cu cel putin 10% mai mic decat media nationala, iar Universitatea Al-Quds a fost intemeiata in 1984 de "prigonitorii" evrei pentru a oferi studii universitare de elita in limba araba.

Desi inegalitatea de sanse si chiar de prosperitate intre arabi si evrei in Ierusalim este probata statistic (sunt mult mai multi arabi saraci si fara scoala), totusi, arabii din Ierusalim sunt cei mai longevivi arabi palestinieni, cei mai sanatosi si cei mai educati.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 22703 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Domnule Peiu, au carat evreii spre Israel pamant arabil in buzunare

au dus pui de salcam si plantandu-i au oprit desertul, au facut Pamant Binecuvantat dintr-o vale a Plangerii fara existenta statala, unde se mishuna pe camile.
Acestei vrajmasii de frati semitici (palestinieni si evrei), eu tot chitesc aceea ca nu are alta deschidere spre impacare si pace decat un Stat Federal dupa chipul si alcatuirea Belgiei compuse din Flamanzi, Germanofoni si Francofoni Walloni.
Pe Ruinele Templului si afla moscheea Al-Aqsa, iar impartirea Ierusalimului nu se poate transa si orizontal ca racitura, iar deplasarea ei pe rulouri ca bisericile lui Ceausescu nu e de negociat.
A vrut el Abraham copil ee la servitoarea Agar, desi Domnul Savaot ii promisese descendent de la sotia sa Sarah asa in varsta de 80 de ani cum era.
Rivalitatea Cain si Abel a urmat dupa nasterea fiului Sarei.
Mult mai tarziu, Mohamed nu doar ca n-a rezolvat aceasta vrajmasie dintre fratii semitici, dar a mai fost pus un strat dupa moartea sa, prin descendentii sai suniti si siiti.
Mircea Eliade are in Istiria Religiilor o privire asupra lui Mahomed cumva nostima, la limita tratamentului de pishicher, de Nastratin Hogea, mai ales in privinta screrii Coranului ca reconsiderare cu semn schimbat, din temelii, a Vechiului Testament. Suratele ii par eminentului Istoric al Religiilor un fel de "A mia doua noapte", pe modelul basmelor persane.
Ma intereseaza indeaproape de ani multi intelepciunea talmudica a Poporului lui Israel si sunt de tot atata vreme nedumerit ca Ismelitii nu convrg acestei fabuloase mostenkri spirituale.
Sigur ca nu intram aici in labirintul fara de ecou al caderii in obtuzitati, ma marginesc sa spun doar ca nu inteleg nici ca evreii inca mai asteapta pe Mesia care, conform teologiei crestine a deja fost incarnat in ISUS.
Daca Vechiul Testament este un imn la Legea Talionului ("Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte"), singur ISUS introduce intoarcerea obrazului celalalt, reductia la Zece Porunci si Predica de pe Munte, care sunt adanc inscrise in societatile cele mai dezvoltate astazi.
Bunoara prioritatea pietonului, biciclistului, si a camionului la urma, introduce in codul rutier Formula Sacra a Cristosului conform careia "Cand l-ati ajutat pe cel mai mic dintre ai mei, pe mine m-ati ajutat", si al Sau "Cei din urma vor fi cei dintai".
Sper ca Trump sa nu dea cu piciorul in furnicar, sa nu deschida Cutia Pandorei cu veleitarismul sau.
Adica mi se pare inadmisibil ca dupa ce au facut republicanii prapad cu democratii trase cu tunul prin "Primaveri arabe", dupa ce a impins la exod milioane de urgisiti, duoa ce si-a inchis frontierele, hai sa mai ounem de-un parjol ce risca sa fie ultimul pana la urmatorul cu arcul si sageata.
Multumesc de atentie,
O zi generoasa, va urez, Domnule Peiu.
T. B.

 

Ierusalimul

a fost capitala Israelului, este, și așa trebuie să rămană. Așa e drept.

 

Cu siguranță arabii trăiesc mai bine in Israel

Cand Trump a făcu afirmația privind Jerusalem drept capitală a Israelului, chiar m-am intrebat cat va dura pană dl Peiu va scrie un articol de susținere, inspicat cu ironii la adresa liderilor regionali și europeni. Era atat de previzibil acest articol, exact ca și argumentele aduse: Kosovo, Transnistria și Crimeea.
"Statul" și poporul palestinian nu există, de facto. Cam tot așa era situația națiunii romane inainte de 1848: fără teritoriu unitar, fără guvern și fără sfat național, deși locuitori milenari ai meleagurilor carpatice, de facto romanii nu existau.
Doar conjuncturile internaționale și rearanjarea influențelor puterilor globale au contribuit și in secolul XIX și in secolul XX la formarea unor state, care nu existasera niciodată in forma respectivă. In lume interesele unora se afirmă in dauna altora, la fel de vechi, dar pare că nu asta le conferă legitimitate, ci susținerea de care se bucură fiecare parte. Unii iși trăiesc visul, ceilalți frustrările.
E interesantă insă flexibilitatea multora in a-și alege argumentele in funcție de sensibilitățile personale.

 

Chiar ca n-am inteles ce vrei sa spui referitor la articol.

E bun sau nu?
Tonul malitios tinde spre a doua posibilitate.
De ce, ramane sa explici candva.

Referitor la articol n-am vrut să spun nimic!

Și dl Peiu e malițios. Inseamnă că articolul nu e bun?! Sau dacă totuși este, nu mai sunt necesare candva explicații?! Altele, de exemplu, decat că unul e sultan, alții șeici sau ayatolahi și o alta plictisitoare.
Eu consider că articolul e bun: e documentat, relevă clar poziția autorului și e scris, cum spuneam, la momentul oportun.
Dar o oarecare inconsecvență argumentativă ii pot reproșa dlui Peiu, anume jonglarea intre rezoluțiile timpului și situațiile "de facto". Deși rezoluția ONU și chiar armistițiul incheiat in aprilie 1949 reglementau clar statutul Ierusalimului, in articol greutate capătă declarația lui Ben Gurion și rezultatul războiului de șase zile. Iar argumentul autorului este Kosovo, chiar Transnistria și Crimeea.
Că statul palestinian nu există faptic, e adevărat. Dar e oare inexistența acestuia un motiv pentru ca palestinienii să fie considerați inferiori, cu mai puține drepturi?! Dacă da, atunci și romanii pot fi tratați la fel, iar Jirinovski chiar o fi avand dreptate. Reduc la absurd, bineințeles, dar urmez intocmai logică autorului.

Ca sa-mi fie bine intelese alegatiile cu privire la Coran de mai sus

imi pare necesar sa adaug celor scrise o comparatie pe care o fac intre Coran si doua Cpitole din Biblia Ortodoxa cu evident caracter de basm si snoava :
"Uciderea Balaurului" si "Nevasta necredincioasa".
Spuneam ca reeconcilierea dintre fratii Semitici e inerenta pacii.
Dar, iata ca Orotodocsi si Catolici nu reusesc nici sa-si puna in comun ordinea Semnului Crucii la inchinare.
Hai si cu protestantii si iata o Europa de o vecie zguduita de plans pana la Laicizarea Statului.
Ma opresc (e drept, cu greu), aici.
T. B.

 

Rau cu Bisericile atotputernice, antagoniste, ,...

...disputandu-si intaietatea, rau cu pierderea actuala a oricarei credinte.
Care-o fi solutia?

Statul Israel

Nu a avut o continuitate politică de alungul celor 3000 de ani de la creearea judaismului,fiind mai tot timpul ținutul cotropit,populația judaică răspindită in sclavie cam peste tot in Orientul Apropiat.Decind cu neojudaismul lui Simon Herzel cu mișcarea sionistă,intoarcerea la rădăcini,s-au trezit judaicii politic,acumulind intre timp mari resurse financiare pe care le-au pus la bătaie pentru visul lor sionist,influențind "politic" marile state ale lumii propagind ideea cu Jerusalimul fiind capitala lor.Deci le-au trebuit aproape 2 mii de ani să vină "acasă".In rest Jerusalimul fiind sub diferite ocupații statale care practicau religii diferite.Este un miracol că 3 religii il consideră ca un simbol Omphalus,
"buricul pămintului",Stupor Mundi.Ce li se impută cred eu a fost indiferența față de mesajul sacrificiului suprem al lui Isus Christus in fața stăpinirii romane a Jerusalimului,el fiind considerat unul din mulții "rebeli" care luptau impotriva cotropitorilor,figuri care aparau in mod regulat in societatea judaică antică ca Messias cel din Tenah sau cum turcii le spuneau romanilor duși in robie și care se prăpădeau pe drum "KISMET"="Asta le-a fost soarta".Iar Mohammed s-a folosit și el de Jerusalim pentru urcarea la cer,musulmanii creind și ei locașuri de pelerinaj pentru credincioșii lor.E păcat că Jerusalimul a devenit capitală prin forța armelor dar Istoria se scrie numai de invingători in ciuda religiei judaice tolerante care nu permite jertfa de singe.

 

Daca Tramp isi muta ambasada la Ierusalim, practic

recunoaste Ierusalimul ca si capitala a Israelului.
Dar va da o imensa bila alba data evreilor pentru ocuparea si anexarea ilegala a Ierusalimului de est si de ce un a west bank, a inaltimilor Golan dar si a tuturor restului rapturilor teritoriale petrecute in lume pe care le-a tot blamat, precum e Crimeea sau cum va fi maine, de se va muta ambasada us la Ierusalim a regiunilor rebele din sud-estul Ukrainei.
Practic de acum, cine are muschi si poate ocupa un teritoriu, il poate face ca are binecuvantare us !
Este un gest mai mult decat necugetat, care va naste o imensa conflagratie. O conflagratie practic intre lumea musulmana si cea crestina, stiut fiind ca ai musulmani apreciaza ca prezenta armatelor crestine in zona orientului mijlociu si distrugerea practic a statelor arabe din zona este o cruciada moderna.
Sper din tot sufletul ca republicanii si democratii americani sa faca ce-i de facut pentru a nu arunca lumea in haos !
PS Draga T.B. ce frumos scrii despre stingerea vrajmasiei dintre fratii semitici... S.Peres avea o parere despre acest lucru. El spunea ca vrajasia asta se va putea stinge cand evreii vor avea puterea de a recunoaste jaful pamanturilor palestinienilor facut de statul evreu si gasirea unei solutii de indreptare a acestui jaf. Dar tot el spunea ca nu crede ca ai lui evrei vor avea puterea de a recunoate acest jaf ! Acest lucru e cheia impacarii intre pratii semitici draga T.B. !

 

oare de ce altii se opun

Domnul Puiu s-a intrebat de ce LB Jhonson, De Gaulle, H Wilson si toti liderii vestici (sau estici) din 1967 pana la Mr. Trump nu au recunoscut ocupatia Ierusalimului dupa razboiul din 1967?

 

Premierul Israelului acuza Europa de ipocrizie !

S-au rasfatzat si obraznicit asa de mult zsionistii
lui Netanyahu ca amenintza voalat uneori chiar si
Uniunea Europeana ...

Imi aduc bine aminte cum un postac de-al nostru evreu de pe Ziare.com, (Protestatarul,- probabil un agent camuflat a lui Mossad) ne-a scris ca Israelu' are atitea Bombe Atomice cu care poate sa distruga acum Europa de 10 ori !!!
De atunci Europa cred ca a ramas bine speriata ...
- Au uitat zsionistii lui Netanyahu ca Europa la ONU au votat in sensul lor pentru a infiintza statu' Israel in 1948, ca au obtinut acel stat datorita Europei, au uitat ca Frantza le-a vindut si tehnologia pentru a face Arma Atomica. Cum vedeti acesti zsionisti nu-s cu mult mai buni decat fratii lor semitzi in Abraham arabi, n-au deloc buna memorie, dar au din pacate multa Obraznicie si multa Ingratitudine.

Am făcut un comentariu la dispută,

Dar nu in ideea că trebuie să plece unii spre a putea să se așeze alții.
Am gandit că Ierusalimul este un oraș UNIVERSAL ca religie și ca atare,să nu fie capitală,cu toate cele ce decurg de aici:centru politic,reședințe ambasade ale unui stat anume-pot fi ambasade ale statelor,in ORAȘUL SFÂNT...Această chestiune astfel hotărată de Trump, pare că i-ar da apă la moară lui Erdogan,ceea ce nu e cazul.
In cazul Koșovo,de asemenea a fost SIGUR o grabă ce va trebui corectată.Dacă musulmanii candva,ocupau(?) Parisul ori Moscova,Londra...ce se decidea după anul 2000?O părere cu gandul și la ce năzuiesc unii astăzi, privind Romania!

 

Nu este o intamplare...!...Deloc!

Este vorba despre Sfarsitul Vremurilor ... ceva profetit cu mult timp inaine! https://sites.google.com/site/sfrvmr/home

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor