Scandal in Israel: McDonald's refuza sa deschida un restaurant in Cisiordania

Autor: Ana Ilie
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 10:52
3135 citiri
Scandal in Israel: McDonald's refuza sa deschida un restaurant in Cisiordania

Lantul de restaurante McDonald's a refuzat sa deschida o unitate intr-o colonie evreiasca din Cisiordania, a anuntat compania joi. Lantul de restaurante fast-food se alatura astfel miscarii internationale de boicotare a coloniilor Israeliene.

Irina Shalmor, purtatoare de cuvant a McDonald's Israel, a precizat ca proprietarii unui mall din colonia Ariel au cerut McDonald's sa deschida un restaurant aici in urma cu sase luni, scrie Hurriyet.

Decizia nu a fost girata de sediul central McDonald's din SUA.

Proprietarul francizei israeliene a McDonald's, Omri Padan, este fondatorul grupului Peace Now, care se opune coloniilor si le considera un obstacol in calea pacii.

Decizia acestei companii multinationale biencunoscute de a boicota coloniile din Cisiordania da o lovitura Israelului. McDonald's se alatura unei miscari ample internationale ce cere afacerilor sa nu se implice in Cisiordania. Au cazut prada boicotului si oameni de cultura israelieni si sinducate israeliene.

Mai mult, activistii pro-palestinieni le cer consumatorilor sa nu cumpere bunuri produse in colonii. Exista semnale ca tarile europene iau in considerare accelerarea eforturilor de a eticheta bunurile produse in colonii care sunt vandute in Europa.

Palestinienii doresc ca Cisiordania, alaturi de Fasia Gaza si Ierusalimul de est, sa constituie viitorul lor stat. Israel a capturat aceste zone, impreuna cu Inaltimile Golan, in razboiul din 1967. Palestinienii si majoritatea comunitatii interntionale considera ilegale si ilegitime coloniile israeliene in Cisiordania.

In acelasi timp, poloticienii, colonistii si proprietarii mall-ului din Ariel au criticat McDonald's pentru aceasta decizie.

"McDonald's a devenit, dintr-o companie in goana dupa profit, o organizatie cu o agenda politica anti-israeliana", a spus Yigal Dilmoni, un lider al unei grupari a colonistilor. Acesta le-a cerut israelienilor sa boicoteze McDonald's.

Tzahi Nehimias, co-proprietar al mall-ului, a anuntat ca Burger Ranch s-a oferit sa ia locul McDonald's, si Burger King si-a exprimat interesul, cu toate ca aceatsa companie a negat ca ar dori sa reintre pe piata din Israel.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#McDonalds restaurant Cisiordania, #McDonalds boicot Israel , #Israel